efhmerida1

Αντιπαράθεση βουλευτών ΑΜΘ του ΣΥΡΙΖΑ και Πρυτανείας του ΔΠΘ

Μία δημόσια αντιπαράθεση, άνευ προηγουμένου, καταγράφεται μεταξύ των βουλευτών ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ και της Πρυτανείας του ΔΠΘ, με αφορμή την πειθαρχική δίωξη του Πρύτανη κ. Καραμπίνη από τον υπουργό Παιδείας για την γνωστή υπόθεση της εταιρείας σίτισης.

Στην ανακοίνωσή τους, οι βουλευτές αναγνωρίζουν τον σπουδαίο ρόλο του Πανεπιστημίου, τονίζουν ωστόσο ότι «η διαχρονική εμπλοκή του κ. Α. Καραμπίνη στην κεφαλή της διοίκησης του πανεπιστημίου δε συνιστά τεκμήριο ιδιοκτησίας και υποτέλειας του ιδρύματος στον οποιοδήποτε πρύτανη, ο οποίος από θέση ευθύνης οφείλει να υπηρετεί το πανεπιστήμιο και όχι το αντίθετο». Παράλληλα, στρέφουν τα βέλη τους κατά των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «η άκριτη και ατεκμηρίωτη υιοθέτηση κίτρινων πρωτοσέλιδων, το πρόσκαιρο πολιτικό φλερτ  και στήριξη στον κ. Α. Καραμπίνη, η απόπειρα αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά ζητήματα, που ταλανίζουν το ΔΠΘ δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά κυνική ομολογία, ότι η Ν.Δ αποτελεί το φερέγγυο σύμμαχο των αγκυλώσεων και των κακώς πεπραγμένων του χθες».

Η ανακοίνωση των βουλευτών

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.), μετά από σχετικό έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ), διαπιστώθηκε πλήθος παράτυπων ενεργειών στη διαχείριση κονδυλίων, που αφορούν κατά κύριο λόγο τη σίτιση του Δ.Π.Θ. Το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, αφού παρέλαβε το πολυσέλιδο και επιβαρυντικό πόρισμα του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ, παρέπεμψε, ως όφειλε, τον νυν πρύτανη του Δ.Π.Θ στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, σε συνέχεια των ποινικών ευθυνών, που προέκυπταν από το πόρισμα για την οικονομική διαχείριση του ιδρύματος.

Από την πρώτη στιγμή ο πρύτανης του Δ.Π.Θ κ. Α. Καραμπίνης απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα, που ανέκυπταν από το πόρισμα του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. Υιοθέτησε τη γραμμή της πολιτικής δίωξης και κατά τη συνήθη πρακτική του επέλεξε να κρυφτεί πίσω από το Δ.Π.Θ και να το χρησιμοποιήσει ως ασπίδα προστασίας, ταυτίζοντας την παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με επίθεση της κυβέρνησης στο ακριτικό πανεπιστήμιο.

Εν αναμονή  μάλιστα της σύγκλησης  του Πειθαρχικού Συμβουλίου, όχι μόνο δεν εξέτασε το ενδεχόμενο παραίτησης του, αλλά προέβη σε σειρά προκλητικών επιθέσεων σε βάρος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε  μήνυση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και αναζήτησε πολιτικές συμμαχίες και στήριξη, επιδιδόμενος σε μια σειρά αντιπολιτευτικών τακτικισμών και παρεμβάσεων χρησιμοποιώντας και προτάσσοντας για τους σκοπούς του το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση με την υπ΄ αριθμόν 6162-07/06/2017 κοινοβουλευτική ερώτηση ταυτίστηκε πλήρως με το αφήγημα του πρύτανη σχετικά με την υπόθεση. Σε αυτήν, επιτίθεται στον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και στον Ειδικό Γραμματέα του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ, ο οποίος δεν υπέγραψε καν τα συγκεκριμένα πορίσματα, αφού ζήτησε να εξαιρεθεί από τις συγκεκριμένες υποθέσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ερώτηση, το Δ.Π.Θ βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας των συνεχιζόμενων ελέγχων. Οι υπογράφοντες την ερώτηση θεωρούν ότι η εμμονή αυτή πλήττει το κύρος του πανεπιστημίου και ότι ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων δεν υπερασπίζεται το Δ.Π.Θ και προβαίνει σε πολιτικές πράξεις, που είναι αντίθετες με το λαϊκό αίσθημα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σύμφωνα λοιπόν με τη Ν.Δ για την κατάσταση που επικρατεί στο ΔΠΘ ευθύνονται οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, που ακολούθησαν ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  και Ειδικός Γραμματέας του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ και οδήγησαν εν τέλει στην παραπομπή του πρύτανη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και όχι τα όσα καταγράφονται και τεκμαίρονται στο πόρισμα του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ για πλήθος παράτυπων ενεργειών στη διαχείριση κονδυλίων από τον κ. Α. Καραμπίνη.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης  αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες ανάπτυξης και ευημερίας στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και έχει αναδείξει αξιόλογο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο, το οποίο δεν γίνεται να επισκιάζεται από υποθέσεις διαφθοράς. Ο σπουδαίος ρόλος του κρίνεται αδιαμφισβήτητος και σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με προσωπικές στρατηγικές και ιδιοτελή συμφέροντα υπηρετούντων σε αυτό. Σε τυχόν φαινόμενα κακοδιαχείρισης και παρανομίας, που το ζημιώνουν, λοιπόν, όχι μόνο δεν πρέπει να μένουν σκιές,  αλλά να διερευνώνται σε βάθος  και να αποδίδονται ευθύνες εκεί που πρέπει. Η διαχρονική εμπλοκή του κ. Α. Καραμπίνη στην κεφαλή της διοίκησης του πανεπιστημίου δε συνιστά τεκμήριο ιδιοκτησίας και υποτέλειας του ιδρύματος στον οποιοδήποτε πρύτανη, ο οποίος από θέση ευθύνης οφείλει να υπηρετεί το πανεπιστήμιο και όχι το αντίθετο.

Τα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης του πανεπιστημίου αποτελούν ενέργειες, που στρέφονται ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, στο  ίδρυμα και την ιστορία του και ντροπιάζουν την τοπική κοινωνία. Με την κοινοβουλευτική ερώτηση η αξιωματική αντιπολίτευση εγκαλεί επί της ουσίας την κυβέρνηση για τη μη συγκάλυψη της υπόθεσης, σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, κερδίζοντας και την ανάρτησή αυτής στο επίσημο site του ΔΠΘ. Παράλληλα, εν αναμονή της σύγκλησης του Πειθαρχικού Συμβουλίου παρέχει την πολυπόθητη πολιτική κάλυψη στον κ. Α. Καραμπίνη, ο οποίος φαίνεται να κάνει συλλογή αποφάσεων και επιστολών στήριξης προς το πρόσωπό του. Η άκριτη και ατεκμηρίωτη υιοθέτηση κίτρινων πρωτοσέλιδων, το πρόσκαιρο πολιτικό φλερτ  και στήριξη στον κ. Α. Καραμπίνη, η απόπειρα αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά ζητήματα, που ταλανίζουν το ΔΠΘ δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά κυνική ομολογία, ότι η Ν.Δ αποτελεί το φερέγγυο σύμμαχο των αγκυλώσεων και των κακώς πεπραγμένων του χθες.

Η απάντηση της Πρυτανείας

Στην απαντητική ανακοίνωση, η οποία φέρει την υπογραφή «από το ΔΠΘ», σημειώνεται πως oι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «αναφέρονται για μια ακόμη φορά με αρνητικό τρόπο για την Διοίκηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, εγκαλώντας μάλιστα τους Βουλευτές Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης της Νέας Δημοκρατίας για την άσκηση του κοινοβουλευτικού δικαιώματος της κατάθεσης της πρόσφατης επερώτησής τους στη Βουλή των Ελλήνων».

Παράλληλα, επισημαίνουν τα εξής:

α) Το πλήθος των “παράτυπων ενεργειών στη διαχείριση κονδυλίων που αφορούν κατά κύριο λόγο τη σίτιση του Δ.Π.Θ.” που αναφέρουν στο δελτίο τύπου και που υποτίθεται ότι διαπιστώθηκαν στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ) είναι η εξής μία: ότι ο νυν Πρύτανης έπρεπε δήθεν να ζητήσει να εξαιρεθεί το 2007 από τα αρμόδια συλλογικά όργανα (Πρυτανικό Συμβούλιο, Σύγκλητο) στα οποία συζητήθηκε η διαγωνιστική διαδικασία (447/2007) που αφορούσε σε ανάθεση υπηρεσιών σίτισης στους φοιτητές του Δ.Π.Θ., επειδή η σύζυγός του είχε μετοχές σε εταιρεία φωτοβολταϊκών στην οποία συμμετείχε και ο τότε Πρύτανης. Την απάντηση όμως σε αυτό ήδη την έχουν λάβει από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. στη Βουλή των Ελλήνων, ανέφερε δημοσίως ότι «… η Α.Β.Μ. Α09/1568+Γ10/154+Γ11/109 προκαταρκτική δικογραφία προς διερεύνηση τέλεσης ή μη αξιοποίνων πράξεων κατά την οικονομική διαχείριση γενικά και ειδικά ως προς τους διαγωνισμούς για τις προμήθειες και τη σίτιση των φοιτητών του Δ.Π.Θ., για τα έτη 2001 έως 2009. Κατόπιν σχετικής παραγγελίας του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης για διενέργεια διαχειριστικού-οικονομικού ελέγχου στο Δ.Π.Θ. από την Οικονομική Επιθεώρηση Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και την έκδοση του σχετικού πορίσματος, η δικογραφία αρχειοθετήθηκε κατ’ άρθρο 43 Κ. Π. Δ. την 19.08.2011 και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Εισαγγελέα Εφετών Θράκης». Τα παραπάνω γνωρίζουν πολύ καλά οι κύριοι Βουλευτές αφού σε αυτούς απευθυνόταν η απάντηση του Υπουργού. Όσο για το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, η αιτία ίσως θα πρέπει να αναζητηθεί στο ότι ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. και Επίκουρος Καθηγητής Νομικής του Δ.Π.Θ. παραπέμφθηκε από τον Πρύτανη στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών του Δ.Ε.Π. με το ερώτημα της απόλυσης για σοβαρά ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα και η απαίτηση από το Πανεπιστήμιο για επιστροφή του ποσού των 397.800 ευρώ, τα οποία ο κ. Ειδικός Γραμματέας εισέπραξε αδικαιολόγητα. Γεγονός για το οποίο οι κ. Βουλευτές σιωπούν εκκωφαντικά. Όσο δε για τα ποινικά αδικήματα του Πρύτανη θα πρέπει αντί να δικάζουν μέσα από δελτία τύπου αποφασίζοντες ερήμην για  “ενόχους και αθώους”, να καταθέσουν άμεσα ό,τι γνωρίζουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως εμείς πράττουμε στο Δ.Π.Θ.

β) Με μεγάλη χαρά συμφωνούμε με τους κ. Βουλευτές ότι τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και παρανομίας, που ζημιώνουν το Πανεπιστήμιο και κατ’ επέκταση το δημόσιο συμφέρον θα πρέπει να διερευνώνται σε βάθος και να αποδίδονται οι ανάλογες ευθύνες. Για το λόγο αυτό άλλωστε, η Διοίκηση του Ιδρύματος έχει αποστείλει και συνεχίζει να αποστέλλει όλα τα σχετικά στοιχεία στα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και τους αρμόδιους Υπουργούς. Σε δύο μάλιστα περιπτώσεις Καθηγητών της Πολυτεχνικής Σχολής έχει ήδη ασκηθεί από τις εισαγγελικές αρχές ποινική δίωξη για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο σε βάρος του Δ.Π.Θ. και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Δημοσίου και των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Λυπούμαστε για το γεγονός που ένας εξ αυτών είναι συγγενής εξ αγχιστείας με Βουλευτή Ξάνθης του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., αλλά πιστεύουμε ότι όλοι, ακόμα και οι συγγενείς βουλευτών, πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση απέναντι στο νόμο.

γ) Όλα τα παραπάνω στοιχεία έχουν σταλεί με επίσημα έγγραφα από το Δ.Π.Θ. σε όλα τα πολιτικά κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου και σε όλους τους Βουλευτές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επομένως, τα γνωρίζουν και οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. και δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε για τη σκοπιμότητα του πρόσφατου δελτίου τύπου, το οποίο διαστρεβλώνει την αλήθεια. Όπως δεν μπορούμε επίσης να κατανοήσουμε την στάση τους απέναντι σε ενέργειες που ήταν ξεκάθαρα ενάντια στην ανάπτυξη και στο συμφέρον του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όπως η κατάργηση του ιδρυμένου με νόμο πρώτου ξενόγλωσσου Τμήματος Ελληνικών Σπουδών και τη μεταφορά του, πάλι με νόμο ιδρυμένου, Διδασκαλείου Εκπαιδευτικών Μειονοτικού Προγράμματος από το Δ.Π.Θ., από το μοναδικό Πανεπιστήμιο που λειτουργεί στην περιοχή της Θράκης όπου κατεξοχήν ζει, εκπαιδεύεται, δρα και αναπτύσσεται επαγγελματικά η μειονότητα της Θράκης. Αντίθετα, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι και οι δύο παραπάνω ιδρυτικοί νόμοι που ωφελούσαν το Δ.Π.Θ. ψηφίστηκαν με τη στήριξη των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

δ) Τέλος, ο νυν Πρύτανης Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης εκλέχθηκε Πρύτανης με ευρεία πλειοψηφία από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Δ.Π.Θ., για να υπηρετεί τα συμφέροντα του Πανεπιστημίου. Κατά συνέπεια το πλέον αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει για το αν υπηρετεί ή όχι το Πανεπιστήμιο και αν πρέπει η όχι να παραιτηθεί είναι η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι οι κομματικές νεολαίες. Υπενθυμίζουμε δε, τα διάφορα ψηφίσματα και τις αποφάσεις της Συγκλήτου του Δ.Π.Θ., ως του ανώτατου συλλογικού οργάνου για την εκπροσώπηση του Πανεπιστημίου, ψηφίσματα και αποφάσεις με τα οποία στηρίζεται ο νυν Πρύτανης και το έργο του. Να σημειώσουμε, ότι το έργο του Πρύτανη θα μπορέσει να κριθεί εκ νέου από τα μέλη του Δ.Π.Θ., αν οι αξιότιμοι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. καταψηφίσουν τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, σύμφωνα με την οποία στερείται (ελπίζουμε τυχαία) το δικαίωμα από τον νυν Πρύτανη να διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr