efhmerida1

Βιβλικές καταστροφές στη Σαμοθράκη, απίστευτος κατακλυσμός την χτύπησε ανελέητα

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που άφησε πίσω της η πολύωρη και ισχυρή καταιγίδα που έπληξε το νησί της Σαμοθράκης, από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι το πρωί της Τρίτης. Χαρακτηριστική της έντασης του φαινομένου είναι η καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία, μέσα σε δύο μόνο ώρες έπεσαν σχεδόν 200 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο, ποσότητα που ισοδυναμεί με τη βροχή που πέφτει σχεδόν όλο το χειμώνα.

Από την σφοδρότατη κακοκαιρία δεν γλίτωσε ούτε το οδικό δίκτυο του νησιού, το οποίο σε κάποια σημεία κατέρρευσε, ενώ σε άλλα κατέστη απροσπέλαστο από τους τεράστιους όγκους από μπάζα, χώματα και πέτρες.

Σκηνικό αποκάλυψης στη Χώρα

Σκηνικό αποκάλυψης στη Χώρα, με τους χειμάρρους να παρασύρουν ό,τι έβρισκαν στο πέρασμά τους και τους δρόμους να μοιάζουν στην αρχή με ποτάμια και στο τέλος με βομβαρδισμένο τοπίο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Ορεστιάδας, αποκομμένο είναι το νότιο τμήμα του νησιού (προς Λάκκωμα και Προφήτη Ηλία), καθώς η γέφυρα του Ξηροπόταμου έχει πλημμυρίσει και έχει καταστεί αδιάβατη. Επιπλέον, σημειώθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, στο δημαρχείο του νησιού, στο κέντρο υγείας, ενώ προβλήματα προκλήθηκαν στο σύστημα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης.

Από νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, ο δήμος Σαμοθράκης εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από τους κατοίκους να αποφύγουν τις μετακινήσεις, οι οποίοι άλλωστε, δυστυχώς, είναι μαθημένοι σε τέτοιου είδους θεομηνίες και μάλλον γι’ αυτό αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και δεν θρηνήσαμε θύματα. Τα σχολεία δεν άνοιξαν χθες ενώ θεωρείται δύσκολο να ανοίξουν ως το τέλος της εβδομάδας, αφού φαίνεται πως θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να αποκατασταθούν πλήρως οι δρόμοι.

Κλιμάκιο με μηχανήματα, προσωπικό μετέβησαν στο νησί

Με το πρώτο φως της ημέρας, συνεργεία του δήμου ξεκίνησαν το έργο της αποκατάστασης των ζημιών, ενώ προς το μεσημέρι έφτασε στο νησί βοήθεια, με προσωπικό και μηχανήματα από τις υπηρεσίες της νομαρχίας και του στρατού

Στο νησί θα μετέβαινε και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, με τον γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, Γιώργο Δέδε, μαζί με υπηρεσιακά στελέχη και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, για τον συντονισμό των ενεργειών αντιμετώπισης των καταστροφών.

Οι φωτογραφίες από το νησί σοκάρουν:

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr