Ένοχοι με ελαφρυντικά για την παράνομη είσοδο στη χώρα οι 8 τούρκοι στρατιωτικοί

Ένοχοι για παράνομη είσοδο στη χώρα, με το ελαφρυντικό της έντονης απειλής που αντιμετώπισαν στη χώρα τους, κρίθηκαν οι 8 τούρκοι στρατιωτικοί χθες από το δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης. Η ποινή που τους επιβλήθηκε είναι 2 μήνες φυλάκισης με αναστολή, ωστόσο μέχρι να αποφασιστεί το αν θα τους δοθεί άσυλο θα είναι διοικητικοί κρατούμενοι, πιθανότατα στην Καβάλα. Οι 8 κρίθηκαν αθώοι για την παράνομη πτήση και την ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση, ενώ σε κοινή τους δήλωση, ευχαρίστησαν τον ελληνικό λαό, ζήτησαν συγνώμη για την αναστάτωση και τόνισαν πως είναι περήφανοι που υπηρέτησαν στον στρατό της Τουρκίας.

Το κουβάρι των όσων διαδραματίστηκαν – σύμφωνα με τους 8- το βράδυ της Παρασκευής 15 προς Σάββατο 16 Ιουλίου, που είχε ως αποτέλεσμα την άφιξη του τουρκικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη το μεσημέρι του Σαββάτου, προσπάθησαν να ξετυλίξουν χθες στο δικαστήριο η πρόεδρος και η εισαγγελέας, με διαρκείς ερωτήσεις προς στους 8 συλληφθέντες. Σημειώνεται πως στη δίκη δεν εξετάστηκε το αν οι 8 συμμετείχαν στην απόπειρα του πραξικοπήματος, αλλά μόνο το εάν πραγματοποίησαν παράνομη είσοδο και παράνομη πτήση στη χώρα μας. Η δικηγόρος του Μένια Πολυχρόνη, μετά το πέρας της διαδικασίας, δήλωσε πως «είναι πλέον πασιφανές ότι οι άνθρωποι αυτοί, δεν είναι πραξικοπηματίες».

Έξω από το δικαστήριο δεκάδες ΜΜΕ από Ελλάδα, Τουρκία, Γερμανία και αλλού. Κατά την προσαγωγή των 8, μία τουρκάλα, κραδαίνοντας μία τουρκική σημαία, άρχισε να εκτοξεύει ύβρεις προς τους συλληφθέντες, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από την αστυνομία. Παρόντες και οι τούρκοι που εμφανίζονται ως δικηγόροι από ΜΚΟ της Τουρκίας, ένας εκ των οποίων, κατά την έναρξη της διαδικασίας, ζήτησε να παραστεί ως πολιτική αγωγή, κάτι που φυσικά δεν του επιτράπηκε να κάνει αφού δεν είχεάδεια άσκησης του νομικού επαγγέλματος στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, όταν ένας από αυτούς τους τούρκους δικηγόρους, πλησίασε πάλι προς τους 8 και άρχισε να βρίζει και να απειλεί, με αποτέλεσμα να προσαχθεί από την αστυνομία.

Οι καταθέσεις

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των 8 στρατιωτικών, όλοι δήλωσαν ότι είναι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού, με ειδικότητες πιλότων και τεχνικών σε μη πολεμικά στρατιωτικά ελικόπτερα, αλλά σε ελικόπτερα που χρησιμοποιούνται από τον στρατό για μεταφορά ασθενών. Όπως κατέθεσαν, ήταν διαμοιρασμένοι σε 3 διαφορετικά ελικόπτερα, τα οποία έλαβαν εντολές για μεταφορά τραυματιών, από τον αξιωματικό υπηρεσίας της μονάδας τους στην Κωνσταντινούπολη, δίχως όμως να γνωρίζουν εκείνη την ώρα ότι υπήρχε σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος. Λόγω της έκρυθμης κατάστασης, δεν μπόρεσε κανένα από τα 3 ελικόπτερα να πάρει τραυματίες, αφού άρχισαν να δέχονται πυρά, άγνωστο, όπως είπαν, από ποιούς. Μετά από την επίθεση που δέχθηκαν, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τη μονάδα τους, ωστόσο τους είπαν να μη γυρίσουν πίσω διότι κινδυνεύει η ζωή τους. Έτσι, προσγειώθηκαν σε ένα στρατόπεδο κοντά στη μονάδα τους, όπου και έμειναν 4-5 ώρες. Εκεί, ενημερώθηκαν μέσω ίντερνετ από τα κινητά τους τηλέφωνα για το τι συνέβαινε στην Τουρκία. Τα ξημερώματα, ακούστηκαν πυροβολισμοί έξω από τη μονάδα με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να φύγουν, κάποιοι μάλιστα πηδώντας από τα παράθυρα, για να σωθούν. Οι 8 συγκεντρώθηκαν σε μία δασική έκταση, όπου συνέχισαν μέσω τηλεφώνων να ενημερώνονται για τις φρικαλεότητες που ήδη βρίσκονταν σε εξέλιξη στη χώρα τους. Γύρω στις 10 το πρωί πήραν από κοινού την απόφαση να επιβιβαστούν σε ένα ελικόπτερο που δεν είχε δεχθεί πυροβολισμούς και να έρθουν στην Ελλάδα. Αρνήθηκαν ότι ήταν οπλισμένοι, ενώ όπως επισημάνθηκε από τις συνηγόρους τους, όλοι διαθέτουν πράσινα διαβατήρια, που σημαίνει πως με πολύ λίγες διαδικασίες και πιο εύκολο από ό,τι συνηθίζεται μπορούν, υπό κανονικές συνθήκες, να περνούν τα σύνορα και να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες.

