Η αριστερή διαπλοκή

Το ελληνικό τηλεοπτικό πεδίο, στα 27 χρόνια που λειτουργεί η ιδιωτική τηλεόραση, δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν ιδανικό. Ανάμεσα στα επτά ιδιωτικά κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας που λειτουργούσαν υπήρχαν και τα κακά και τα καλά. Το Mega και ο Αντένα στην αρχή και ο ΣΚΑΙ, ο Σταρ και ο Άλφα στη συνέχεια, έδιναν στον πολίτη την ευχέρεια να επιλέξει, πέρα από την ΕΡΤ, το κανάλι από όπου ήθελε να ενημερωθεί και να ψυχαγωγηθεί.

Όλοι γνωρίζουμε τις δημοσιογραφικές επιτυχίες τους αλλά και τις κακές στιγμές τους. Τις ενδιαφέρουσες πολιτικές συζητήσεις τύπου «Ανατροπής», αλλά και τις εκπομπές διασυρμού πολιτών, τύπου «Ζούγκλας». Τις δημοσιογραφικές έρευνες που αποκάλυπταν καταστάσεις και έδιναν νέα εικόνα για πρόσωπα και θεσμούς, αλλά και τις πληρωμένες «αγιοποιήσεις» πολιτικών, επιχειρηματιών, ανώτατων κληρικών. Τις σειρές που άφησαν εποχή με την ποιότητά τους, αλλά και τις φτηνιάρικες παραγωγές που δεν βλέπονταν.

Από την άλλη η δαιμονοποίηση των ιδιωτικών καναλιών από την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι εντελώς αθώα. Πίσω από τις κατάρες περί διαπλοκής και θαλασσοδανείων δύσκολα κρύβεται η επιθυμία της να αποκτήσει την δική της κυριαρχία στα ΜΜΕ και την απαλλαγή της από την ενοχλητική, δίκαια ή άδικη, κριτική.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό ο πρόσφατος πλειοδοτικός διαγωνισμός για την παραχώρηση των τεσσάρων αδειών, προκαλεί το κοινό αίσθημα με τις αυθαιρεσίες και τους παραλογισμούς του.

Γιατί τέσσερις μόνο άδειες, ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχουν τουλάχιστον 16 διαθέσιμες συχνότητες, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι τουλάχιστον τέσσερις λειτουργούντες σταθμοί με 2.000 εργαζόμενους θα κλείσουν; Και πως θα τους υποχρεώσει η Κυβέρνηση να κλείσουν, να απολύσουν το προσωπικό τους, να αφήσουν απλήρωτους τους προμηθευτές τους, ανεκπλήρωτα τα διαφημιστικά τους συμβόλαια με τα media shops και απλήρωτα τα δάνειά τους στις τράπεζες;

Αλλά και αυτοί οι σταθμοί που πήραν τις άδειες, πως θα γίνουν βιώσιμοι έχοντας εκ των προτέρων ένα βάρος 45-75 εκατομμυρίων στην πλάτη τους; Θα εισπράξει(;) η Κυβέρνηση 245 εκατομμύρια, αλλά θα χάσει άλλα τόσα από τα έσοδα που είχε από τα κανάλια που θα κλείσουν, από φόρους, ΦΠΑ, εισφορές υπέρ των Ταμείων και βέβαια από τους μισθούς 2.000 υπαλλήλων που μεταφράζονται και αυτοί σε κατανάλωση, άρα νέους έμμεσους φόρους και ΦΠΑ για το δημόσιο. Δεν θα ήταν πιο λογικό να καλούσε τους λειτουργούντες σταθμούς και όσους ήθελαν να αποκτήσουν μια συχνότητα, να πληρώσουν ένα λογικό ποσό 15-20 εκατομμυρίων, θέτοντα ταυτόχρονα όρους εργασιακούς και ποιοτικούς για το πρόγραμμά τους; Πάλι τα ίδια χρήματα θα μάζευε, αλλά από περισσότερους ενδιαφερόμενους και χωρίς αυτή το άνισο «άρμεγμα», μέσα σε συνθήκες εξευτελιστικές για την αξιοπρέπεια των επιχειρηματιών. Φαίνεται ότι και ο εξευτελισμός των «λεφτάδων» ήταν μέσα στις προθέσεις τους.

Και μη μου πεις κάποιος, ότι η πολυφωνία δεν εξαρτάται από τον αριθμό των καναλιών, αλλά από …«την ευσυνειδησία των δημοσιογράφων», όπως υποστήριξε γνωστός φιλοκυβερνητικός εκδότης σατιρικής εφημερίδας.

Όσο για την «διαπλοκή», το μόνο που κατάφεραν είναι να υποκαταστήσουν τους γνωστούς καναλάρχες (των Μέγκα, Σταρ, Άλφα, Έψιλον), με άλλους δύο άγνωστους σε σχέση με το αντικείμενο, αλλά γνωστούς επιχειρηματίες , που βέβαια δεν είναι «άσπιλοι και αμόλυντοι». Είναι αυτοί ακριβώς (Μαρινάκης, Καλογρίτσας), στους οποίους ποντάρει η Κυβέρνηση για να στήσει την δική της διαπλοκή. Την καλή «Αριστερή» διαπλοκή.

Υ.Γ. Για όσους θαυμάζουν τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ που κατάφερε να πάρει την άδεια με 30 εκατομμύρια λιγότερο από τον Μαρινάκη και τον Κυριακού, μάλλον θα πρέπει να αμφιβάλλουν για την οξυδέρκεια των συμβούλων τους. Έπρεπε να γνωρίζουν ότι σε παρόμοιες δημοπρασίες η πρώτη έχει πάντα το πιο χαμηλό τίμημα, διότι οι διαγωνιζόμενοι είναι επιφυλακτικοί επειδή δεν γνωρίζουν ακόμη τις προθέσεις των αντιπάλων τους, ενώ τις μαθαίνουν στη συνέχεια που αρχίζει η υπερθεμάτιση μέχρις εσχάτων.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του