Γιάννη Ζαμπούκη στηρίζει το ΚΙΝΑΛ… εκτός συγκλονιστικού απροόπτου

Γ. Καμίνης από Αλεξανδρούπολη: «Η εισήγηση της ΝΕ Έβρου, για το Δήμο Αλεξανδρούπολης, με ευρύτατη πλειοψηφία,αποτελεί ισχυρή νομιμοποίηση της υποψηφιότητάς του» – Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι τίποτα δεν είναι «επίσημα τελειωμένο» – Τι στόχο βάζει το ΚΙΝΑλ για τις Περιφέρειες και πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις

 Της Κικής Ηπειρώτου

Το στίγμα των προθέσεων του Κινήματος Αλλαγής αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές έδωσε από την Αλεξανδρούπολη όπου βρέθηκε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων και Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στην ΑΜΘ. Ο κ. Καμίνης ξεκαθάρισε ότι η στήριξη του Κινήματος Αλλαγής στην υποψηφιότητα του Γιάννη Ζαμπούκη για το Δήμο Αλεξανδρούπολης δεν είναι «επίσημα τελειωμένη», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η ευρύτατης πλειοψηφίας απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου υπέρ του αποτελεί «ένα πολύ ισχυρό τεκμήριο νομιμοποίησης της υποψηφιότητάς του».

Όπως τόνισε ο κ. Καμίνης, ερωτηθείς για τους υποψήφιους που θα στηρίξει το ΚΙΝΑΛ, «το πρώτο πράγμα που δεν θα κάνει το Κίνημα Αλλαγής είναι να δώσει χρίσματα. Αυτές οι εποχές έχουν παρέλθει, να έρχονται τα κόμματα, ουσιαστικά, και να υποδεικνύουν στον κόσμο, από την Αθήνα, το τι πρόκειται να κάνει.Από εκεί και πέρα, το Κίνημα Αλλαγής είναι πολιτικό κόμμα κι έχει το καθήκον να έχει άποψη, κι αυτή την άποψη να τη διαμορφώνει κιόλας, μέσα από τις θέσεις και τη δράση του. Και φυσικά, να έχει άποψη και για τις υποψηφιότητες, οι οποίες εκδηλώνονται.

Αλλά εδώ υπάρχουν διαδικασίες δημοκρατικές, αποφασίζουν πρώτα απ’ όλα τα τοπικά όργανα, εισηγούνται, λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις φυσικά, δίνοντας βάση στις αποφάσεις των τοπικών οργάνων, διότι έτσι πρέπει να λειτουργούμε, δημοκρατικά, και δεν δίνεται κανένα χρίσμα, απλώς εκφράζουμε στήριξη».

Για την έντονη φημολογία αναφορικά με τη διαφορετική άποψη που εξέφρασε η επιτροπή των 7 στελεχών του κόμματος σχετικά με τους ενδιαφερόμενους για το Δήμο Αλεξανδρούπολης, σε σχέση με την γνώμη της Νομαρχιακής Επιτροπής, που κατά πλειοψηφία εξέφρασε την στήριξή της στην υποψηφιότητα του κ. Ζαμπούκη, ο κ. Καμίνης σημείωσε πως δεν έχει υπόψη του κάτι τέτοιο. Ωστόσο, υπογράμμισε: «Εμείς έχουμε μία συγκεκριμένη διαδικασία μέσα από την εγκύκλιο, η οποία προβλέπει τη διαδικασία της Νομαρχιακής Επιτροπής. Εάν η ΝΕ θέλει να διευρύνει τη διαδικασία, να ορίσει ένα συμβουλευτικό όργανο, το οποίο θα εξετάσει υποψηφιότητες, είναι στη διακριτική της ευχέρεια.

Εγώ αυτό που ξέρω, είναι ότι υπάρχει μία απόφαση με ευρύτατη πλειοψηφία, υπέρ του κ. Ζαμπούκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι -πως να σας πω- η απόφαση αυτή είναι επίσημα τελειωμένη. Φυσικά, θα περάσει ως εισήγηση από την επιτροπήυποψηφιοτήτων, η οποία θα εξετάσει αυτή την υποψηφιότητα, γιατί αυτή προτείνει η ΝΕ, και θα λάβει φυσικά σοβαρότατα υπόψη της την ευρύτατη πλειοψηφία, η οποία στηρίζει αυτή την υποψηφιότητα. Αλλά, ακόμη επίσημη απόφαση δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και για πάρα πολλούς δήμους σε όλη τη χώρα».

Ερωτηθείς για το τι θα μπορούσε να διαφοροποιήσει την τελική επιλογή της επιτροπής υποψηφιοτήτων από την αρχική εισήγηση της ΝΕ, ο κ. Καμίνης είπε πως «λαμβάνονται υπόψη ευρύτερα κριτήρια και ουδείς είναι αλάνθαστος. Αλλά, από την στιγμή που έχουμε μία απόφαση, που λήφθηκε δημοκρατικά, με τόσο μεγάλη πλειοψηφία, μπορούμε ουσιαστικά να θεωρήσουμε ότι έχουμε έναν υποψήφιο. Αλλά, αυτό είναι τελείως ανεπίσημο. Ανά πάσα στιγμή μπορεί τα κεντρικά όργανα να διαμορφώσουν τη δική τους άποψη, αλλά θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο, σχεδόν απίθανο, να υπάρξει άλλη απόφαση. Γιατί, έχουμε ένα τεκμήριο, πια, νομιμοποίησης  ενός υποψηφίου, πάρα πολύ ισχυρό…Είναι μία πολύ ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση, από το τοπικό όργανο που άνοιξε τη διαδικασία πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ήταν υποχρεωμένο».

Ο στόχος για Περιφέρεια – Δήμους

Σχετικά με τους στόχους του ΚΙΝΑΛ για τις Περιφέρειες, τόνισε πως «εμείς πιστεύω ότι θα κρατήσουμε τις Περιφέρειες, στις οποίες υπάρχουν ήδη δικοί μας Περιφερειάρχες και θα τις αυξήσουμε… Το ΚΙΝΑΛ έχει πολύ μεγάλη παράδοση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ξεκινά από το ΠΑΣΟΚ. Αυτή την στιγμή, το ΚΙΝΑΛ,στους 325 Δήμους έχει πάνω από 120 Δημάρχους και πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια που έχει στηρίξει. Δεν είναι τυχαίο αυτό…  Ο ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές κοινωνίες είναι ανύπαρκτος, όπως διαπιστώνω και εδώ, δεν υπάρχει».

Όσο για τους υπόλοιπους Δήμους, επισήμανε πως είναι σε εξέλιξη συζητήσεις, ενώ εκφράστηκε συγκεκριμένα για το δήμο Σαμοθράκης, αναφέροντας πως υπάρχει μία πάρα πολύ καλή υποψηφιότητα, αυτή του κ. Γιώργου Χανού, η οποία είπε πως έχει «σχεδόν καθολική αποδοχή». Τέλος, για το χρονοδιάγραμμα επίσημων ανακοινώσεων υποψηφίων, απάντησε πως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του