Έρχεται “ανάσταση” για την ΕΒΖ;

Θετικές οι εξελίξεις για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών. Πληρώνονται άμεσα οι αγρότες, η Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται πως συμφώνησε να βάλει πλάτη για να σπείρουν ξανά οι τευτλοκαλλιεργητές και ιδιωτικό fund έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Αναστάσιμες εξελίξεις για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, πληρώνονται άμεσα οι αγρότες, η Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται πως συμφώνησε να βάλει πλάτη για να σπείρουν ξανά οι τευτλοκαλλιεργητές και επιπλέον το ιδιωτικό fund που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του συνόλου του ομίλου κατέθεσε  τις τραπεζικές αποδείξεις, ότι διαθέτει τα κεφάλαια, και  είμαστε κυριολεκτικά πριν από την ανακοίνωση για στρατηγικό επενδυτή στην ΕΒΖ.

Ηταν τέτοιας έντασης η αγωνία για τους απλήρωτους τευτλοκαλλιεργητές, σχετικά με το αύριο της καλλιέργειας στην Ελλάδα και το μέλλον της εταιρείας, που κυβερνητικό στέλεχος σχολίαζε στην «Εφ.Συν.» πως «θαρρώ ότι τετραγωνίσαμε τον κύκλο».

Αντίστοιχης έντασης αποφόρτιση και από τους τευτλοκαλλιεργητές, οι οποίοι μερικές ώρες πριν τις εξελίξεις με διαδοχικά τηλεφωνήματα στην «Εφ.Συν.» ζητούσαν οιουδήποτε είδους βοήθεια, καθώς συνάδελφοί τους εγκατέλειπαν την καλλιέργεια κατά δεκάδες και στρέφονταν σε άλλες προκειμένου να σώσουν το εισόδημά τους.

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του Γιάννη Σαμαρά, γραμματέα των τευτλοπαραγωγών και προέδρου των Τευτλοεξαγωγέων, που σχολίαζε στην εφημερίδα μας –συνοδεία ενός μεγάλου, ανυπόκριτου αναστεναγμού ανακούφισης και συγκίνησης– «βλέπω από το σπίτι μου το φουγάρο στο Πλατύ και δεν μπορούσα να το χωνέψω ότι δεν θα άναβε ποτέ ξανά».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, σήμερα θα μπουν στους λογαριασμούς των τευτλοπαραγωγών τα χρήματα που τους οφείλονται από την περυσινή σοδειά (περί τα 7,2 εκατ. ευρώ).

Εκπρόσωποι της ΠΑΕΓΑ έκαναν και χθες ογκομετρήσεις στις ποσότητες ζάχαρης που δίνονται ενέχυρο στη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, η οποία θα καταβάλει τα χρήματα στους λογαριασμούς τους έστω με μια μικρή ταλαιπωρία, αφού πρέπει οι αγρότες να ανοίξουν μερίδα και να μαζέψουν δικαιολογητικά, αλλά στον παρόντα χρόνο αυτό είναι το μικρότερο κακό.

Σπουδαιότερη από κάθε άποψη είναι η πληροφορία σχετικά με τις προθέσεις της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία φέρεται να αποφάσισε να συνεισφέρει για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σωθεί, έστω και ως αρκετά όψιμη, η τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα.

Με δεδομένη την υπομονή των καλλιεργητών μέχρι τώρα, δεν αποκλείεται σε πρώτη φάση να προλάβουν να σπείρουν τις ίδιες εκτάσεις με πέρυσι.

Τα δύο προηγούμενα καλά νέα επιστεγάζονται από τις πληροφορίες που θέλουν το fund το οποίο βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις με την κυβέρνηση για την εξαγορά της ΕΒΖ να καταθέτει χθες το πρωί το proof of funds, τις αποδείξεις δηλαδή ότι διαθέτει το χρηματικό ποσό, οπότε οι διαδικασίες μπορούν να προχωρήσουν, πέρα από τις τερατολογίες που είχαν ακουστεί το τελευταίο εικοσαήμερο.

Είναι χαρακτηριστικό πως για το θέμα κρατήθηκε απόλυτη μυστικότητα από τον υπουργό Αλέξη Χαρίτση σε συνάρτηση με επίδειξη ψυχραιμίας, που έφτασε μέχρι του σημείου να μη γίνει καμιά ειδική ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Κεντρική Μακεδονία, κάτι που είχε ερμηνευτεί ως προανάκρουσμα κλεισίματος της βιομηχανίας.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του