Οι δικηγόροι

Όπως ανέφερε η δικηγόρος τους Ίλια Μαρινάκη, οι 8 δεν είχαν δόλο κατά την άφιξή τους στο ελληνικό έδαφος. Θα μπορούσαν να προσγειωθούν οπουδήποτε αλλού και να κρυφτούν, ωστόσο προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο, παραδόθηκαν και ζήτησαν αμέσως άσυλο. Ένας αστυνομικός της ασφάλειας Αλεξανδρούπολης που κατέθεσε επειδή ήταν παρών από την πρώτη στιγμή της προσγείωσης του ελικοπτέρου στον «Δημόκριτο», επισήμανε πως ήταν πολύ συνεργάσιμοι και φιλικοί, δηλώνοντας από την αρχή πως ζητούν άσυλο στη χώρα μας. Από την πλευρά της, η δικηγόρος Μένια Πολυχρόνη, σημείωσε πως δεν υπήρχε άλλος τρόπος για τους 8 να σώσουν τη ζωή τους, από την αυτομόλησή τους στην Ελλάδα. Σημείωσε πως όλοι είναι οικογενειάρχες με μικρά παιδιά, που όπως είπε ένας από αυτούς, δεν θα άφηνε ποτέ πίσω, αν δεν κινδύνευε πραγματικά η ζωή του. Η κα Πολυχρόνη αναφέρθηκε στο κλίμα διωγμού που επικρατεί στην Τουρκία, με τις συζητήσεις για θανατική ποινή, με τις διώξεις ακόμη και πρυτάνεων, προσκομίζοντας και φωτογραφικό υλικό από τα βασανιστήρια όσων έχουν συλληφθεί. Τόνισε ακόμη πως θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν μεγάλωσαν στην Ελλάδα, αλλά στην Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και γι’ αυτό ήταν απολύτως σίγουροι για το τι θα τους συμβεί εάν έμεναν εκεί. Η δικηγόρος Κατερίνα Δαπουδάνη σημείωσε από την πλευρά της πως η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα, όπου εφαρμόζονται οι διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρά τις πιέσεις που αρκεί η γειτονική χώρα. Υπογράμμισε ακόμη πως οι 8 προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη μετά από αίτημα και από την άδεια του αρμόδιου υπουργείου.

Οι αποφάσεις και η κοινή δήλωση των 8

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να κριθούν ένοχοι για την παράνομη είσοδο και την παράνομη πτήση, αναγνωρίζοντας ωστόσο το ελαφρυντικό ότι βρέθηκαν σε καθεστώς έντονης απειλής, με 4 μήνες φυλάκιση για τον καθένα. Τελικώς, η πρόεδρος, αποφάσισε την ενοχή των 8 μόνο για την παράνομη είσοδο, με το προαναφερθέν ελαφρυντικό, με 2 μήνες φυλάκιση για τον καθένα.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, η κα Δαπουδάνη ανέγνωσε κοινή δήλωση των 8:

Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για την στήριξη. Ζητούμε συγνώμη για την αναστάτωση από το ελληνικό κράτος. Δεν είχαμε όμως άλλη επιλογή. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος. Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας. Λυπούμαστε για την κατάσταση στην Τουρκία. Καλούμε όποια ΜΚΟ θέλει να μας βοηθήσει».

Επίσης, σε ανακοίνωση που μοίρασαν οι τούρκοι δικηγόροι, οι 8 αναφέρονται ως τρομοκράτες, ενώ η μη έκδοσή τους λένε πως δεν βοηθήσει στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο