Νέο επεισόδιο στην ‘ταραχώδη σχέση’ Λαμπάκη-Σκουρλέτη

 Την έντονη αντίδραση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης προκάλεσε η ‘επιμονή’ του υπουργού στην απλή αναλογική. ‘Άναψαν τα αίματα’ στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα – Οι κόντρες του δημάρχου με υπουργούς και … οι εξαιρέσεις.

Μία κόντρα με παρελθόν, παρόν και όπως φαίνεται και μέλλον είναι αυτή μεταξύ του δημάρχου Αλεξανδρούπολης και προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Βαγγέλη Λαμπάκη και του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη. Το νέο επεισόδιο στην ‘ταραχώδη σχέση’ των δυο ανδρών γράφτηκε την Πέμπτη, στην έναρξη του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα, με φόντο τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο για τις επόμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης.

Η απλή αναλογική αποτελεί ‘κόκκινο πανί’ για την πλειοψηφία των δημάρχων της χώρας, οι οποίοι εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα σύστημα που θα αποσταθεροποιήσει την τοπική αυτοδιοίκηση και θα επιφέρει στους δήμους από σοβαρές δυσλειτουργίες μέχρι ‘ακυβερνησία’. Στην πρώτη μέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, η αναφορά του υπουργού Εσωτερικών στο θέμα της καθιέρωσης της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν αυτό που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις. Μερίδα των συνέδρων με επικεφαλής τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Ηπείρου Αλεξανδρο Καχριμάνη ο οποίος και αποχώρησε από το χώρο του συνεδρίου έξαλλος και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης να ζητήσει να γίνει ησυχία, καθώς «σε σχέση με την απλή αναλογική θα απαντήσουμε στις ομιλίες μας».

Στη συνέχεια, ο κ. Λαμπάκης έκανε λόγο για «πολιτική αγένεια του υπουργού» έναντι των αιρετών που «ελέγχονται καθημερινά από τους δημότες τους», σε αντίθεση με τους βουλευτές που ελέγχονται όποτε έχουμε εθνικές εκλογές». «Συνιστά πολιτική απογοήτευση σε βάρος της Αριστεράς, η εξαγγελία του πρωθυπουργού, που μας είπε ότι θα εφαρμόσει την απλή αναλογική θέλουμε, δεν θέλουμε», είπε επίσης ο δήμαρχος.

Οι καταγγελίες για σπρωξιές

Αυτό δεν ήταν το πρώτο επεισόδιο μεταξύ του δημάρχου Αλεξανδρούπολης και του υπουργού Εσωτερικών.  Είχε προηγηθεί, τον περασμένο Απρίλιο, η καταγγελία του κ. Λαμπάκη για «σπρωξιές» που δέχθηκε από τον κ. Σκουρλέτη, σε συνάντηση για το γνωστό θέμα, την απλή αναλογική.

Το συμβάν είχε πάρει διαστάσεις, με δημοσιεύματα σε κεντρικά ΜΜΕ, που ανέφεραν πως ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κατήγγειλε ότι δέχθηκε σπρωξιές από τον υπουργό Εσωτερικων Πάνο Σκουρλέτη και τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του.

«Όταν πήγαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα με έσπρωξε τόσο ο υπουργός όσο και ο διευθυντής του» είχε πει στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ ο κ. Λαμπάκης, ζητώντας  την παραίτηση του κ. Σκουρλέτη: «Αν δεν ζητήσουμε τώρα την παραίτηση του ποτέ θα την ζητήσουμε» είχε πει χαρακτηριστικά.

Μία κόντρα με παρελθόν, παρόν και όπως φαίνεται και μέλλον είναι αυτή μεταξύ του δημάρχου Αλεξανδρούπολης και προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ Β. Λαμπάκη και του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη

Δεν χαρίζει κάστανα

Ο δήμαρχος δεν … χαρίζει κάστανα, γενικώς, όπως είναι γνωστό. Δεν έχει διστάσει να ασκήσει κριτική και σε άλλους υπουργούς και πολιτικά πρόσωπα, όταν κρίνει ότι οι αποφάσεις τους δεν είναι προς το συμφέρον του τόπου.

‘Αξέχαστη’ έχει μείνει η κόντρα του με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον Φεβρουάριο του 2016. Ο κ. Καμμένος, καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες του δημάρχου ότι σχεδιάζεται η εγκατάσταση 6.000 προσφύγων στον Έβρο είχε σχολιάσει ότι «ο κ. Λαμπάκης επανειλημμένως κάνει διάφορες δηλώσεις και μετά τις αποσύρει και  ζητάει συγνώμη, εμένα μου έχει ζητήσει τρεις φορές συγνώμη. Ο κ. Λαμπάκης θα πρέπει να καταλάβει ότι η Θράκη είναι πάρα πολύ ευαίσθητη για να παίζει μαζί της». Απαντώντας, ο κ. Λαμπάκης χαρακτήρισε τον υπουργό μυθομανή, αφού έχει να μιλήσει πολλούς μήνες μαζί του, πόσω μάλλον να του έχει ζητήσει και συγνώμη.

Πιο πρόσφατα, με αφορμή την απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να παύσει από τα καθήκοντά του τον τέως πρύτανη του ΔΠΘ, ο κ. Λαμπάκης, παίρνοντας το μέρος του κ. Καραμπίνη και στρεφόμενος κατά του υπουργείου, είχε κάνει λόγο για ένα «διπλό κακό που συντελείται από αυτούς που συνεχίζουν τις επιθέσεις και στρέφεται: κατά του πανεπιστημιακού χώρου που έπρεπε να διαφυλάσσεται από όλους και ιδιαίτερα τους θεσμικούς και πρωτίστως από το υπουργείο Παιδείας και κατά του προσώπου του κ. Καραμπίνη, που μέχρι στιγμής προκύπτει ότι δέχεται ανορθόδοξα χτυπήματα που πλήττουν και τον ίδιο και το ακριτικό μας πανεπιστήμιο».

Τέλος, στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Ράδιο Ελπίδα 96,1 και στον δημοσιογράφο Χαράλαμπο Λασκαράκη, ο κ. Λαμπάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το αναπτυξιακό συνέδριο ΑΜΘ, στο οποίο, όπως είπε, δεν ακούστηκε κάτι καινούριο. Πάντως, ο δήμαρχος, στο παρελθόν, έχει μιλήσει με θερμά λόγια για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προτείνει λύσεις πριν από εμάς για θέματα που μας απασχολούν», ενώ πριν λίγες μέρες εκφράστηκε θετικά και για τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ

⦁ Καθιερώνεται ως εκλογικό σύστημα και για τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης η απλή αναλογική για το σύνολο των εδρών των οικείων Συμβουλίων.
⦁ Η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών αποσυνδέεται από το χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών.
⦁ Κατηγορίες κωλυμάτων εκλογιμότητας – όπως η γενική απαγόρευση να θέσουν υποψηφιότητα όλοι όσοι έχουν οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το Δημόσιο, ακόμα και ορισμένου χρόνου (λ.χ. δίμηνη, πεντάμηνη κ.λπ. σύμβαση εργασίας) – οι οποίες περιορίζουν υπέρμετρα σε σύγκριση με τον επιδιωκόμενο σκοπό το δημοκρατικό δικαίωμα συμμετοχής στα τοπικά δημόσια πράγματα, εξορθολογίζονται.
⦁ Διευκολύνεται η συμμετοχή μικρών παρατάξεων, ομάδων πολιτών και τοπικών κινημάτων, καθώς η ανάδειξη των οργάνων των Κοινοτήτων (Συμβούλια) αποσυνδέεται από την ανάδειξη του κεντρικού Δημοτικού Συμβουλίου, με την έννοια ότι ένας συνδυασμός μπορεί να κατέλθει και αυτοτελώς σε μία μόνο Κοινότητα και, αντίστροφα, ένας συνδυασμός υποψηφίων για το κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο δεν απαιτείται να καταρτίζει ψηφοδέλτιο και για τις Κοινότητες.

⦁ Εισάγεται η εκλογή με ενιαίο (όχι δηλαδή παραταξιακό) ψηφοδέλτιο των μονομελών οργάνων-εκπροσώπων των πολύ μικρών Κοινοτήτων.

Αλλαγές σε επίπεδο Διοίκησης

⦁ Η συγκρότηση όλων των συλλογικών οργάνων των Δήμων και των Περιφερειών αντιστοιχίζεται στην αναλογική συγκρότηση των οικείων Συμβουλίων. Όπως είναι λογικό, το σύστημα της απλής αναλογικής, ως βασικός μηχανισμός εκδημοκρατισμού, διαχέεται στο σύνολο της οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ.

⦁ Σημαντικό μέρος των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και, δευτερευόντως, της Οικονομικής Επιτροπής, στο βαθμό που μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματικά σε χαμηλότερο επίπεδο, μεταβιβάζεται στις Κοινότητες.
⦁ Ενισχύονται και θεσμοποιούνται οι διαδικασίες προκαταρκτικής διαβούλευσης, πριν την εισαγωγή και ψήφιση σημαντικών θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαμόρφωση συναινέσεων.

Θεσμοί Κοινωνικής Συμμετοχής και Ελέγχου

⦁ Θεσμοθετείται η διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, όχι μόνο μετά από πρωτοβουλία των οργάνων του Δήμου, αλλά και κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας.
⦁ Ο θεσμός του δημοψηφίσματος επεκτείνεται και σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας, ενώ ταυτόχρονα διευρύνονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να διεξαχθεί έγκυρα τοπικό δημοψήφισμα, ακόμα και για θέματα που δεν ανάγονται στη με τη στενή έννοια αρμοδιότητα των ΟΤΑ, ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή (συμβουλευτικού υποχρεωτικά στην περίπτωση αυτή) δημοψηφίσματος για κάθε θέμα τοπικού ενδιαφέροντος. Για ειδικότερα δε, ζητήματα προβλέπεται απλοποίηση της διαδικασίας διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων, με ταυτόχρονη αποσύνδεση του θεσμού από τη βούληση της κεντρικής εξουσίας και ενδυνάμωση του κοινωνικού ελέγχου.

 

Κική Ηπειρώτου

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του