Απαξιώνεται διαρκώς ο ημιτελής πύργος ελέγχου του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης

Απαιτούνται περίπου 700.000 ευρώ για την ολοκλήρωσή του. Παρά τα διαρκή έγγραφα της διοίκησης, δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση για την τύχη του.

«Θύμα» της οικονομικής κρίσης φαίνεται πως είναι ο νέος πύργος ελέγχου στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, αφού εδώ και χρόνια μένει  ημιτελής, με αποτέλεσμα, μέρα με τη μέρα, να απαξιώνεται όλο και περισσότερο. Οι περίπου 700.000 ευρώ που χρειάζονται για την αποπεράτωσή του μοιάζουν με άπιαστο όνειρο στις μέρες μας.

Ενώ οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου ολοκληρώθηκαν το 2011, η 3η φάση των εργασιών, στην οποία περιλαμβάνονταν η κατασκευή του νέου πύργου ελέγχου, ακόμη εκκρεμεί. Όπως λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο αερολιμενάρχης Στέλιος Ζαντανίδης, «έχουμε στείλει τα τελευταία χρόνια πάρα πολλά έγγραφα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο. Δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση». Όπως εκτιμά, στην παρούσα οικονομική συγκυρία, είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθούν, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, οι 700.000 ευρώ που απαιτούνται, ωστόσο, σημείωσε πως «είναι γεγονός ότι όσο περνά ο καιρός, ο ημιτελής πύργος ελέγχου απαξιώνεται και καταστρέφεται».

Μια ματιά στο παρελθόν

Ας ρίξουμε μια ματιά για το θέμα, στο μακρινό, αλλά και το πρόσφατο παρελθόν. Ας δούμε τι έγραφε η «ΓΝΩΜΗ» τον Ιούλιο του 2003, κατά την επίσκεψη του τότε υπουργού μεταφορών Χρήστου Βερελή στην περιοχή, για τις εξαγγελίες του σχετικά με το νέο αεροδρόμιο.

«Ο κ. Βερελής εξέφρασε την εκτίμηση ότι, εφόσον το έργο δημοπρατηθεί, ο χρόνος περάτωσής του, προσδιορίζεται στο τέλος του 2005 (!), οπότε και θα υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν οι επιβατικές και  μεταφορικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής του Έβρου, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της εξυπηρέτησης παρόμοιων αναγκών και της γειτονικής Τουρκίας». 13 χρόνια μετά, ο νέος πύργος ελέγχου παραμένει μισοτελειωμένος.

Στο πιο πρόσφατο παρελθόν, στον Μάιο του 2015, σε ερώτηση 6 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Συγκεκριμένα, για τον υφιστάμενο και σε λειτουργία πύργο ελέγχου, αναφέρεται πως «παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στατικής επάρκειας», ενώ «η ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου Πύργου Ελέγχου του Αεροδρομίου (ΠΕΑ) είναι έργο άμεσης προτεραιότητας και ανάγκης για την εύρυθμη λειτουργία του. Σημειώνεται ότι η ΥΠΑ έχει ήδη έτοιμη την τελική μελέτη και εκτιμάται ότι ο τελικός απαιτούμενος προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στα 600.000 ευρώ».

Τον Ιούλιος του 2015, το υπουργείο, απαντώντας, επισημαίνει: «Σε τελική φάση εκπόνησης είναι η τεχνική μελέτη του έργου  ολοκλήρωσης του Νέου Πύργου Ελέγχου αεροσκαφών, και εφόσον υπάρξει χρηματοδότηση, θα ακολουθήσει η δημοπράτηση και κατασκευή του έργου και η μετεγκατάσταση των συστημάτων αεροναυτιλίας». Κρατάμε το «εφόσον»…

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του