Από την Τουρκία με τουριστική αγάπη

Τουρισμός: Θετικός ο απολογισμός για Θράκη, Θάσο. Με νέους πρωταγωνιστές δίπλα στους προορισμούς-σταθερές αξίες οι αφίξεις αυξήθηκαν για άλλη μια χρονιά, όμως τα έσοδα έχουν υποχωρήσει κατά 4,8%.

Με νέους πρωταγωνιστές δίπλα στους προορισμούς-σταθερές αξίες οι αφίξεις αυξήθηκαν για άλλη μια χρονιά, όμως τα έσοδα έχουν υποχωρήσει κατά 4,8%, καθώς έχει μειωθεί η κατά κεφαλή δαπάνη. Ανάχωμα στην πτώση Ρωσία και ΗΠΑ. Κρήτη, Κυκλάδες, Ιόνιο, Ρόδος, αλλά και η Καλαμάτα είναι μεγάλοι κερδισμένοι φέτος το καλοκαίρι. Προορισμοί με «δικό» τους πλέον κοινό, πέτυχαν υψηλές πληρότητες και είδαν τα ποσοστά τους να καταγράφουν άνοδο από 8% μέχρι 20% σε επίπεδο αεροπορικών αφίξεων.

Αντίθετα, η πτώση ήταν μεγάλη για το νησί της Κω, καθώς οι αφίξεις στο 8μηνο (Ιανουάριος- Αύγουστος) έπεσαν κατά 15%, για τη Σάμο με -26% και τη Μυτιλήνη με -60%.

Η κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όπως και της Θεσσαλονίκης, ήταν αυξημένη κατά 6,4% και 7,1% αντιστοίχως (με 3,14 εκατ. και 1,2 εκατ. αφίξεις αντίστοιχα).

Πλέον οι συγκεκριμένοι προορισμοί έχουν κτίσει το δικό τους brand name στις διεθνείς αγορές και οι επόμενες κινήσεις τους εστιάζουν στην περαιτέρω επιμήκυνση της σεζόν.

Αυτό είναι και το ζητούμενο για τους Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Στους κερδισμένους της σεζόν συγκαταλέγονται και οι Σποράδες, η Εύβοια, η Μαγνησία και η Πελοπόννησος, όπως και η Θεσπρωτία. Επίσης, πολλοί Ελληνες και φέτος προτίμησαν να επισκεφθούν παραθαλάσσιους προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας, καθώς το κόστος διακοπών ήταν σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τους νησιωτικούς προορισμούς.

Από την Τουρκία με τουριστική αγάπη

 Ανέλπιστα καλή ήταν η σεζόν για τη Θάσο που έχει αύξηση της τάξης του 20%, ενώ καλωσόρισε για πρώτη φορά πολλούς Τούρκους τουρίστες. Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Ούγγροι, Πολωνοί, Σέρβοι και Γερμανοί έδωσαν νέα πνοή στον τουρισμό στο νησί, όπου η αναλογία είναι 70%-30% μεταξύ ξένων και Ελλήνων τουριστών.

«Το μόνο αρνητικό σημείο ήταν ότι μειώθηκε ο χρόνος παραμονής στις 4 μέρες, αλλά και πάλι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι», αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης. Εκτός από τη Θάσο οι Τούρκοι έκαναν φέτος διακοπές και στη Σαμοθράκη και μάλιστα για πρώτη φορά το νησί δέχτηκε μεγάλο αριθμό από τη γειτονική χώρα.

«Η σεζόν πήγε πολύ καλά σε ό,τι αφορά τις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις, αλλά κλείνει με μικρή μείωση στα έσοδα των παραγόντων του τουρισμού και του εμπορίου, γεγονός που οφείλεται στην οικονομική κρίση», επισημαίνει και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εβρου και της Ενωσης Ξενοδόχων Θράκης, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου.

Τα ηπειρωτικά παράλια στο Ιόνιο αποτελούν τα τελευταία χρόνια μια πολύ καλή πρόταση για τους τουρίστες της Βόρειας Ελλάδα, ενώ Σύβοτα και Πάργα σημείωσαν αύξηση στον αριθμό των τουριστών από τη γειτονική Ιταλία.

Μείον 37 εκατ. ευρώ τα τουριστικά έσοδα

Και ενώ οι αφίξεις πήγαν καλά, δεν συνέβη το ίδιο με τα τουριστικά έσοδα. Τα στοιχεία 7μηνου που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι ήρθαν στην χώρα μας 12,11 εκατομμύρια άτομα. Ομως την ίδια ώρα οι τουριστικές εισπράξεις υποχώρησαν κατά 4,8%, στα 6,78 δισ. ευρώ, και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε στα 542 ευρώ από 579 ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ο Ιούλιος είχε 4,664 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 5,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Αντίθετα, τα έσοδα του Ιουλίου κινήθηκαν πτωτικά και διαμορφώθηκαν στα 2,85 δισ. ευρώ, η μείωση είναι της τάξης του 3,5%, και θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2015 είχαν εμφανίσει άνοδο κατά 6,6%. Επίσης η τουριστική δαπάνη ανά ταξίδι τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στα 598 ευρώ, σημαντικά μειωμένη (-8,9%) σε σχέση με 656,5 ευρώ τον Ιούλιο του 2015.

Οσον αφορά τις κυριότερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού, τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Ιούλιο δείχνουν ότι: Οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 18,9% και διαμορφώθηκαν στα 319 εκατ. ευρώ, από τη Γαλλία η μείωση ήταν 7,5% με τις εισπράξεις στα 199 εκατ. ευρώ, από το Ηνωμένο Βασίλειο η πτώση ήταν 35,6% στα 330 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κατά 14,4%, παρά τα αρχικά προβλήματα με την βίζα, κινήθηκαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία στα 108 εκατ. ευρώ και κατά 4,9% από τις ΗΠΑ στα 146 εκατ. ευρώ.

Κουντουρά: Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση

Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση, εθνική δύναμη. Εδώ δεν χωράνε αντιπαραθέσεις πολιτικές, μικροκομματικές» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στον ραδιοσταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. «Δεν έχουμε τη στήριξη που θα θέλαμε γιατί είναι ένα προϊόν που θα πρέπει να έχει τη στήριξη και από την αντιπολίτευση […] Δεν υπάρχει συνεργασία που θα μπορούσαμε να έχουμε για ένα τέτοιο θέμα που αποτελεί εθνική υπόθεση» ανέφερε η κ. Κουντουρά. Χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» χρονιά το 2016, όμως, όπως επισήμανε, θα έχουμε ρεκόρ αφίξεων. «Θα φτάσουμε σ’ ένα νούμερο που έχουμε εκτιμήσει ότι είναι εξαιρετικά καλό. Θα φτάσουμε στα 27,5 εκατ. μαζί με την κρουαζιέρα, που έχει περίπου 25% αύξηση» σημείωσε η κ. Κουντουρά και πρόσθεσε: «Με τα δεδομένα, τα οποία έχουμε, αυτό το 6% – 7% της αύξησης των αφίξεων είναι πλέον γεγονός. Πέρυσι, το 2015 ήταν μια χρονιά – ρεκόρ, με 26 εκατ. τουρίστες και 14 δισ. έσοδα. Το 2016 το ξεπερνάει κατά πολύ. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «και σε έσοδα θα κλείσουμε πολύ καλά» και αναφέρθηκε στον στόχο του τουρισμού «365 ημέρες τον χρόνο», λέγοντας: «Καταφέραμε για πρώτη φορά να επιμηκύνουμε την περίοδο […] Το 2015 είχαμε δύο εβδομάδες επιμήκυνση την άνοιξη και δύο το φθινόπωρο. Το 2016 καταφέραμε να επιμηκυνθεί 2,5 – 3 μήνες. Ξεκινάει η επιμήκυνση της περιόδου από αρχές Απριλίου και τελειώνει τέλος Νοεμβρίου». Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μεταφράζεται και σε νέες θέσεις εργασίας, όπως σημείωσε η κ. Κουντουρά, επισημαίνοντας, πως η αύξηση των θέσεων συνοδεύεται και από διάρκεια. «Δεν είναι μόνο το εξάμηνο της θερινής περιόδου» τόνισε. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην αύξηση του ελληνικού τουρισμού κατά 5 – 6%. «Φαίνεται πως ταξίδεψαν περισσότερο, έκαναν περισσότερες διακοπές. Άρχισαν πάλι να ξαναταξιδεύουν» επισήμανε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού.

 Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Ο τουρισμός είναι δικαίωμα κάθε πολίτη

«Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, “Τουρισμός για Όλους-Προσβασιμότητα” αναδεικνύει και υπογραμμίζει, πως πέραν των οικονομικών μεγεθών και των αριθμών, ο τουρισμός είναι μία εξόχως ανθρωποκεντρική δραστηριότητα και πως το δικαίωμα στον τουρισμό, στην αναψυχή και στις διακοπές, πρέπει να είναι καθολικό και αναφαίρετο, για κάθε πολίτη του κόσμου». Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

«Τα ελληνικά ξενοδοχεία, η ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού,  αποτελούν διαχρονικά και εξακολουθητικά, βασικά “κύτταρα” του εθνικού και του περιφερειακού οικονομικού και κοινωνικού ιστού. Προσελκύουν και φιλοξενούν εκατομμύρια επισκέπτες από όλες τις περιοχές του κόσμου, ετησίως, προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες και συμβάλλουν καθοριστικά – υπό δυσμενείς συνθήκες και ποικίλες αντιξοότητες, ενίοτε – στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, δημιουργούν απασχόληση και υποστηρίζουν σειρά άλλων κλάδων και επαγγελμάτων. Η προσπάθεια για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και για τη διεύρυνση της δυνατότητας ακόμα περισσότερων επισκεπτών, όλων των ηλικιών και ειδικών χαρακτηριστικών, να χαρούν το ξενοδοχειακό προϊόν της Ελλάδας, είναι διαρκής και αποτελεί στρατηγική επενδυτική πολιτική για ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων. Η ΠΟΞ ενώνει τη φωνή της με τους αντίστοιχους ξένους και Εθνικούς φορείς του Τουρισμού, για έναν πιο οικουμενικό και προσβάσιμο τουρισμό».Για μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης, δημιουργίας και διάχυσης εισοδήματος και απασχόλησης, η προσβασιμότητα είναι μία αναγκαιότητα και όχι απλώς μία ακόμα πτυχή του τουριστικού μας προϊόντος, τονίζει η ΠΟΞ.

Πηγές: Εθνος, diakiologitika.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr