Γαλλοαλγερινή  ταινία από την Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξναδρούπολης

Τη Δευτέρα 30 και Τρίτη 31 Οκτωβρίου η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξναδρούπολης προβάλει την γαλλοαλγερινή  ταινία “Ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω”. Εμπνευσμένη από το θεατρικό  της Νελ Νταν «Χαμάμ γυναικών», η Αλγερινή ηθοποιός και σκηνοθέτης  Ραϊανά Ομπερμεγέρ, εκμεταλλευόμενη τον κλειστό και αποκλεισμένο από  τους άντρες χώρο των δημόσιων λουτρών, συγκέντρωσε γυναίκες  διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικών τάξεων σε ένα αλγερινό χαμάμ και  τις έβαλε να μιλούν για τη ζωή τους.

Κάθε μέρα η 50χρονη Φατιμά ανυπομονεί να φτάσει στη δουλειά της. Το  χαμάμ αυτό είναι για εκείνη, όπως και για τις υπόλοιπες γυναίκες που  συχνάζουν σε αυτό, ένα καταφύγιο από την κακομεταχείριση των ανδρών  τους, την απειλή των φανατισμένων φονταμενταλιστών, τη βία και τον  θάνατο. Η Φατιμά προσφέρει παρηγοριά και ηρεμία σε δεκάδες γυναίκες,  που επιθυμούν να βγάλουν τις μαντίλες τους, να ηρεμήσουν και να  αποδράσουν από την καταπίεση του έξω κόσμου. Οι συζητήσεις τους  κυμαίνονται από τα μικρά και καθημερινά ως τα πιο κρίσιμα ζητήματα της  ζωής τους.

Βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο που είχε προκαλέσει αίσθηση στο  Παρίσι και ολόκληρο τον κόσμο για την τολμηρή του γραφή, και γυρισμένο  στη Θεσσαλονίκη, το «Ακόμη Κρύβομαι για να Καπνίσω» είναι ένα έργο  τέχνης που σπάνια συναντά κανείς: μια ταινία για την καταπίεση και τον  θρησκευτικό και πολιτικό φονταμενταλισμό, από μια γυναίκα που έχει  βιώσει τη φρίκη τους από πρώτο χέρι και έζησε για να αφηγηθεί την  ιστορία της. Η Ραϊάνα απέδρασε από την Αλγερία για να κάνει σινεμά  και, με τη βοήθεια της παραγωγού της, Μισέλ Γαβρά, παρουσιάζει μια  ταινία για μια ολόκληρη χώρα που βυθίστηκε στο σκοταδισμό, αλλά και  για τις απανταχού γυναίκες, οι οποίες πληρώνουν το ακριβότερο τίμημα  κάθε φορά που ο σκοταδισμός αυτός επιστρέφει, ή επιμένει να επικρατεί,  σε κάθε μεριά του πλανήτη.
Η εναρξη είναι στις 21:30 και η είσοδος κοστίζει 3-5 ευρώ.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr