“Καρέ του άσσου” η γεωθερμία για την Αλεξανδρούπολη

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στην Αλεξανδρούπολη, συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Βασίλη Τσολακίδη, του αντιδημάρχου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γιάννη Φαλέκα, και επενδυτικού σχήματος από τη Γερμανία και την Ολλανδία, με αντικείμενο την επεξεργασία των τεχνικών και ενεργειακών δεδομένων για εγκαταστάσεις θερμοκηπιακών καλλιεργειών, με αξιοποίηση της γεωθερμίας στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Η θερμοκηπιακή μονάδα οπωροκηπευτικών που σχεδιάζεται, έρχεται να αναβαθμίσει το εισόδημα των παραγωγών και να τονώσει την εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα στον Νότιο Έβρο.

Το πλεονέκτημα της περιοχής

Οι Ολλανδοί κατέχουν την τεχνογνωσία και την τεχνολογία σύγχρονων, μεγάλων αυτοποιημένων θερμοκηπίων εκατοντάδων στρεμμάτων, σύμφωνα με τον κ. Τσολακίδη, ο οποίος δηλώνει στην «ΥΧ» ότι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Αλεξανδρούπολη για λόγους στρατηγικούς και ενεργειακούς.

«Η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε ένα σημείο όπου οι επικοινωνίες και συγκοινωνίες με τις άλλες χώρες και την Κεντρική Ευρώπη είναι υπαρκτές: Αεροδρόμιο, λιμάνι, Εγνατία Οδός, κάθετες συνδέσεις με τα Βαλκάνια. Επίσης, η γεωθερμία είναι σε πολύ αβαθές επίπεδο, κατά συνέπεια με μικρές γεωτρήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί η αναγκαία θερμική ενέργεια για τα θερμοκήπια. Επιπλέον, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να χρησιμοποιηθεί το διοξείδιο του άνθρακα, που είναι απαραίτητο για αυτά τα σύγχρονα θερμοκήπια».

Δυναμικό «παρών»

Ο κ. Τσολακίδης στηρίζει από την αρχή την αξιοποίηση της γεωθερμίας στην Αλεξανδρούπολη. Εξηγεί ότι, στο πλαίσιο του θεσμικού έργου του ΚΑΠΕ να υποστηρίζει δράσεις αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συνεργάζονται με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, τον οποίο χαρακτηρίζει «πρωτοπόρο στο πεδίο της γεωθερμίας, η οποία έχει πολύ διευρυμένο ενεργειακό απόθεμα στην Θράκη». Ο κ. Φαλέκας αναφέρει ότι, ως δήμος, σχεδιάζουν παραγωγικές επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας με την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας και σημειώνει ότι οι συγκεκριμένοι επενδυτές στην Ολλανδία έχουν ένα θερμοκήπιο 500 στρεμμάτων. «Η επιθυμία τους είναι να υλοποιηθεί άλλο ένα θερμοκήπιο, γιατί οι εξαγωγές τους εκτείνονται σε όλο τον κόσμο».

Εύρηκα

Ο κ. Τσολακίδης επισημαίνει ότι οι Ολλανδοί αναζητούσαν τον κατάλληλο χώρο που να πληροί τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις, στις οποίες προστίθεται η επαρκής ηλιοφάνεια και το σταθερό κλίμα της περιοχής. «Οι ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων ήρθαν για να επιβεβαιώσουν τις έρευνες. Δυο περιοχές στην Αλεξανδρούπολη διαθέτουν τις κατάλληλες επιφάνειες, κάτι που δεν είναι εύκολο να βρεθεί στην Ελλάδα». Ο δήμος τους υπέδειξε μια μεγάλη δημοτική έκταση 400 στρεμμάτων γεωθερμικών αγρών και άλλη μια έκταση στη ΒΙΠΕ.

ypaithros.gr

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του