Ξεκινά τη λειτουργία του το εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα

Μετά το Πλατύ Ημαθίας, ξεκινά την Δευτέρα τη λειτουργία του και το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στον Εβρο. Ο πρόεδρος της εταιρίας, Χρήστος Ρώσσιος μίλησε για τις προοπτικές της στο stokokkino.gr

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και έχοντας γίνει οι απαραίτητες δοκιμές, ξεκινά την Δευτέρα 10/10 η παραλαβή και επεξεργασία τεύτλων και στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα. «Τη Δευτέρα μπαίνει μπροστά το καμίνι, την Τετάρτη βγαίνει η πρώτη ποσότητα ζάχαρης από την Ορεστιάδα», δηλώνει μιλώντας στο stokokkino.gr, ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Χρήστος Ρώσσιος. Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, το εργοστάσιο επρόκειτο να ξεκινήσει αύριο Παρασκευή, ωστόσο μετατέθηκε για την επόμενη εβδομάδα, καθώς εξαιτίας των βροχών στην περιοχή της Ορεστιάδας, χρειάστηκε αναμονή ώστε να μαλακώσουν τα χωράφια για να βρουν ευκολότερα τα ζαχαρότευτλα.

Ο ίδιος κάνει λόγο για μία «σημαντική στιγμή», καθώς, όπως αναφέρει η προηγούμενη διοίκηση είχε πάρει απόφαση να κλείσει το εργοστάσιο της Ορεστιάδας. Επίσης, όπως προσθέτει, είναι σημαντικό «ότι κατορθώσαμε και να το λειτουργήσουμε, όπως κατορθώσαμε να εξαιρεθεί από το πρόγραμμα της Πειραιώς και το εργοστάσιο των Σερρών». «Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε κάποιες ενέργειες έτσι ώστε να μπει σε πλήρη λειτουργία -όχι απλά σε χρήση- το εργοστάσιο των Σερρών και να προχωρήσουμε και σε κάποιες μετατροπές για να μπορέσουμε να αυξήσουμε και τον χρόνο λειτουργίας του εργοστασίου και με άλλα προϊόντα».

55.000 στρέμματα φέτος, στόχος για 100.000 στρέμματα το 2017

Όσον αφορά τις εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν φέτος, στο σύνολο είναι περίπου 55.000 στρέμματα. Ειδικότερα στην περιοχή της Ορεστιάδας, είναι περίπου 14.000 στρέμματα ενώ μαζί με κάποιες νέες συμφωνίες που έχουν γίνει με τευτλοκαλλιεργητές από τη Βουλγαρία, οι εκτάσεις φτάνουν τα 15.500 στρέμματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΖ, φέτος το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας θα δουλέψει με το 70% της δυναμικότητάς του και στην Ορεστιάδα οριακά πάνω από το 50%. Ήδη έως τις 4/10 είχε γίνει η επεξεργασία του 45,7% των εκτάσεων στην περιοχή του Πλατέος οπότε σήμερα εκτιμάται ότι το ποσοστό έχει ξεπεράσει το 50%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διοίκησης της εταιρίας για το 2017, οι εκτάσεις που θα καλλιεργηθούν θα ξεπεράσουν τα 100.000 στρέμματα και θα δουλέψουν σε πλήρη δυναμικότητα τόσο το Πλατύ Ημαθίας όσο και η Ορεστιάδα.

Ο πρόεδρος της ΕΒΖ, εκφράζει παράλληλα την ελπίδα πως θα σπαρθούν αρκετά στρέμματα και στην περιοχή των Σερρών προκειμένου να δουλέψει σε πλήρη δυναμικότητα και το εργοστάσιο εκεί. Να σημειωθεί πως φέτος στις περιοχή των Σερρών τα στρέμματα που έχουν καλλιεργηθεί είναι περίπου 6.000 ενώ, όπως σημειώνει ο Χρ. Ρώσσιος, ο στόχος για να λειτουργήσει το εργοστάσιο προϋποθέτει την καλλιέργεια άνω των 25.000 στρεμμάτων.

Πάντως όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΒΖ, του χρόνου θα υπάρξει ενεργειακή αναβάθμιση, δίνοντας τη δυνατότητα να αυξηθεί η δυναμικότητα των εργοστασίων. Με τον τρόπο αυτό, τα εργοστάσια θα προετοιμαστούν ώστε ακόμη και 150.000 στρέμματα να σπαρθούν, θα υπάρχει η δυνατότητα για εξεργασία των τεύτλων.

Έως το τέλος του μήνα η εξόφληση των τευτλοπαραγωγών για το 2015

Ο στόχος των 100.000 στρεμμάτων για το 2017 βρίσκει σύμφωνα με τον Χρ. Ρώσσιο την θετική ανταπόκριση των τευτλοκαλλιεργητών, οι οποίοι θέτουν ως προϋπόθεση να έχουν εξοφληθεί έγκαιρα την φετινή παραγωγή. Στην κατεύθυνση αυτή, υπάρχει δέσμευση της εταιρίας για εξόφληση της φετινής σοδειάς έως το τέλος του έτους.
Όσον αφορά δε τα οφειλόμενα για το 2015- τα οποία έχουν εξοφληθεί μέχρι στιγμής σε ποσοστό 82%-, ο Χρ. Ρώσσιος εκτιμά ότι πριν τελειώσει ο Οκτώβρης θα έχουν εξοφληθεί πλήρως.

Όσον αφορά την φετινή καλλιέργεια, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΒΖ, ήδη έχει δοθεί προκαταβολή στους τευτλοκαλλιεργητές το 5% για τη συντήρηση των μηχανών. Επίσης, έχουν δοθεί – χωρίς χρέωση- όλα τα ανοιξιάτικα λιπάσματα και τα φάρμακα, και σήμερα πληρώθηκαν και οι ψεκαστές που έκαναν τις εφαρμογές. Παράλληλα, φέτος όπως και πέρυσι η συνδεδεμένη ενίσχυση είναι στα 53 ευρώ ανά στρέμμα και του χρόνου θα είναι 71 ευρώ, καθώς θα σταματήσει η ενίσχυση που έπαιρναν οι τευτλοκαλλιεργητές μέσα από την ολοκληρωμένη ενίσχυση και θα αυξηθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση. Αναμένεται δε από το υπουργείο η ανακοίνωση νέων μέτρων για την ενίσχυση των παραγωγών που θα συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης σε νέες τεχνικές καλλιέργειας.

Αισιοδοξία για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2017

Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος της ΕΒΖ αναφέρεται στην προγραμματική σύμβαση της εταιρίας με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την εκμετάλλευση προβιοτικών προϊόντων που προέρχονται από την καλλιέργεια προκειμένου να αξιοποιηθούν σε κτηνοτροφικές μονάδες αρχικά της δυτικής Μακεδονίας και αν το πρόγραμμά δώσει καλά αποτελέσματα, να χρησιμοποιήσουμε προβιοτικά προϊόντα για όλη την κτηνοτροφία για όλη την Ελλάδα. Ακόμη, έχει κατατεθεί σε συνεργασία με μία ιδιωτική εταιρία και το ΚΑΠΕ στη Λάρισα πρόγραμμα μέσω του ΕΣΠΑ για την εφαρμογή γεωργίας ακριβείας στην καλλιέργεια των ζαχαρότευτλων με στόχο να υπάρξει σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής. Έχουν γίνει δε, όπως προσθέτει ο Χρ. Ρώσσιος και συμφωνίες με Γαλλία, Ολλανδία και Πολωνία για να εξασφαλιστούν σε ικανοποιητική τιμή μεγάλες ποσότητες ζάχαρης έτσι ώστε να αυξηθεί η εμπορία με στόχο να καλυφθεί τουλάχιστον το 60% της ελληνικής αγοράς.
Κληθείς να εκφράσει την εκτίμησή του για την φετινή καλλιεργητική περίοδο, ο πρόεδρος της ΕΒΖ, σημειώνει πως «η πρόβλεψη που είχαμε πάρει όταν αναλάβαμε εμείς, ήταν ότι θα είχαμε 42 εκατομμύρια ζημιά. Τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή μας δίνουν τη βεβαιότητα ότι η ζημιά δεν θα ξεπεράσει τα 17 εκατομμύρια», προσθέτοντας πως: «αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε ότι το 2017 θα έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό».

Προχωρά κανονικά η συμφωνία με την Πειραιώς

Κλείνοντας σχετικά με την συμφωνία με την Πειραιώς, ο Χρ. Ρώσσιος σημειώνει η διαδικασία προχωρά κανονικά και εκτιμά πως πολύ σύντομα θα γίνει η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία. Παράλληλα, γίνεται τακτοποίηση όλων των ακινήτων της εταιρίας βάσει του ν.4178, δεδομένου ότι υπήρχαν σημαντικά προβλήματα με τοπογραφικά, νομιμοποιήσεις, υπερβάσεις κλπ, διαδικασία η οποία εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα, οπότε στη συνέχεια τα μη παραγωγικά ακίνητα είτε θα μεταβιβαστούν στην τράπεζα Πειραιώς είτε θα πωληθούν. Ο πρόεδρος της ΕΒΖ εκφράζει την εκτίμηση ότι έως το τέλος Δεκεμβρίου το πλάνο που έχει τεθεί με την τράπεζα Πειραιώς θα έχει ολοκληρωθεί και στη συνέχεια θα συναφθεί το ομολογιακό δάνειο και θα προχωρήσει η διαδικασία και θα έχει εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση της εταιρίας.

Με πληροφορίες από το kokkino.gr

Της Ευγενίας Χατζηεωργίου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του