efhmerida1

«Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης»

Οι αρχαίοι Έλληνες έτρεφαν μεγάλη εκτίμηση στη θεά Θέτιδα. Θεά της δικαιοσύνης. Από αυτήν εξαρτιόταν η ισορροπία του κόσμου και η τάξη των πραγμάτων. Η Θέμις αντιπροσώπευε το δίκαιο και τιμωρούσε όποιον διέπραττε αδικίες και παρέβαινε τους κανόνες δικαίου.

Ο καλύτερος τρόπος ζωής είναι εκεί που επικρατεί η δικαιοσύνη κήρυτταν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι διότι εκεί που νοσεί η δικαιοσύνη κινδυνεύει η δημοκρατία. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων του άλλου ονομάζεται δικαιοσύνη. Κάθε παραβίαση ενός οποιουδήποτε από αυτά είναι αδικία.

Ρωτήσανε κάποτε τον Αγησίλαο ποια από τις δύο αρετές είναι η καλύτερη η ανδρεία ή η δικαιοσύνη. Απήντησε πως η ανδρεία δε χρησιμεύει σε τίποτα αν δε συνοδεύεται από δικαιοσύνη.

Ο Πλάτωνας είχε πει: Μπροστά στο δίκαιο να μη βάλεις σε ανώτερη μοίρα ούτε τα παιδιά σου, ούτε τη ζωή σου, ούτε τίποτε.

Ο δε Μένανδρος είχε πει: Αν πράττεις το δίκαιο έχεις συμμάχους τους Θεούς.

Ο Σωκράτης ο φιλόσοφος της δικαιοσύνης κατέβαλε το υψηλότερο τίμημα που διαθέτει κάποιος προκειμένου να μείνει συνεπής σε αυτό που δίδασκε σε όλη του τη ζωή: «πως κανείς δεν πρέπει να γίνει άδικος ακόμα και όταν ο ίδιος αδικείται» διότι καμία αρετή δεν έχει αξία αν δε φωτίζεται από τη δικαιοσύνη. Κατά τη διδασκαλία του Σωκράτη η ζωή έχει νόημα μόνο αν υπηρετείς το δίκαιο «ουδαμώς δει αδικείν».

Κοινωνική δικαιοσύνη δεν μπορεί να πραγματωθεί αν απουσιάζει το κοινωνικό ήθος και εν συνεχεία το ατομικό. Το αίσθημα δικαιοσύνης ξεκινά από την παιδική ηλικία, μέσα από την οικογένεια και τη σωστή διαπαιδαγώγηση. Να μάθουμε από νωρίς στα παιδιά μας να σέβονται και να μην αδικούν.

Ο δίκαιος άνθρωπος οφείλει να «κολυμπάει» αντίθετα από το ρεύμα των άδικων και διεφθαρμένων για να φτάσει στην πηγή της δικαιοσύνης.

Ο ανώτερος άνθρωπος σκέφτεται μόνο τη δικαιοσύνη, ο κατώτερος το συμφέρον του. Όταν αδικείται έστω και ένας πολίτης όλο το έθνος αδικείται. Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη τι άλλο μπορεί να είναι η πολιτική εξουσία παρά μια οργανωμένη ληστεία… Κι αυτός που αδικείται είναι πάντα ο πιο αδύναμος.

Αν υπήρχε απόλυτη δικαιοσύνη στον κόσμο δεν θα διώκονταν, φυλακίζονταν και βασανίζονταν απάνθρωπα συνάνθρωποι μας, ούτε θα αυτοκτονούσαν άνθρωποι, ούτε θα υπήρχαν πολεμικές συρράξεις και πείνα.

Δίκαιη κοινωνία είναι η κοινωνία στην οποία η πείνα και η ανέχεια θα ήταν απαγορευμένες. Όσο φτωχός και αν είσαι θα έχεις μια στέγη και ένα πιάτο φαϊ  για να επιβιώσεις. Δικαιώματα που τα υπαγορεύει η φύση και τα στηρίζει η έννοια της δικαιοσύνης.

Η εβδομάδα αυτή που διανύουμε ανήκει στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα και στην «έννοια» της δικαιοσύνης. Ο Νέλσον Μαντέλα θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που αγωνίστηκε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και την ελευθερία για έναν καλύτερο, ειρηνικό και πιο δίκαιο κόσμο. Ο άνθρωπος που πάλεψε ενάντια στην κυριαρχία των «δυνατών». Ο άνθρωπος που ενσάρκωσε τις ελπίδες για ειρήνη και συμφιλίωση. Ο Νέλσον Μαντέλα ενέπνευσε και ξεσήκωσε εκατομμύρια καταπιεσμένους με την προσήλωση του στον ανθρωπισμό. Ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε να μπει τέλος στα απάνθρωπα ρατσιστικά καθεστώτα, που αγωνίστηκε να σπάσουν οι αλυσίδες της δουλείας. Ας εμπνευστούμε από το «μεγάλο» αυτό άντρα. Ας αποζητάμε το δίκαιο σε αυτόν τον κόσμο.

Ευθύνη του κράτους να εξασφαλίζει μια κοινωνική ποιότητα ζωής σε όλους ανεξαίρετα. Προσπάθεια της Παγκόσμιας Ημέρας Κοινωνικής Δικαιοσύνης είναι να αντιμετωπιστούν με δράσεις η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Σε μια δίκαιη κοινωνία όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ίσοι, να ευημερούν και να είναι ευτυχισμένοι.

«Δεν υπάρχει δρόμος για την κοινωνική δικαιοσύνη. Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι ο δρόμος»

(Μ. Γκάντι)

Όταν δεν μπορείς να ακούσεις τη φωνή των φτωχών δε θα καταλάβεις ποτέ τι σημαίνει δικαιοσύνη…

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr