Παππάς: Τέλος στον τηλεοπτικό αποκλεισμό κατοίκων της Θράκης

Τέλος σε μια “ντροπή”, όπως χαρακτήρισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, την τηλεοπτική απομόνωση περίπου 60.000 κατοίκων (16.000 νοικοκυριά) απομακρυσμένων περιοχών των τριών νομών της Θράκης (Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου), τις οποίες η Digea είχε αφήσει εκτός του δικτύου της, βάζει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής που επισκέπτεται σήμερα και αύριο τις συγκεκριμένες περιοχές ανακοίνωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και σε συνεργασία με την Cosmote και τη Nova, που είναι πάροχοι ψηφιακού σήματος, τοποθετούνται δορυφορικά “πιάτα” και αποκωδικοποιητές σε όλα αυτά τα νοικοκυριά, ώστε να μπορούν να βλέπουν και πάλι τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια ελεύθερης λήψης.

Το 2014 μετά την κατάργηση του αναλογικού σήματος κι επειδή η Digea δεν συμπεριέλαβε στο δίκτυό της τις παραπάνω περιοχές έπεσε “μαύρο” στις τηλεοπτικές οθόνες των κατοίκων, που έμειναν πλέον με τη μόνη επιλογή της ενημέρωσης από τηλεοπτικά δίκτυα των γειτονικών χωρών. Στις εν λόγω περιοχές περιλαμβάνονται χωριά και κωμοπόλεις της πλειονότητας και της μειονότητας σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του πληθυσμού.

Στο διάστημα που μεσολάβησε δήμαρχοι τοποθέτησαν κάποιους αναμεταδότες με αναλογικό σήμα, αλλά δεν δόθηκε λύση, καθώς δεν ήταν σε θέση να καλύψουν το κόστος και επιπλέον υπήρξαν συχνές βλάβες.

Στην επίσκεψή του στη Θράκη ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει οριστική λύση στο ζήτημα και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής περιοδεύει σήμερα και αύριο στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου, όπου γίνεται πράξη η δέσμευση του κ. Τσίπρα.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του ήταν η Σταυρούπολη της Ξάνθης, όπου συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Ξάνθης Κυριάκο Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο της κοινότητας Κώστα Σάρογλου. Αμέσως μετά δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Βρίσκομαι στη Σταυρούπολη, σε μια περιοχή όπου μετά την “αεροπειρατεία”, η οποία συνέβη στη χώρα, δεν είχε τη δυνατότητα να βλέπει τηλεόραση. Η χώρα ανακάμπτει και μπαίνει στην τροχιά της σταθερής και δίκαιης ανάπτυξης. Και δίκαιη ανάπτυξη σημαίνει καθένας πολίτης αυτής της χώρας, ανεξαρτήτως προέλευσης ή θρησκεύματος, έχει το δικαίωμα στην ενημέρωση και αυτό η πολιτεία έχει την υποχρέωση να το εξασφαλίζει. Ήταν πραγματικά μια ντροπή, ειδικά περιοχές οι οποίες είναι και εθνικά ευαίσθητες να μην μπορούν να έχουν ενημέρωση από τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια και η μόνη διέξοδος των ανθρώπων να είναι τα τηλεοπτικά προϊόντα των γειτονικών χωρών”.

Ο υπουργός εξήγησε ότι δεν είναι πολύ μεγάλο το κόστος της συγκεκριμένης παρέμβασης της κυβέρνησης και έστρεψε τα βέλη του εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης, λέγοντας: “Ηταν μια επιλογή η οποία κακώς, κάκιστα, εγκληματικά, παραμελήθηκε. Αυτή η σελίδα, όμως, κλείνει και κλείνει σηματοδοτώντας ακριβώς ότι κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει πίσω από τις δυνατότητες της νέας ανάπτυξης που προσφέρουν οι τεχνολογίες. Οι νέες τεχνολογίες δίνουν δυνατότητες ανάπτυξης και από αυτές τι δυνατότητες δεν πρέπει κανένας Ελληνας, καμιά Ελληνίδα να μείνει πίσω”.

Ο κ. Παππάς δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να επεκταθεί το πρόγραμμα και σε άλλες περιοχές της χώρας, εκτός από τη Θράκη, γιατί όπως είπε χωρίς τηλεόραση είναι και άλλες περιοχές, χωρίς να είναι απομακρυσμένες, και δεν θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς ότι δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα, όπως στην Πελοπόννησο.

“Είναι κάτι πολύ θετικό, το είχε ανάγκη η περιοχή” δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ξάνθης Κυριάκος Παπαδόπουλος για τη δράση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Μετά τη Σταυρούπολη ο κ. Παππάς μετέβη στη Μύκη, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μύκης Τζαμήλ Καπζά και κατοίκους και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Εχίνο.

Στον Έβρο

Σήμερα Πέμπτη 27/4/ θα βρίσκεται στον νομό Εβρου. Θα επισκεφθεί το εργοστάσιο της ΠΡΙΣΜΑ Electronics στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης και ακολούθως ακρότατα σημεία του νομού,Ορμένιο και Δίκαια, καθώς και το Ειδικό σχολείο Ορεστιάδας.
Θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που διοργανώνει η Ν.Ε Σύριζα Εβρου,στις 8μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Εβρου στην Αλεξανδρούπολη.

ΠΕΜΠΤΗ 27/4/2017 ΕΒΡΟΣ

8.30-9.30 επίσκεψη στο εργοστάσιο Πρίσμα Electronics στη ΒΙΠΕ Αλεξ/πολης
11:00 -12.00 Ορμένιο
12:15 -13:00 Δίκαια
14:00 – 15:00 Ορεστιάδα (Ειδικό Σχολείο)
16:30 Αλεξανδρούπολη – Συνέντευξη Τύπου (στο χώρο του Ξενοδοχείου AstirEgnatia)
20:00 Αλεξανδρούπολη – Κεντρική Ομιλία (Επιμελητήριο Εβρου -Λεωφόρος Δημοκρατίας 307 Αλεξανδρούπολη)
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο