Καθυστερήσεις στα σύνορα μέσα στο Πάσχα

 Η νέα οδηγία της ΕΕ για εξονυχιστικούς ελέγχους προκαλεί ουρές και ταλαιπωρία στα τελωνεία.

 Προβληματισμός από τους επαγγελματίες του τουρισμού για την κατάσταση που μπορεί να αποθαρρύνει τους επισκέπτες.

Προβλήματα και ταλαιπωρία έφερε η εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ για εξονυχιστικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές φορτηγών και ΙΧ σε διάφορα τελωνεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Έβρου.

Σε έλεγχο με τη χρήση βάσεων δεδομένων θα υπόκεινται όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υπήκοοι τρίτων χωρών που εισέρχονται ή εξέρχονται από την ΕΕ, βάσει του νέου κανονισμού. Ο νέος κανονισμός που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2015 τροποποιεί τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν (SBC). Βάσει των διατάξεών του τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται να διενεργούν συστηματικούς ελέγχους σε όλα τα πρόσωπα που διέρχονται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με τη χρήση βάσεων δεδομένων που αφορούν τα απολεσθέντα και κλαπέντα έγγραφα, το σύστημα πληροφοριών του Σένγκεν και άλλων σχετικών βάσεων δεδομένων της ΕΕ.

Οι έλεγχοι θα είναι υποχρεωτικοί σε όλα τα εναέρια, θαλάσσια και χερσαία σύνορα, τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο προσώπων. Ο νέος κανονισμός αποτελεί ένα μέτρο αντιμετώπισης των τρομοκρατικών απειλών στην Ευρώπη, σε συνέχεια και των πρόσφατων επιθέσεων στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο καθώς και ένα μέσο για την αντιμετώπιση του φαινομένου  των «ξένων μαχητών» που εγκαταλείπουν την ΕΕ για να ενταχθούν σε τρομοκρατικές ομάδες, όπως το ISIS στη Συρία και το Ιράκ.

Προβληματισμός στον Έβρο

Στον Έβρο, προβλήματα δημιουργήθηκαν κυρίως στο τελωνείο των Καστανεών, ενώ προβληματισμό για την κατάσταση εξέφρασε μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου. «Σημειώνονται καθυστερήσεις με όσους δεν διαθέτουν διαβατήρια, αλλά ταυτότητες, αφού η καταγραφή είναι λεπτομερής και χρονοβόρα», κι όλα αυτά με ορίζοντα το Πάσχα, όπου αναμένεται μεγάλο κύμα επισκεπτών από Τουρκία και Βουλγαρία. Εκφράζεται ο φόβος ότι εικόνες ταλαιπωρίας και αναμονής στα σύνορα μπορεί να λειτουργήσουν ανασταλτικά για τους εν δυνάμει τουρίστες.

INFO:

Σύμφωνα με την οδηγία, αναφέρονται ότι σε περιπτώσεις όπου οι συστηματικοί έλεγχοι προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις στη διέλευση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, θα δίνεται η δυνατότητα στις χώρες της ΕΕ να διενεργούν μόνο «στοχευμένους» ελέγχους, υπό την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση κινδύνων έχει δείξει ότι κάτι τέτοιο δεν θα αποτελέσει απειλή για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια.  Ο «στοχευμένος» έλεγχος θα αποτελείται από έναν τουλάχιστον συνήθη έλεγχο για τη διαπίστωση της εγκυρότητας του ταξιδιωτικού εγγράφου και την εξακρίβωση της ταυτότητας του ταξιδιώτη.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του