Η Αλεξανδρούπολη στην κορυφή της ατζέντας Τσίπρα στην Βουλγαρία

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, τα ενεργειακά, οι υποδομές, ο τουρισμός και η σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς

Σχεδόν κάθε χειμώνα ο εφιάλτης των πλημμυρών που έχουν καταστροφικές συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα για την οικονομία του Έβρου, «στοιχειώνει» την περιοχή μας. Σχεδόν μόνιμη επωδός είναι η αποτελεσματικότερη συνεργασία και ο συντονισμός των αρμοδίων μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, ώστε να αποφεύγονται δραματικές καταστάσεις, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να καθίσταται ικανό να επιτυγχάνονται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Μετά την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην γείτονα χώρα στις αρχές Αυγούστου και τις επαφές που είχε σε κορυφαίο επίπεδο με τους ηγέτες της γείτονος χώρας, γεννιούνται προσδοκίες και ελπίδες πως κάτι μπορεί να αλλάξει. Και αυτό γιατί το θέμα των πλημμυρών ήταν ένα από τα βασικά που τέθηκαν στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Το θέμα της συνεργασίας στη διαχείριση των υδάτων του ποταμού Έβρου είναι από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν. Η διαχείριση των υδάτων μπήκε στο τραπέζι των συζητήσεων από την ελληνική πλευρά με το αίτημα να δοθούν λύσεις ώστε να αποτραπεί η επανάληψη των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που παρατηρούνται σχεδόν κάθε χρόνο στον Έβρο.

Ο κ. Μπορίσοφ δεσμεύτηκε για την ομαλή λειτουργία των συστημάτων συναγερμού, καθώς και για μείωση της φθινοπωρινής συγκράτησης νερών στο 80% της πληρότητας των τεχνητών λιμνών της Βουλγαρίας, ώστε οι συγκεκριμένες “υδαταποθήκες” να έχουν περιθώριο να γεμίζουν κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο με μεταφορές, ενεργειακά

Εκτός από αυτό, στις διιμερείς επαφές υπήρχαν και άλλα θέματα που έθεταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Αλεξανδρούπολη. Αφενός υπήρξε το ζήτημα της σιδηροδρομικής σύνδεσης Βάρνας – Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης που θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο Πέλαγος (παρακάμπτοντας την Τουρκία και τα Στενά) ανοίγοντας προοπτική για το εμπόριο με τη Ρωσία αλλά και η διασυνοριακή συνεργασία στις μεταφορές.

Αφετέρου, το κομμάτι της ενέργειας , με τη σύνδεση του ΤΑΡ με τη Βουλγαρία, μέσω του IGB και την κατασκευή του σταθμού αναδιανομής LNG στην Αλεξανδρούπολη. Όπως αναμένονταν, οι δύο πρωθυπουργοί επικέντρωσαν στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι “η ενεργειακή συνεργασία αναδεικνύεται πλέον ως το κομβικό πεδίο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε πως η κατασκευή του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου IGB ως τμήματος του κάθετου διαδρόμου αποτελεί έργο προτεραιότητας που θα ενισχύσει τη θέση Ελλάδας-Βουλγαρίας στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής με πολλαπλά οφέλη».

Από εκει και πέρα, συμφωνήθηκε στενότερη συνεργασία στην επέκταση συναλλαγών για αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, αλλά και την περαιτέρω αύξηση των τουριστικών ροών από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα το καλοκαίρι και από την Ελλάδα στη Βουλγαρία τον χειμώνα.

«Ελλάδα-Βουλγαρία αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στα Βαλκάνια»

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας υπογράμμισαν τον ρόλο των κρατών τους ως πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και τόνισαν τη συμφωνία τους στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών. «Η Βουλγαρία είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Σειρά συμφωνιών υπέγραψαν οι δύο κυβερνητικές αντιπροσωπείες.

Σε τέσσερις άξονες κινήθηκαν οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια με ενεργειακά, οικονομία, αμυντική συνεργασία και διπλωματία να είναι σε πρώτο πλάνο. Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τη βουλγαρική πρωτεύουσα ως επικεφαλής ως επικεφαλής κυβερνητικής αποστολής για τη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, με τη σημερινή σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, δημιουργείται η δυνατότητα για ένα νέο σημαντικό ξεκίνημα σε μια πολύ στενή και εποικοδομητική σχέση ανάμεσα σε δύο πολύ σημαντικές χώρες της βαλκανικής χερσονήσου. Αμφότεροι οι δύο ηγέτες (Αλέξης Τσίπρας, Μπόικο Μπορίσοφ), υπογράμμισαν τον ρόλο των δύο κρατών ως πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα σε μια περίοδο ευρύτερα αποσταθεροποίησης της γειτονιάς. Μάλιστα, τόνισαν τη συμφωνία τους στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση αυτού του ρόλου.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη Βουλγαρία ως «στρατηγικό σύμμαχο». Από την πλευρά του, ο Μπόικο Μπορίσοφ σημείωσε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού είναι πάρα πολύ θετική.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ σημείωσαν τον ρόλο των δύο κρατών ως πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αποσταθεροποίησης, και τόνισαν τη συμφωνία τους στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση αυτού του ρόλου, αλλά και για την εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης της περιοχής, και της ευημερίας των λαών τους..

«Μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με μια ευέλικτη πολιτική προς όφελος των δυο κρατών» είπε από την πλευρά το ο Μπόικο Μπορίσοφ, τονίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών και των δύο κυβερνήσεων, χαρακτηρίζονται από προσωπική σχέση και κατανόηση. Σημείωσε ότι στις συνθήκες και περιόδους κρίσης πάντα ήμασταν ο ένας στο πλευρό του άλλου, γιατί η περιοχή μας χρειάζεται σταθερότητα και πως παρότι οι δύο κυβερνήσεις προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, είναι σύμφωνοι στα ζητήματα κρίσιμης σημασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τη Βουλγαρία που έμεινε στο πλευρό της Ελλάδας και στην προσφυγική και την οικονομική κρίση, και απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στον Μπόικο Μπορίσοφ να επισκεφτεί την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, ώστε να διαπιστώσουν  βήμα-βήμα την πρόοδο των πρωτοβουλιών τους. Είπε ακόμη ότι θα βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία.    Από την πλευρά του, ο Μπορίσοφ δήλωσε πως «μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με μια ευέλικτη πολιτική προς όφελος των δυο κρατών», συμπληρώνοντας ότι στις συνθήκες και περιόδους κρίσης «πάντα ήμασταν ο ένας στο πλευρό του άλλου».

Συμφωνίες με αιχμή την ενέργεια 

Οι δύο κυβερνητικές αντιπροσωπείες υπέγραψαν σειρά συμφωνιών: Κοινή Διακήρυξη της Τρίτης Συνόδου ΑΣΣ Ελλάδας-Βουλγαρίας, Κοινή Διακήρυξη για ενεργειακή συνεργασία, Εκτελεστικό Πρόγραμμα μορφωτικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας για την περίοδο 2016-2018 (Παιδεία-Επιστήμη- Πολιτισμός), Κοινό Πρόγραμμα Δράσης στον τομέα του Τουρισμού για την περίοδο 2016-2018.

Οι δύο πρωθυπουργοί επικέντρωσαν στη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η ενεργειακή συνεργασία αναδεικνύεται πλέον ως το κομβικό πεδίο των σχέσεων μας, για να σημειώσει πως η κατασκευή του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου IGB ως τμήματος του κάθετου διαδρόμου αποτελεί έργο προτεραιότητας που θα ενισχύσει τη θέση των δύο χωρών στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής με πολλαπλά οφέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν Τσίπρας-Μπορίσοφ, εκλήθησαν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης και ο Βούλγαρος ομόλογός του, προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικότερα ζητήματα και να υπάρξει στενότερη συνεργασία σε σειρά θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, σημαντικότερο εκ των οποίων είναι το πώς θα επεκταθεί η σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς. Επίσης, η ελληνική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της διαχείρισης των φραγμάτων που βρίσκονται στο βουλγαρικό έδαφος, ώστε να αποφεύγονται οι πλημμύρες στον Έβρο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η ατζέντα συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας

Ενέργεια: Όσον αφορά στον τομέα της Ενέργειας, οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η Βουλγαρία αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό εταίρο στο πεδίο της ενέργειας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στην ευρύτερη περιοχή στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας ενέργειας μέσω κυρίως των αγωγών TAP και IGB (Interconnector Greece-Bulgaria) και του αζέρικου φυσικού αερίου αλλά και του προς υλοποίηση σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί θα μεταφέρεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και θα διοχετεύεται στους αγωγούς TAP και IGB, καθιστώντας την Αλεξανδρούπολη και την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.

Πολιτικό/διπλωματικό επίπεδο: Στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού είναι παράλληλα η αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου με τη Βουλγαρία, με έμφαση στα ζητήματα συνεργασίας και στις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα, τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Οικονομία – Υποδομές: Βασικά σημεία αμοιβαίου ενδιαφέροντος αποτελούν επιπλέον η διασυνοριακή συνεργασία στις μεταφορές, η σιδηροδρομική σύνδεση Βάρνας-Αλεξανδρούπολης που θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο Πέλαγος (παρακάμπτοντας την Τουρκία και τα Στενά) ανοίγοντας προοπτική για το εμπόριο με τη Ρωσία.

Επιπλέον, θα υπογραφούν συμφωνίες για τον τουρισμό, ενώ θα συζητηθεί και η συνεργασία στη διαχείριση των υδάτων του ποταμού Έβρου.

Αμυντική συνεργασία: Της συνόδου προηγήθηκε η επίσκεψη του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, με αντικείμενο την αμυντική συνεργασία, τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τον εκσυγχρονισμό των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων και την αμυντική βιομηχανία.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του