«Μόνο ο υπουργός Δικαιοσύνης» μπορεί να αποφασίσει έκδοση στην Τουρκία
Εάν ο Άρειος Πάγος κρίνει θετικά για το αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που αυτομόλησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η απόφαση είναι γνωμοδοτική προς τον υπουργό Δικαιοσύνης που έχει τον τελευταίο λόγο, τόνισε ο δικηγόρος Όμηρος Ζέλιος μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Προκόπη Αγγελόπουλο και Γιώργος Τραπεζιώτη. «Παραπλανητικά» τα τελευταία δημοσιεύματα στην Τουρκία.
Την Τρίτη, την Τετάρτη και την Παρασκευή εκδικάζονται οι αναιρέσεις και ο κ.Ζέλιος απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο, καθώς όπως είπε δεν είναι σωστό να επέμβει κανείς στη δίκη πριν τη δίκη, αλλά δήλωσε αισιόδοξος, καθώς εκτίμησε ότι η υπόθεση είναι ξεκάθαρη.
Εσπευσε ωστόσο να διαψεύσει δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν και ελληνικά, περί διαφοροποίησης της υπόθεσης για τέσσερις από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς. «Είναι παραπλανητικά, δεν υπάρχει τίποτε νέο, οι άνθρωποι συνεχίζουν να δηλώνουν αθώοι», τόνισε.
Τόνισε επίσης ότι κανείς τους δεν έχει εκδοθεί και οι οκτώ παραμένουν στην Ελλάδα.
Μετά τις αντιφατικές αποφάσεις που προέκυψαν γιατί πάρθηκαν από διαφορετικές συνθέσεις δικαστηρίων, υπήρξε αίτημα για συνεκδίκασης, το οποίο απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους.
Ο κ.Ζέλιος είπε ότι αυτή τη φορά περιμένει να υπάρξει ενιαία απόφαση, κάτι που θα είναι και το πιο λογικό, καθώς δεν υπάρχει κάποιο διαφοροποιό στοιχείο.
Τόνισε ότι και οι οκτώ είναι στρατιωτικοί που συμμετείχαν σε ΝΑΤΟϊκές μονάδες και συγκεκριμένα σε δομές έρευνας και διάσωσης (SAR), έξι πιλότοι και δύο τεχνικοί, που έχουν μεταξύ άλλων υπηρετήσει σε Αφγανιστάν και Βοσνία παλαιότερα.
Δεν είχαν καμία σχέση με το πραξικόπημα, απλώς έτυχε να κληθούν σε υπηρεσία την ώρα που το αποτυχημένο πραξικόπημα ήταν σε εξέλιξη και έφυγαν για να σώσουν τη ζωή τους.
Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η ιστορία τους πήρε έκταση λόγω της «κινηματογραφικής» αυτομόλησης, συνέχισε ο κ.Ζέλιος, σημειώνοντας ότι τέτοιες πρακτικές δεν είναι άγνωστες τόσο παλαιότερα και στην Ελλάδα όσο και αλλού, σε χώρες όπως της πρώην ΕΣΣΔ. «Είναι απόλυτα φυσιολογική, είναι εύκολο για τους πιλότους», όπως είπε.
Σημειώσε επίσης ότι οι προθέσεις τους αποδεικνύονται και από το γεγονός ότι δεν προσπάθησαν να προσγειωθούν στα βουνά και να διαφύγουν, αλλά ζήτησαν άδεια και προσγειώθηκαν κανονικά στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.
Η τύχη τους θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο και πιθανώς από τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ.Κοντονή, τόνισε ο κ.Ζέλιος. Εάν το αίτημα έκδοσής τους απορριφθεί, η υπόθεση τελειώνει εκεί, καθώς η κρίση του ΑΠ θα έχει αποφασιστικό χαρακτήρα.
Εάν όμως γίνει δεκτή, τότε έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, που θα έχει τον τελικό λόγο. «Σε καμία περίπτωση δεν εκδίδεται κανείς εάν δεν το αποφασίσει ο ίδιος ο υπουργός», ξεκαθάρισε ο κ.Ζέλιος.
Financial Times: Το δίλημμα του Τσίπρα για τους 8 Τούρκους πραξικοπηματίες
Ένα δύσκολο δίλημμα για τον Αλέξη Τσίπρα θέτει η περίπτωση των 8 Τούρκων αξιωματικών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, και οι οποίοι είχαν πέταξει με ελικόπτερο στην χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, σημειώνουν οι Financial Times.
Η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητά την έκδοση των έξι πιλότων και των δύο τεχνικών προκειμένου να πληρώσουν το τίμημα για την προσπάθεια που κατέβαλαν για την ανατροπή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ αυτή την εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει τις αιτήσεις αναίρεσης κατά των εφέσεων για την έκδοσή τους.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο Τσίπρας έχει πει στον Ερντογάν πως «οι πραξικοπηματίες συνήθως δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα». Ωστόσο αυτός και η αριστερή κυβέρνησή του θα αντιμετωπίσουν σκληρή κριτική τόσο εντός της χώρας όσο και από την Ευρώπη εάν προχωρήσει η έκδοσή τους, κάτι που οι ελληνικές αρχές μπορούν να κάνουν ανεξάρτητα από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Σε τηλεφωνική συνέντευξη, εκπρόσωπος της ομάδας των 8 Τούρκων δήλωσε πως όλοι τους αρνούνται σθεναρά τη συνενοχή τους στο πραξικόπημα τον περασμένο Ιούλιο.
Η ΕΕ και η ελληνική νομοθεσία απαγορεύουν την έκδοση σε μια χώρα όπου ο φερόμενος ως δράστης μπορεί να είναι ευάλωτος σε βασανιστήρια, σημειώνουν οι Financial Times. Οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε συνδυασμό με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Διεθνή Αμνηστία, έχουν κατηγορήσει την Τουρκία πως κάνει τα στραβά μάτια σε καταγγελίες για βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς και άρνηση υπεράσπισης των ατόμων που κρατούνται από δικηγόρους, ως μέρος της εκκαθάρισης υπόπτων για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Οι Τούρκοι αξιωματικοί αρνούνται τις κατηγορίες.
Η συγκεκριμένη περίπτωση χτυπά στον πυρήνα της τεταμένης σχέσης Ελλάδας – Τουρκίας, έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ αλλά και έναν μακροχρόνιο αντίπαλο για τη διαχείριση του Αιγαίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, μερικοί Έλληνες αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός πως αν η Αθήνα αποτύχει να στείλει πίσω το πλήρωμα του ελικοπτέρου, η Άγκυρα θα σπάσει την 12μηνή συμφωνία με την ΕΕ για την μείωση της προσφυγικής ροής και θα επιτρέψει ένα κύμα προσφύγων να περάσουν στην Ελλάδα.
Κι ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως η κυβέρνηση θα «σεβαστεί και θα επικυρώσει» την απόφαση του δικαστηρίου, κάποιοι φοβούνται πως η πολιτική θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο.
«Εάν η Ελλάδα στείλει και πάλι πίσω τους Τούρκους αξιωματικούς, η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες πως κάνει μια προσπάθεια να κατευνάσει την Άγκυρα επειδή νιώθει ότι βρίσκεται σε αδύναμη θέση αυτή την περίοδο» δήλωσε ο Άρης Χατζής, καθηγητής Νομικής και πολιτικός σχολιαστής.