efhmerida1

Ο αφελληνισμός και εκβαρβαρισμός της γλώσσας μας

-Πάμε σε κανένα ταχυφαγείο;
-Γιατί μιλάς κινέζικα;;;

«Είμαι down”, “σελφι”, “κάνω connection”, “έχω φάει flash” ,”ουάου”, “δικέ μου”, “να τη βρούμε”, “γίναμε λιώμα”, “με έστειλε”, “έφαγα πόρτα” κ.τ.λ. είναι η διάλεκτος της εποχής μας, είναι εκφράσεις που ακούγονται καθημερινά στις παρέες νέων αλλά και μεγαλύτερων. Ένας αχταρμάς, μια διάλεκτος που περιέχει ανακατεμένες ελληνικές και αγγλικές εκφράσεις. Αναρωτιέσαι αν μιλούν ανθρώπινα. Ειδικά οι μεγαλύτεροι που δεν είναι “μυημένοι” στη γλώσσα αυτή. Οι νέες γενιές δεν είναι σε θέση τελικά ούτε να γράψουν ένα κείμενο κατανοητό κι αν αρχίσουν να γράφουν οι περισσότεροι μάλλον δε θα καταλάβουν τι διαβάζουν.

Όπως όλοι έχουμε αντιληφθεί η γλώσσα μας έχει δεχτεί ξένες επιρροές. Το φαινόμενο αυτό της αλλοίωσης της έχει γίνει εντονότερο μετά τη δεκαετία του ‘80.
Στο Δημοτικό σχολείο οι κατευθύνσεις του εκπαιδευτικού συστήματος προωθούν τη “φωτογραφική” μέθοδο εκμάθησης λέξεων. Το “μοντέρνο” σχολείο βοηθά την αφυδάτωση της γλώσσας με τη συρρίκνωση της διδασκαλίας γραμματικής και συντακτικού έτσι ώστε οι σημερινοί νέοι να αγνοούν και τους πιο απλούς κανόνες σχηματισμού των λέξεων και φράσεων ακόμα και στοιχειώδεις αρχές ορθογραφίας.

Δε χρειάζεται να είσαι “ειδικός” για να αξιολογήσεις αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Οι νέοι σήμερα μπορεί να γνωρίζουν 3-4 ξένες γλώσσες όμως στη δική τους μητρική γλώσσα αδυνατούν να εκφραστούν. Η χρήση των greeklish και η θέσπιση της Αγγλικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας που προτάθηκαν κατά καιρούς έκαναν το μεγαλύτερο κακό.

Μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η εύκολη λήψη και αφομοίωση φράσεων “κλισέ” οι οποίες περιέχονται σε κάθε διαφήμιση. Τα παιδιά μας εκτίθενται καθημερινά στον κίνδυνο των διαφημίσεων. Δέχονται τεράστια πλύση εγκεφάλου στην πιο τρυφερή και κρίσιμη ηλικία. Εκτός τούτου, δέχονται την ωμή βία στα περισσότερα παιδικά προγράμματα (ήρωες με τερατώδη μορφή που εξολοθρεύουν στρατιές μοχθηρών κακών) που πήραν τη θέση του “Μίκυ Μάους”.

Βέβαια εγκληματούμε που αφήνουμε τα μικρά παιδιά να παρακολουθούν τηλεόραση σαν εύκολη λύση για να ησυχάσουμε οι ίδιοι.

Πέρσι σε όλα τα “πηγαδάκια που υπήρχαν παιδιά η μόνη συζήτηση ήταν γύρω από το “Survivor”. Πλήρης αποβλάκωση με τα “reality show” που προβάλλει η τηλεόραση.

Αποδέκτες της γλωσσικής επίθεσης η νεολαία η οποία έχει την τάση να διαφοροποιείται από το “κατεστημένο”. Έτσι δέχεται ευκολότερα αυτή την “απλούστευση” την γλώσσας θεωρώντας την στοιχείο προόδου, εξέλιξης και “γκλαμουριάς”. Λανσάρουν, οι νέοι μας, το στυλάκι του “αμφισβητία” κατακρεουργώντας εκτός των κοινωνικών αξιών και τη γλώσσα. Αν δεν μπεις στο “τρυπάκι” αυτό είσαι “μαύρο πρόβατο” και το πιο πιθανό είναι να δέχεσαι bulling αν δεν επικοινωνείς με τους ίδιους κώδικες συμπεριφοράς. Νομίζουν, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη “αργκο”, πως τονίζουν  το “εγω” τους, τη “μαγκια” τους κι ένα στυλ που τους κάνει να υπερέχουν από την πλειοψηφία.

Φυσικά η επίθεση αυτή δεν αφορά μόνο τη γλώσσα. Αργά αλλά σταθερά οι ελληνικές λέξεις ελαττώνονται ενώ οι αγγλικές πληθαίνουν, έτσι ώστε σε λίγα χρόνια ενδέχεται η ελληνική γλώσσα να περιέχει ένα μικρό ποσοστό των πραγματικά ελληνικών λέξεων.

Άλλο εξέλιξη και άλλο κακοποίηση της γλώσσας μας. Είναι πολύ φυσικό γεγονός πως οι σημερινοί Έλληνες δε μιλούν τη γλώσσα που μιλιόταν πριν 50, 100 χρόνια. Κι αυτό επειδή τα πράγματα στην κοινωνία έχουν αλλάξει πολύ από τότε. Η φυσιολογική εξέλιξη της γλώσσας είναι στοιχείο προόδου όχι όμως η αλλοίωση της.

Η γλώσσα αλλάζει ασταμάτητα. Η γλώσσα που μιλάμε σήμερα θα αλλάξει και αυτή . Αν διαβάσουμε ένα κείμενο των πατεράδων μας όταν ήταν παιδιά θα δούμε την εξέλιξη και τη διαφορά. Άλλο όμως αυτή η διαλεκτική “μεταβλητότητα” της γλώσσας και άλλο η κακοποίηση και καταστροφή της. Κάθε γενιά αλλάζει τη γλώσσα, γιατί αλλάζουν οι τρόποι σκέψης, οι ιδέες και τα πράγματα.

Η γλώσσα είναι το “εργαλείο” όχι μόνο της επικοινωνίας ενός λαού αλλά το εργαλείο μέσω του οποίου ένας λαός έχει αποτυπώσει τις ιστορικές του κατακτήσεις, τους αγώνες του, τον πολιτισμό του, την σκέψη του και τη συνείδηση του (Εθνική και κοινωνική). Οφείλουμε να την υπερασπιστούμε γιατί είναι η μόνη κληρονομιά από τους πατέρες μας και το μόνο κληροδότημα στα παιδιά μας για μια ζωή γεμάτη αξιοπρέπεια, αλτρουισμό και ηθικές αξίες. Η Ελληνική γλώσσα πρέπει να προστατευτεί για να μη χαθεί ή γίνει αγνώριστη.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr