Να επενδύσουμε στην σύγχρονη αρχιτεκτονική

του Παύλου Μιχαηλίδη*

Μια και ο λόγος για το περιβόητο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο που επί χρόνια εξαγγέλλεται, καλό θα είναι εκεί στην δημοτική αρχή να επενδύσουν επιτέλους όπως σε όλη την Ευρώπη, στην ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, μέσα από μελέτες υψηλής σχεδιαστικής αξίας. Ποιός (είτε Πολιτικός, είτε επενδυτής-επιχειρηματίας) δεν θα ήθελε να υλοποιήσει ένα σύγχρονο ελκυστικό αρχιτεκτονικά κτίσμα.

Ποιός τουρίστας σε μια πόλη δεν θα επισκεπτόταν ένα τέτοιο έργο ακόμη και για να φωτογραφηθεί. Ας ξεφύγουμε λοιπόν από την μίζερη Ελληνική πραγματικότητα με δημόσια κτίρια απαρχαιωμένης αισθητικής και ας κάνουμε πρώτα τα αυτονόητα με την διενέργεια Αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, με σύγχρονες μελέτες από εξειδικευμένα γραφεία με γνώσεις σχεδιασμού και προδιαγραφών. Πέρα από το πως θα είναι λειτουργικό ένα ειδικό κτίριο έχει σημασία η μορφολογία του, η αρχιτεκτονική του, ακόμη και το πως φωτίζεται ή θερμαίνεται.

Έχει σημασία να μπορεί συνδυαστεί με την δημιουργία ενός εμπορικού πολυχώρου ή και μελλοντικών ξενώνων φιλοξενίας αθλητών.

Ακόμη και με τον κατάλληλο χωροταξικό σχεδιασμό ο περιβάλλων χώρος ενός αθλητικού κέντρου μπορεί να ενταχθεί σε μελέτη ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής και να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Δημιουργούμε συνεχώς προπονητήρια (τα οποία σαφώς και χρειάζονται) και δεν έχουμε ένα αθλητικό κέντρο με γήπεδα ικανά να διοργανώσουν μεγάλους αθλητικούς αγώνες.

Χρειαζόμαστε ένα «κλειστό» που με την σωστή σχεδιαστική του επάρκεια και αισθητική θα μπορεί να στεγάσει και επί πλέον εμπορικούς χώρους, ικανούς να συμβάλλουν στην οικονομική του βιωσιμότητα αλλά και στην προσέλκυση εκείνου του επενδυτή που θα μπορούσε να αναλάβει μέρος της κατασκευής αλλά και της μελλοντικής συντήρησής του.

Ένα αρχιτεκτόνημα ικανό να χρηματοδοτηθεί ακόμη και με την παραχώρηση της εμπορικής του ονομασίας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, το οποίο σχεδιάζεται να γίνει με πολύ υψηλά σχεδιαστικά στάνταρ, εφάμιλλα μεγάλων ευρωπαϊκών γηπέδων. Το υψηλότατο για τα Ελληνικά δεδομένα κόστος των 80 εκατ. ευρώ θα εξασφαλισθεί ίσως και στο μεγαλύτερό του μέρος από την παραχώρηση της εμπορικής ονομασίας του γηπέδου, το οποίο εκτός από το «Αγια-Σοφιά» θα φέρει και τον τίτλο της εταιρείας που για αρκετά χρόνια (λέγεται για τουλάχιστον 25) θα είναι συνδεδεμένη με το έργο (όπως για παράδειγμα η Alianz Arena).

Αντίστοιχα παραδείγματα συναντάμε ακόμη και στις γειτονικές μας χώρες, όπως το «Bulstrad Arena» στην πόλη Ruse της Βουλγαρίας.

Επί πλέον χρηματοδότηση για τέτοια έργα στον δήμο της Αλεξανδρούπολης μπορεί να αναζητηθεί και στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών από τα ενεργειακά έργα που σχεδιάζονται στην περιοχή.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ.Λαμπάκης σε μια προσπάθεια διαφήμισης του έργου του LNG είχε δηλώσει πως μέρος των αντισταθμιστικών της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου θα διατεθεί στην δημιουργία συμπλέγματος Αθλητικών εγκαταστάσεων.

 

*δημοτικός σύμβουλος

επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr