«Για να βοηθηθούν τα άτομα με αυτισμό απαιτείται αγάπη, σεβασμός και η βοήθεια όλων»

Γεώργιος Χρίστογλου : Αντιπρόεδρος Συλλόγου Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Έβρου «Ο Αγιος Βασίλειος» – «Για να βοηθηθούν τα άτομα με αυτισμό απαιτείται αγάπη, σεβασμός και η βοήθεια όλων».

 Η Αλεξανδρούπολη καθιερώνεται ως έδρα πανελλήνιων συνεδρίων για το θέμα του αυτισμού. Δεκάδες ειδικοί και επιστήμονες συμμετείχαν στο 2ο πανελλήνιο συνέδριο που έγινε στην πρωτεύουσα του Έβρου.

του Γιώργου Πανταζίδη

Ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Έβρου «Ο Αγιος Βασίλειος», ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2004 από γονείς και φίλους αυτιστικών παιδιών, με σκοπό να εργαστεί για τη διασφάλιση των ισότιμων δικαιωμάτων τους στη ζωή και παράλληλα να συνδράμει το οικογενειακό τους περιβάλλον στο δύσκολο έργο τους.

Προ ημερών διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πλήθος κόσμου και ειδικών επιστημόνων από όλη τη χώρα το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αυτισμου στην Αλεξανδρούπολη. Σε μια κατάμεστη αίθουσα οι σύνεδροι καθηλώθηκαν από τις πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες των εισηγητών.

Η ΓΝΩΜΝΗ συνομίλησε με τον κο Γιώργο Χρίστογλου αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Έβρου «Ο Αγιος Βασίλειος»

«Διοργανώσαμε το 2ο πανελλήνιο συνέδριο για τον αυτισμό στην Αλεξανδρούπολη και πλέον το καθιστούμε θεσμό. Θα διοργανώνεται σε ετήσια βάση. Προσκαλέσαμε και ανταποκρίθηκαν επιστήμονες από όλη την Ελλάδα που ασχολούνται με το θέμα. Μιλάμε για την αφρόκρεμα των επιστημόνων αλλά και πλήθος κόσμου. Καθιστούμε την Αλεξανδρούπολη το επίκεντρο στο ζήτημα που λέμε αυτισμός. Με όλα τα οφέλη που μπορεί αυτό να σημαίνει για την περιοχή μας τόσο σε θέματα εμπλουτισμού γνώσεων αλλα και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας

Στο συνέδριο είδαμε πραγματικά, μεγάλη συμμετοχή και ζωηρό ενδιαφέρον. Ποια ήτα η στόχευση, ο σκοπός αυτού του συνεδρίου;

Για να βοηθηθούν έμπρακτα αυτά τα άτομα που πάσχουν από αυτισμό ή άλλες παθήσεις χρειάζεται για τη στήριξή τους, η συνδρομή πολλών ειδικοτήτων, αλληλοεμπλεκόμενων, η στήριξη της κοινωνίας, των θεσμών και των φορέων. Απαιτείται  η αγάπη και ο σεβασμός από όλους.

Εκτιμάτε ότι η κοινωνία μας άρχισε να εξοικειώνεται και ευαισθητοποιείται στο θέμα του αυτισμού;

Χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμη αν και έχουν γίνει βήματα. Αυτός είναι και ένας ακόμη σκοπός του συνεδρίου. Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Μέσα από το συνέδριο τονίστηκε ότι η συνεισφορά του συλλόγου «Αγίου Βασιλείου» είναι κομβική για τα άτομα με αυτισμό στην περιοχή μας

Εδώ και χρόνια λειτουργεί το κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Ενηλίκων ατόμων με αυτισμό στο Δωρικό με μεγάλη επιτυχία. Εκεί εξυπηρετείται μεγάλος αριθμός ατόμων όχι μόνο από την περιοχή μας αλλά και από όλο το νομό αφού δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο. Και βέβαια σε αυτό απασχολείται ένας ικανός αριθμό νέων ανθρώπων διαφόρων ειδικοτήτων. Στο σχεδιασμό μας είναι η δημιουργία νέων δομών για τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη αυτών των ατόμων και των οικογενειών τους.

Πρόσφατα η πρόεδρος του συλλόγου κα Μαυρίδου ανέδειξε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και ένα να κάνει με την κάλυψη του κόστους των μετακινήσεων. Τι συμβαίνει με αυτό το θέμα;

Είναι ένα θέμα …Πολλά είναι τα θέματα και τα προβλήματα που απασχολούν το σύλλογο. Τελικά πολλά από αυτά επιλύονται με την καλή θέληση και την στήριξη χορηγιών από ιδιώτες και άλλων φορέων που είναι αρωγοί μας. Και αυτό το θέμα τείνει προς επίλυση.

 

«Έχουν γίνει βήμα μεγάλα, πλέον η κοινωνία αρχίζει να ενσωματώνει τα άτομα με αυτισμό»      

Ο συντονιστής του συνεδρίου, διευθυντής ειδικής θεραπευτικής μονάδας του νοσοκομείου παιδων Αθηνών Στέργιος Νότας μας δήλωσε:

«Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο με μεγάλη συμμετοχή. Αμερικανική έρευνα έδειξε πρόσφατα ότι 1 στα 58 άτομα έχουν αυτισμό. Και όταν μιλάμε για αυτισμό δεν αναφερόμαστε μόνο στις σοβαρές περιπτώσεις που βλέπουμε αλλά για ακόμη και μεγάλες προσωπικότητες. Είναι ένα αντικείμενο έρευνας, μελέτης , προώθησης από τα πρώτα τόσο στην Ευρωπαϊκή ένωση όσο και στην Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον. Κρίνοντας από το ενδιαφέρον και την επιτυχία του πανελλήνιου συνεδρίου , θέλω να πω ότι θα καθιερωθεί να διεξάγεται μια φορά το χρόνο, κάθε χρόνο θα γίνεται εδώ στην Αλεξανδρούπολη. Και υπάρχει η δέσμευση να συγκεντρώνεται για τις εργασίες του, ότι καλύτερο από επιστημονικό προσωπικό υπάρχει στη χώρα μας καθώς και εκπροσώπηση και από το εξωτερικό.

Για την αποδοχή των ατόμων με αυτισμό από την κοινωνία 

Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα οσο αφορά την αποδοχή από την κοινωνία. Αυτό υπάρχει σαν αίσθημα και στις οικογένειες που λόγω του στίγματος κρύβουν το παιδί τους, το πρόβλημά τους. Είναι στις προτεραιότητες μας να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Έχουν γίνει βήμα μεγάλα, πρόοδος και πλέον η κοινωνία αρχίζει να ενσωματώνει αυτά τα άτομα

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο