Μείωση τζίρου για 6 από τις 10 επιχειρήσεις της Θράκης το 2018

Της Κικής Ηπειρώτου

Έξι στις δέκα επιχειρήσεις της Θράκης εμφανίζουν μείωση στα ετήσια οικονομικά τους αποτελέσματα για το 2018, σύμφωνα με την έκθεση Οικονομικού Περιβάλλοντος, που θα παρουσιάσει η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης στην έναρξη του Thrace Economic Forum που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Grecotel της Αλεξανδρούπολης.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, το 2018 υπήρξε ένα έτος πιέσεων και αρνητικών επιδόσεων της θρακικής επιχειρηματικότητας, παρά τη θετική προοπτική για το οικονομικό περιβάλλον στη Θράκη και τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από την οριακή μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας.

«Οι σταθεροποιητικές τάσεις που καταγράψαμε στο τοπικό οικοσύστημα στην έκθεση μας για το 2017 και η σταδιακή αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης δεν κατέστησαν εφικτή την αύξηση των πωλήσεων, καθώς σύμφωνα με την ετήσια έκθεση μας για το Οικονομικό Περιβάλλον της Θράκης, 6 στις 10 επιχειρήσεις της Θράκης εμφανίζουν μείωση στα ετήσια οικονομικά τους αποτελέσματα για το 2018 (57,70%). Επίδοση η οποία ακολουθεί την γενική αρνητική εικόνα του ελληνικού εμπορίου και της πτώσης των πωλήσεων που εμφάνισαν στο ίδιο ποσοστό οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις πανελλαδικά για το ίδιο έτος».

Στην Αλεξανδρούπολη οι μικρότερες απώλειες

Στην επιμέρους γεωγραφική κατανομή, η οικονομία της Ξάνθης είναι εκείνη που πλήττεται περισσότερο με 8 στις 10 επιχειρήσεις* να εμφανίζουν απώλειες, κατά περίπτωση σοβαρές, στους ετήσιους τζίρους του 2018, ενώ στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή το ποσοστό των επιχειρήσεων που κατέγραψαν αρνητικές επιδόσεις ανέρχεται στο 40,61% και 51,40% αντίστοιχα.

Στο πεδίο συσχέτισης του τουρισμού με την τοπική οικονομία και αγορά καταγράφονται απώλειες με τη συμβολή των τουριστών στους ετήσιους τζίρους των επιχειρήσεων της Θράκης να υποχωρεί στο 4,68% και την περιοχή να υπολείπεται κατά πολύ του εθνικού μέσου όρου. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι επισκέπτες από τη βαλκανική χερσόνησο αυξάνουν τη συμμετοχή τους στο Μείγμα Τουριστών-καταναλωτών της Θράκης με το ποσοστό τους αθροιστικά να ανέρχεται στο 45%  (+3,6 μονάδες), στοιχείο το οποίο οφείλεται αφενός στη σοβαρή επιβράδυνση των οδικών αφίξεων των Τούρκων επισκεπτών με 65.000 λιγότερες επισκέψεις εντός του 2018 , αφετέρου στην αύξηση κατά 212.000 των βαλκανικών αφίξεων στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Νυμφαίας.

«Σε κάθε περίπτωση αποτυπώνεται μία εικόνα κόπωσης της τουριστικής κατανάλωσης προϊόντων και premium υπηρεσιών, κάτι που είχαμε επισημάνει στην περυσινή μας έκθεση. Μία εικόνα η οποία επιδεινώθηκε περεταίρω από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και κατ΄επέκταση της διαθέσιμης τουριστικής δαπάνης των ποιοτικών ξένων επισκεπτών της περιοχής και την μείωση των τουριστικών ροών από Τουρκία» υπογραμμίζει ο κ. Χατζημιχαήλ.

Ενθαρρυντική αύξηση Ρουμάνων και Σέρβων καταναλωτών

Στα θετικά της έκθεσης είναι η σημαντική αύξηση των καταναλωτών από Ρουμανία και Σερβία στην αγορά της Αλεξανδρούπολης. Από τη Ρουμανία προήλθε το 17,20% των αλλοδαπών καταναλωτών έναντι 8% το 2017 και από τη Σερβία το 6,45%, έναντι 4,4% το 2017. Μείωση των καταναλωτών από Τουρκία με 34,41% το 2018, έναντι 46,3% το 2017 και από τη Βουλγαρία με ποσοστό 27,96% πέρσι, έναντι 32,3% το 2017.

Η Ετήσια Έκθεση με μια ματιά

  • Πρόκειται για την μεγαλύτερη οικονομική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί σε περιφερειακό επίπεδο στην χώρα. 3 Εμπορικοί Σύλλογοι των πρωτευουσών των Νομών της Θράκης και 400 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων συμμετείχαν στην έρευνα.
  • 6 στις 10 επιχειρήσεις κατέγραψαν αρνητικές ετήσιες οικονομικές επιδόσεις για το 2018.
  • Μόνο 4 στις 10 των επιχειρήσεις που λειτουργούν στα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων της Θράκης πραγματοποίησαν πωλήσεις σε αλλοδαπούς καταναλωτές το 2018.
  • Στο 4,68% μειώθηκε η μέση συμμετοχή των αλλοδαπών καταναλωτών στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων που λειτουργούν στα εμπορικά κέντρα των πόλεων.
  • Στο μείγμα των τουριστών – καταναλωτών της Θράκης 1 στους 3 είναι Τούρκος και 1 στους 3 είναι Βούλγαρος με τη συμμετοχή των πρώτων να μειώνεται το 2018.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο