Οριστικό ! Αυτονομήθηκαν τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου

Ως ιστορική μέρα για τον Έβρο χαρακτηρίζουν την 6η Μαρτίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την υγεία, οι τρεις βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καϊσας, Νατάσα Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος. Με το νομοσχέδιο αυτό, μετά από πολλές καθυστερήσεις, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας του βορείου Έβρου, το οποίο αφορά στην αυτονόμηση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, και στην επαναφορά του σε καθεστώς οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας. Επιπλέον, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης αναβαθμίζεται σε Άγονο Τύπου Α΄.

Στην ανακοίνωσή τους, οι τρεις βουλευτές, σημειώνουν πως η ψήφιση του νομοσχεδίου και η αυτονομία του νοσοκομείου Διδυμοτείχου είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα. «Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις, όλα αυτά τα χρόνια, των κατοίκων και των φορέων του Έβρου για την αυτονόμηση χθες «έπιασαν τόπο». Και έπιασαν τόπο διότι και η σημερινή Κυβέρνηση μάχεται και αγωνίζεται καθημερινά για να έχουν όλοι οι πολίτες την δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που τους αξίζει», σημειώνουν χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρουν και τις ανακοινώσεις για 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην υγεία σε βάθος 4ετίας. Επιπλέον, οι κκ Καϊσας, Γκαρά, Ρίζος δεν παραλείπουν να στηλιτεύσουν την στάση του βουλευτή Έβρου της ΝΔ Αναστάσιου Δημοσχάκη, ο οποίος, όπως άλλωστε έκανε και το κόμμα του, δεν ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου.

Η ανακοίνωση των 3 βουλευτών

Η χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) ημέρα μπορεί να αποδειχθεί «ιστορική» για τον Έβρο. Διότι με την κατάθεση, από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, της τροπολογίας για την «επαναφορά διοικητικής και περιουσιακής αυτοτέλειας σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ» και την υπερψήφισή της, έγινε πραγματικότητα η αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου το οποίο μετά από χρόνια «αποσυνδέεται» από το Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης και «παίρνει πίσω» την νομική, διοικητική και περιουσιακή του αυτοτέλεια.

Με αυτό τον τρόπο κλείνει οριστικά ένας κύκλος αστάθειας, με μεγάλα εμπόδια και προβλήματα, που άνοιξε για το Νοσοκομείου Διδυμοτείχου  το 2012 με τον «περιβόητο» νόμο 4052 του τότε Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, επί συγκυβέρνησης Παπαδήμου. Νόμο, που οδήγησε σε άτακτες και χωρίς σχέδιο «διασυνδέσεις» νοσοκομειακών ιδρυμάτων ανά την χώρα και παρά τις προφανείς, δυσμενέστατες συνέπειες που είχε τόσο για τα ίδια τα ιδρύματα και τους εργαζόμενους σε αυτά, όσο φυσικά και για τον τοπικό πληθυσμό και τους ασθενείς, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Πασόκ,  ουδέποτε προσπάθησε να αλλάξει.

Συν τοις άλλοις, η χθεσινή ημέρα υπήρξε και ημέρα «αποκαλύψεων». Αποκαλύψεων του ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται και νοιάζεται για την αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Το γεγονός ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν υπερψήφισε την συγκεκριμένη τροπολογία, που επαναφέρει την διοικητική αυτοτέλεια σημαντικών νοσοκομειακών ιδρυμάτων στη χώρα, μεταξύ αυτών και του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου και αποσκοπεί στην αναβάθμιση της λειτουργίας τους, είναι ενδεικτικό.

«Ο κ. Δημοσχάκης, τόσο ο ίδιος αλλά και το κόμμα του δεν υπερψήφισαν την συγκεκριμένη τροπολογία!»

Αναρωτιόμαστε τι έχει να πει για όλα αυτά στην κοινωνία του Έβρου ο κ. Δημοσχάκης, ο οποίος παρότι τοποθετήθηκε στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα επί 11 λεπτά, προσπαθώντας να κάνει το άσπρο-μαύρο για μία ακόμη φορά, θέλοντας να πείσει ότι η αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου προχωρά «κατόπιν ενεργειών του» – μας έχει συνηθίσει σε αυτά ο κ. Δημοσχάκης –  τελικά τόσο ο ίδιος αλλά και το κόμμα του δεν υπερψήφισαν την συγκεκριμένη τροπολογία! Απίστευτο και όμως αληθινό.

Το πρώτο μεγάλο βήμα για το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου χθες ολοκληρώθηκε. Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις, όλα αυτά τα χρόνια, των κατοίκων και των φορέων του Έβρου για την αυτονόμηση χθες «έπιασαν τόπο». Και έπιασαν τόπο διότι και η σημερινή Κυβέρνηση μάχεται και αγωνίζεται καθημερινά για να έχουν όλοι οι πολίτες την δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που τους αξίζει. Ήδη χθες είχαμε και την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης σε Άγονο Τύπου Α΄, γεγονός επίσης εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Επίσης, μόλις προχθές, το Υπουργείο ανακοίνωσε 10.000 μόνιμες προσλήψεις στον χώρο της Υγείας σε βάθος τετραετίας, εκ των οποίων οι 2.500 μέσα στο 2019, με βάση και τον κανόνα 1 προς 1 – μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση στο Δημόσιο –  εν αντιθέσει με τα όσα νεοφιλελεύθερα και επικίνδυνα εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης για επαναφορά του 1 προς 5 – μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο – γεγονός που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην διαιώνιση και στην διόγκωση των κενών και των ελλείψεων στον χώρο της Υγείας, στην Παιδεία, στο κοινωνικό κράτος.

“Συνεχής ο αγώνας”

Οι 3 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε καθημερινά για την περαιτέρω ενίσχυση του από «αυτόνομου» από εδώ και πέρα Νοσοκομείου Διδυμοτείχου. Για περισσότερο προσωπικό και προσλήψεις, για μεγαλύτερη χρηματοδότηση, για την αναβάθμιση των υποδομών του. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και όλες οι αποφάσεις του Υπουργείου Υγειάς που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια. Το αυτό θα πράξουμε και για όλες τις δομές υγείας που βρίσκονται στον ακριτικό νομό μας, με προτεραιότητα από εδώ και πέρα και το Κέντρο Υγείας Δικαίων που πρέπει να ενισχυθεί. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Καθημερινά.

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο