Δάνειο 48 εκ ευρώ για δίκτυο φυσικού αερίου και στην ΑΜΘ

 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δανειοδοτεί τη ΔΕΔΑ  και ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση του έργου. 18 πόλεις στα νέα δίκτυα, μεταξύ των οποίων και οι Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα και Καβάλα.

Με επιτυχία και σε χρονικό διάστημα 8 μηνών ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις της Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ Α. Ε.), με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αφού το ΔΣ της Τράπεζας με απόφασή του στις 14 Νοεμβρίου, ενέκρινε δάνειο ύψους 48 εκατ. € προς τη ΔΕΔΑ. Σε ό,τι αφορά την ΑΜΘ, μέρος του δάνειο, μαζί με τη χρηματοδότηση από το ΠΕΠ της Περιφέρειας, θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα και Καβάλα.

Το δάνειο, είναι χαμηλού επιτοκίου, έχει τετραετή περίοδο χάριτος και 20ετή περίοδο αποπληρωμής. Οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, μολονότι ήταν δύσκολες, διεξήχθησαν σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης των αναγκών των δύο πλευρών και είχαν τη συνεχή υποστήριξη του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, του ΥΠΕΝ και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Η ΔΕΔΑ είναι θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΔΕΠΑ που δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάπτυξης και λειτουργίας των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε όλες τις περιοχές της χώρας εκτός των περιοχών της Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Η εγγύηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου άνοιξε τον δρόμο για τη χρηματοδότηση της ΔΕΔΑ μέσω του δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στόχο του προγράμματος ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, αποτελεί η κατασκευή πλήρους υποδομής διανομής φυσικού αερίου, προκειμένου το σύνολο των κτηρίων στις παραπάνω πόλεις να αποκτήσει πρόσβαση στο οικονομικότερο καύσιμο, γεγονός που παράλληλα θα οδηγήσει στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας των νοικοκυριών, στη μείωση του κόστους παραγωγής για τους επαγγελματίες και στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο των κατασκευών 2018-2023, αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 2.500 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας.

Η έγκριση του δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς την ΔΕΔΑ θεωρείται από την ενεργειακή αγορά ως «ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική και συγκεκριμένα στον τομέα της περιφερειακής ανάπτυξης, της ενεργειακής οικονομίας και της ουσιαστικής ενίσχυσης των ελληνικών νοικοκυριών».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr