efhmerida1

Λαμπρό το ενεργειακό μέλλον της Αλεξανδρούπολης

Για τις συνεργασίες και τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται προκειμένου να ενισχυθεί ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας, καθιστώντας την ως ένα σημαντικό παίκτη στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ενεργειακή αγορά, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν οι συμμετέχοντες στο 1ο Oil & Gas Forum που, καθόλου τυχαία, διοργάνωσε στην Αλεξανδρούπολη το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για την Ενεργειακή Οικονομία.

Στο συνέδριο συμμετείχαν οι Υπουργοί Ενέργειας από Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία, πρέσβεις και εκπρόσωποι ξένων κρατών, επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο βασικός σκοπός του συνεδρίου, σύμφωνα με τους διοργανωτές του, ήταν να αποσαφηνιστεί το νέο ενεργειακό τοπίο στην Ευρώπη και ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η χώρα μας, αλλά και η Αλεξανδρούπολη, για τη σημαντική θέση της οποίας έγιναν αρκετές αναφορές από τους ομιλητές.

Αναστασόπουλος: «Η Αλεξανδρούπολη επιλέχθηκε στοχευμένα»

Κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου χαιρετισμού του, ο Πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος, αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε κομβικό σημείο για τη μεταφορά ενέργειας,  ισχυροποιώντας έτσι τη γεωπολιτική της θέση και την πολιτική της δύναμη και επιρροή δήλωσε:

«Η Ελλάδα έχει ήδη μπει στον ενεργειακό χάρτη με τον TAP, όπου οι εργασίες συνεχίζονται βάσει του χρονοδιαγράμματος και η κατασκευή προχωρά στις 3 περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, και με τον αγωγό IGB του οποίου η αδειοδότηση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και η χρηματοδότησή έχει εξασφαλιστεί χάρη στην εξαιρετική συνεργασία Ελλάδας Βουλγαρίας για την υλοποίηση ενός σχεδίου που επιτρέπει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Νότιο Ανατολική Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει και για τον πλωτό σταθμό υγροποίησης αερίου στην Αλεξανδρούπολη, εδώ στον τόπο που στοχευμένα επιλέξαμε για την διεξαγωγή αυτού του σημαντικότατου συνεδρίου για την ενέργεια. Το έργο αυτό θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τον IGB και μαζί πολλαπλασιάζουν τις πηγές εφοδιασμού της περιοχής». Στη συνέχεια τόνισε πως «οι συνεργασίες που απαιτούνται και καλλιεργούνται συστηματικά προς όφελος όλων των πλευρών αυξάνουν την γεωπολιτική αξία της χώρας και δημιουργούν συμμαχίες που ενισχύουν την προστασία της από επιβουλές».

Pyatt: «Ιστορικό σταυροδρόμι η Αλεξανδρούπολη»

Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt αφού χαρακτήρισε την Αλεξανδρούπολη ως ιστορικό σταυροδρόμι αλλά και μελλοντικό ενεργειακό κέντρο, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Αυτές οι πρωτοβουλίες στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και η επέκταση του τερματικού σταθμού ΥΦΑ της περιοχής Ρεβυθούσα στο Nότο, δημιουργούν την υποδομή για την εισαγωγή νέων πηγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που δίνουν μεγαλύτερη ισχύ στους καταναλωτές και αμβλύνουν την επιρροή των προμηθευτών». Στην συνέχεια σημείωσε, «Στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, έχετε μια παρόμοια ευκαιρία να προωθήσετε την οικονομική ανάπτυξη και να ενισχύσετε την ασφάλεια με την υλοποίηση αυτών των έργων τα οποία θα συνδέσουν την περιφερειακή ενεργειακή υποδομή. Και είμαι υπερήφανος που λέω ότι οι προμηθευτές υγραερίου των ΗΠΑ, για πρώτη φορά, εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά και θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας». Στην συνέχεια ανέφερε, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους Ευρωπαίους Συμμάχους μας και εταίρους μας για να προωθήσουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Και μπορώ να πω κατηγορηματικά ότι πρόκειται για έναν τομέα όπου η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Κλείνοντας σημείωσε», Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Τραμπ όταν επισκέφθηκε την Πολωνία πριν λίγο καιρό,

«Oι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ την ενέργεια για να εξαναγκάσουν τα έθνη σας και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε άλλους να το κάνουν». Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να είναι ένας κρίσιμος εταίρος για να μας βοηθήσει να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο για όλη την Ευρώπη.

Κοινή ενεργειακή πορεία για Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, παρουσίασε την εθνική ενεργειακή στρατηγική, η οποία όπως ανέφερε, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και την επέκταση του φυσικού αερίου ως μέρος της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας. Ακόμη, τόνισε τη σημασία του φυσικού αερίου στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού.

Υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας για την προώθηση και υλοποίηση του κάθετου διαδρόμου, ως εναλλακτικής Πύλης εισόδου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα τέσσερα έργα που συνθέτουν τον κάθετο διάδρομο, τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, την πλωτή μονάδα ΥΦΑ Αλεξανδρούπολης, τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας και τον Διασυνδετήριο Αγωγό Βουλγαρίας-Σερβίας.

Στη συνέχεια, ανέπτυξε τις προοπτικές της Ελλάδας ως χώρας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, έκανε αναφορά στο έντονο διεθνές ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από εταιρείες με μεγάλη εμπειρία στον τομέα των υδρογονανθράκων, το οποίο και έχει οδηγήσει στην προκήρυξη δύο νέων διαγωνισμών για περιοχές στο Ιόνιο και την Κρήτη.

Η Υπουργός ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova, σημείωσε πως «λόγω της έλλειψης κοινής ενεργειακής πολιτικής, οι χώρες της περιοχής πρέπει να επιδείξουν όχι μόνο την πολιτική βούληση αλλά και την απαραίτητη ενεργειακή αλληλεγγύη στην κατασκευή έργων υποδομής φυσικού αερίου και διασυνδέσεων. Η Βουλγαρία και η Ελλάδα, εργάζονται ενεργά για την κατασκευή του interconnector gas connection διασυνδετήριο αγωγό αερίου Βουλγαρίας – Ελλάδας, προβλέποντας η κατασκευή να ξεκινήσει το 1ο εξάμηνο του 2018. Εξετάζουν τις δυνατότητες αμοιβαίας συμμετοχής στην κατασκευή του τερματικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης και του project κάθετου άξονα αερίου. Πιστεύω ότι αυτά τα έργα θα βοηθήσουν την Βουλγαρία την Ελλάδα και τη Σερβία να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στα Βαλκάνια. Επίσης, πιστεύω ότι η Ελλάδα και η Σερβία θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού κόμβου αεριαγωγού «Bαλκαν» στη Βουλγαρία. Η κατασκευή μιας σύγχρονης, συνδεδεμένης ενεργειακής υποδομής στην περιοχή δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση. Είναι αναγκαιότητα για όλες τις χώρες των Βαλκανίων».

Ο Υπουργός Ενέργειας της Σερβίας κ. Aleksandar Antic, αφού αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στην πρωτοβουλία του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επεσήμανε τη σημασία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών χωρών οι οποίες παρά τη μικρή δυναμική τους, έχουν μια εξαιρετική ευκαιρία να εισέλθουν στην αγορά της ενέργειας και να συνομιλούν ισότιμα με μεγάλους παίκτες της αγοράς.

Σύμμαχος της Αλεξανδρούπολης τα ΕΛΠΕ

Τη βούληση του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες για να επιστρέψει η Ελλάδα σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο στρατηγικής σημασίας για τη Ν.Α. Ευρώπη, εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, από το βήμα του 1st Oil & Gas Forum.
Στο περιθώριο του Forum της Αλεξανδρούπολης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: «Η γεωγραφικά ακριτική Αλεξανδρούπολη, βρίσκεται στις μέρες μας στο κέντρο σημαντικών ενεργειακών εξελίξεων. Αποτελεί πύλη, ευρωπαϊκή και ενεργειακή, στην οποία διασταυρώνονται ενεργειακά προϊόντα που προέρχονται από διαφορετικά σημεία μέρη της γης. Τα ΕΛΠΕ έχουν ενεργή παρουσία εδώ, με την καθοριστική απόφαση που λάβαμε πριν από ενάμιση χρόνο για την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεών της στην περιοχή, προκειμένου να διευρύνουμε και τις εξαγωγές μας στις γειτονικές χώρες.
Όπως διαπιστώνω στο Forum, κάτι ανάλογο αναμένουν και οι υπουργοί Ενέργειας, τόσο της χώρας μας, όσο και της Βουλγαρίας αλλά και της Σερβίας. Η ΕΛΠΕ θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής και θα είναι παρούσα σε οποιαδήποτε εξέλιξη, είτε αφορά πετρέλαιο, είτε φυσικό αέριο, είτε οτιδήποτε άλλο».

Τοποθετήσεις τοπικών φορέων

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους αναφέρθηκε στα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην αγορά ενέργειας που προσδίδουν μια σειρά από έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του δήλωσε χαρακτηριστικά, «Αν υπολογίσουμε ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι η μοναδική Περιφέρεια της Ελλάδας που διαθέτει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα πετρελαίου, στον Πρίνο Καβάλας, ότι είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία και ότι παράγει ήδη ανανεώσιμες μορφές ενέργειας όπως η γεωθερμική, η αιολική και η υδροηλεκτρική, τότε γίνεται σαφές ότι με σωστό σχεδιασμό και μεθοδικότητα μπορούμε να πετύχουμε το στρατηγικό μας στόχο που είναι η ανάδειξη της Περιφέρειάς μας σε πραγματικό ενεργειακό κόμβο για τη χώρα αλλά και την ευρύτερη περιοχή».

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης κατά τον χαιρετισμό του, αφού έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή για την πόλη της Αλεξανδρούπολης η οποία από την ίδρυσή της και έπειτα είναι κόμβος εμπορίου τόνισε: «Έναν αιώνα μετά, οι γεωπολιτικές εξελίξεις αναδεικνύουν την Αλεξανδρούπολη σε ενεργειακό κόμβο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Η Αλεξανδρούπολη είναι πλέον, ύστερα από είκοσι περίπου χρόνια διασυνοριακών προσπαθειών και πρωτοβουλιών, ενεργειακή γέφυρα για τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου που συμβάλουν αποφασιστικά στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, σύνδεσε τα ενεργειακά ζητήματα με την ανάπτυξη της ναυτιλίας και σημείωσε πως η Αλεξανδρούπολη, παρουσιάζει συγκεκριμένα θεμελιώδη πλεονεκτήματα με υποδομές πλήρους και ολοκληρωμένου δικτύου διαμετακόμισης και μεταφορών.
«Πλεονεκτήματα τα οποία ενδυναμώνουν την στρατηγική της θέση της Αλεξανδρούπολης και δημιουργούν την βάση για μια προοδευτική μετεξέλιξη της, σε έναν διεθνή εμπορικό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου» εκτιμώντας πως «ανοίγονται τεράστιες δυνατότητες στο ενεργειακό κομμάτι για την περιοχή με τις πρόσφατες σημαντικές επενδύσεις που αλλάζουν την θέση της Π.Ε. Έβρου με προοπτικές να μετεξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο. Αναφέρομαι στην επένδυση του αγωγού TAP και την επικείμενη επένδυση του LNG, από τους ομίλους των κυρίων Λιβανού και Κοπελούζου, σε μια αγορά με εκτιμήσεις ρυθμού αύξησης 50% έως το 2020. Τα παραπάνω διαμορφώνουν ριζικά την οικονομία της περιοχής μας δημιουργώντας εισόδημα, προοπτικές, ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα όμως αυτές οι επενδύσεις έχουν ανάγκες σε υποδομές, οργάνωση και ευελιξία όπου θα χρειαστούμε την συμβολή της πολιτείας, να μοιραστεί το κοινό όραμα για την περιοχή μας. Ο ρόλος μας σαν τοπικοί φορείς, είναι να είμαστε συντονισμένοι και να συνασπιστούμε δημιουργώντας ένα περιβάλλον ευέλικτο και φιλικό για την πορεία των εν λόγω επενδύσεων. Η επιμελητηριακή κοινότητα είναι και θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη, στο πλευρό των επιχειρήσεων, ώστε η περιοχή μας να κάνει το μεγάλο βήμα μπροστά στον τομέα της ενέργειας. Με αφορμή αυτήν την εκδήλωση ευελπιστούμε σε λίγα χρόνια να έχουμε ένα ξεχωριστό τμήμα με ρόλο την εξυπηρέτηση του τομέα της ενέργειας».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr