Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του και τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, για το σημαντικό έργο του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία, τα ενεργειακά θέματα συζητήθηκαν εκτενώς, με έμφαση στο φυσικό αέριο.
Εξ ου, άλλωστε, και η αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού στο έργο κατά τις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση: «Συνομιλήσαμε για τα σημαντικά έργα, που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP και IGB, η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα και η σχεδιαζόμενη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.
Και για τις προοπτικές, επίσης, που έχει η διάνοιξη νέων διαδρόμων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη σημασία και για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή».
Μία παρουσία με νόημα
Σύμφωνα με το newsbomb.gr, όπως επισημαίνουν έμπειροι παρατηρητές της ενεργειακής αγοράς, μόνο τυχαία δεν είναι η παρουσία στην ομάδα, που συνόδευσε τον Πλανητάρχη, της βοηθoύ υπουργού εξωτερικών (αρμόδια για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά θέματα) Victoria Nuland. Η κυρία Nuland έχει επισκεφθεί ουκ ολίγες φορές την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και συζήτησε εκτενώς και χθες τα θέματα της ενέργειας και των αγωγών.
Οι ίδιοι παρατηρητές εκτιμούν ότι, δεδομένου του εκπεφρασμένου ενδιαφέροντος και του νέου Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για τις επενδύσεις στην ενέργεια, η αμερικανική στήριξη θα συνεχιστεί.
Θυμίζουμε ότι στο συγκεκριμένο έργο, του πλωτού τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης, που αναπτύσσει η Gastrade, θα συμμετέχει μεταξύ άλλων και η Αμερικανική εταιρεία, Cheniere Energy.
Πρόκειται, άλλωστε, για παρέμβαση, που αναβαθμίζει – μεταξύ άλλων – τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.
Το χρονοδιάγραμμα
Η έναρξη λειτουργίας του πλωτού τερματικού σταθμού τοποθετείται στο τέλος τους 2019 και οι εργασίες του έργου συγχρονίζονται με το χρονοδιάγραμμα του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, καθώς τα δύο αυτά έργα είναι άμεσα συναρτώμενα και συμπληρωματικά.
Ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG αποτελεί Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI 6.9.1 – Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή έργο προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχει ενταχθεί και στα 27 έργα που υποστηρίζουν τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ.
Η εγκατάσταση
Το έργο θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. Νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, η πλωτή μονάδα του θα διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στο σύστημα έως 6,1 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό σύστημα φυσικού αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ. και μέσω του αγωγού αυτού το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές τόσο της Ελλάδας, όσο και της ευρύτερης περιφέρειας, δημιουργώντας μία νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις Ευρωπαϊκές αγορές και ειδικότερα της Νοτιανατολικής Ευρώπης όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία, η πΓΔΜ, η Ουγγαρία αλλά και η Ουκρανία.
Στρατηγική θέση – Διεθνές ενδιαφέρον
Το έργο είναι χωροθετημένο σε στρατηγική θέση για να τροφοδοτήσει τις χώρες των Βαλκανίων μέσω του αγωγού IGB, αλλά και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μέσω του υφιστάμενου δικτύου και του αγωγού TAP. Για τους λόγους αυτούς προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων νέων διεθνών προμηθευτών ΥΦΑ, όπως οι Η.Π.Α. και παραγωγών της Αν. Μεσογείου (Κύπρος, Ισραήλ) αλλά και υφιστάμενων όπως το Qatar, η Αίγυπτος, η Αλγερία κλπ.
Αναπτυξιακή παρέμβαση
Σε τοπικό επίπεδο, ο πλωτός σταθμός υποστηρίζεται και υποστηρίζει την τοπική κοινωνία ενισχύοντας την απασχόληση, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας και εστιάζοντας στην εκπαίδευση του εργατικού και επιστημονικού δυναμικού της περιοχής, δίνοντας ώθηση σε πολλούς κλάδους δραστηριοτήτων και ενισχύοντας την πρόσβαση σε ανταγωνιστική ενέργεια.
Αυστηρές προδιαγραφές
Το LNG Αλεξανδρούπολης σχεδιάστηκε με τους αυστηρότερους κανόνες και τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον. Δεν επηρεάζει καθόλου το ευαίσθητο οικοσύστημα του Δέλτα του Έβρου, ενώ βρίσκεται μακριά από όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000. Με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών και των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών που εισηγείται η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία στο σύνολο του έργου, τη συστηματική παρακολούθηση της λειτουργίας της εγκατάστασης και τον αυστηρό έλεγχο των εκπομπών και των αποβλήτων, εξασφαλίζεται ότι το LNG Αλεξανδρούπολης θα είναι ένα έργο φιλικό και αβλαβές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.