Άναψε το καμίνι στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα

Άναψε χθες το καμίνι στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα και αύριο, Τετάρτη, αναμένεται πως θα βγει και η πρώτη ποσότητα ζάχαρης.

Το εργοστάσιο της Ορεστιάδας αναμένεται να λειτουργήσει για περίπου τρεις εβδομάδες, ενώ, αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της εταιρείας, θα δουλέψουν τουλάχιστον 350 εργαζόμενοι.

Την ίδια στιγμή, ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία παραλαβής και επεξεργασίας τεύτλων στο Πλατύ Ημαθίας, όπου έχει ήδη δοθεί το 70% της παραγωγής από την ευρύτερη περιοχή.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πέτρος Χασανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας και μέλος στο σωματείο των εργαζομένων στην ΕΒΖ, τόνισε: «Συνολικά έχουν σπαρεί 15.000 στρέμματα με τεύτλα στον Έβρο και άλλα 500 στρέμματα στη Βουλγαρία. Εκτιμώ ότι η παραγωγή συνολικά θα ξεπεράσει ίσως και τους 80.000 τόνους, αφού στην ευρύτερη περιοχή οι καιρικές συνθήκες δεν δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στους περίπου 100 παραγωγούς».

Είπε ακόμη ότι υπό την προϋπόθεση ότι η διοίκηση της ΕΒΖ θα τηρήσει την υπόσχεσή της και θα πληρώσει τους τευτλοκαλλιεργητές έως τα Χριστούγεννα, τον επόμενο χρόνο δεν αποκλείεται να σπαρούν στην περιοχή περισσότερα από 40.000 στρέμματα.

Όσο για τους εργαζόμενους, επισήμανε πως στο εργοστάσιο, το οποίο επεξεργαζόταν κάποτε 100 χιλιάδες στρέμματα, υπάρχουν σήμερα 90 εποχικοί εργαζόμενοι και 45 μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ στην παραγωγική διαδικασία για ένα μικρό διάστημα θα δουλέψουν άλλοι 130. «Αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της εταιρείας θα δουλέψουν τουλάχιστον 350 εργαζόμενοι», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε: «Με πολιτικές αλλόκοτες ένα προϊόν που παράγαμε φτάσαμε να το εισάγουμε. Αυτό το οποίο μας χαροποιεί είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει δηλαδή τη στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης».
Από την πλευρά της, η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, σε ανάρτησή της στο facebook, σχολιάζει:

«Ο πρώτος καπνός από το φουγάρο του εργοστασίου Ζάχαρης Ορεστιάδας αποδεικνύει ότι με πιστή, με πείσμα, με σχέδιο, με επιμονή, συλλογική δουλειά και όραμα, πετυχαίνεις τον στόχο! Η λειτουργία του εργοστασίου, σε πείσμα των καιρών, των αμφισβητήσεων και των πολλαπλών εμποδίων που υπερκεραστήκαν, είναι ένα ακόμη μεγάλο βήμα για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, της απασχόλησης και της βιομηχανίας, με πολλαπλά και πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία του Έβρου. Βήμα – βήμα ξαναχτίζουμε. Συγχαρητήρια σε όλους όσους πίστεψαν στο εγχείρημα αυτό, συνέβαλαν και εργάστηκαν. Εύχομαι καλή καμπανιά και του χρόνου με μεγαλύτερη παραγωγή και επέκταση δραστηριοτήτων. Τα καλυτέρα είναι μπροστά μας! Καλή δουλειά σε όλους και όλες!».

ΕΒΖ: Στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με έναν απ’ τους μεγαλύτερους εμπόρους ζάχαρης

Την υπογραφή Συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους ζάχαρης και υποπροϊόντων του κόσμου την ED& F MAN ανακοίνωσε ο Όμιλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Ο Όμιλος της ΕΒΖ εκτιμά πως με αυτή την κίνηση μεταξύ των άλλων στόχων, ενισχύει τις δράσεις ανάκτησης της εγχώριας αγοράς ζάχαρης καθώς και την επαναπροσέγγιση των αγορών της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α Ευρώπης.

Παράλληλα επιδιώκεται μία σταθερή και στρατηγική συνεργασία προς όφελος και των δύο εταιριών και εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων του Ομίλου ΕΒΖ.

Η συνεργασία θα αφορά την διερεύνηση εισαγωγής ζάχαρης που παράγεται στην ΕΕ αλλά και σε τρίτες χώρες, την προσφορά από την πλευρά της ED & F ΜΑΝ, υπηρεσιών εφοδιασμού και άλλων προϊόντων αλλά και παγκόσμιων υπηρεσιών μεταφοράς ζάχαρης, συνεργασία αναφορικά με οργανικά προϊόντα αλλά και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικών με την παγκόσμια αγορά, ενώ το μεταξύ τους αντικείμενο μπορεί και να διευρυνθεί. Μεταξύ άλλων η ED & F ΜΑΝ και η ΕΒΖ συμφωνούν ότι θα απευθύνονται πρωτίστως η μία στην άλλη όσον αφορά την ελληνική αγορά ζάχαρης, και γενικώς θα προσπαθούν για την καλύτερη δυνατή συνεργασία που θα αποσκοπεί σε όφελος και των δύο εταιρών.

«Η ΕΒΖ βρισκόμενη σε περίοδο καμπάνιας συλλογής τεύτλων και παραγωγής ελληνικής ζάχαρης, έχει επιτύχει την ομαλή διεξαγωγή της παραγωγικής διαδικασίας στο εργοστάσιο του Πλατέως (ενώ ετοιμάζει την έναρξη στην Ορεστιάδα την επόμενη εβδομάδα), διαδικασία η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στον Έλληνα καταναλωτή να βρει σε όλες τις αλυσίδες Σ/Μ Ελληνική ποιοτική ζάχαρη», αναφέρει.

Επιπλέον επισημαίνει ότι αναμένονται περισσότεροι από 30.000 τόνοι ζάχαρης ελληνικής παραγωγής όπου μαζί με τους άνω των 160.000 τόνων από Σερβία, ο Όμιλος ΕΒΖ θα προσεγγίσει τους 200.000 τόνους ζάχαρης, ποσότητα που θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος των αναγκών σε όλη την περιοχή. «Η Διοίκηση και το προσωπικό της εταιρίας συνεχίζουν την διαδικασία για αναζωογόνηση και αναδιάρθρωση του ομίλου της ΕΒΖ, ώστε να ανταποκριθεί στην νέα εποχή ιδίως μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων, δημιουργώντας τις συνθήκες εταιρικής κανονικότητας και διασφαλίζοντας το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας και της τευτλοπαραγωγής στη χώρα», τονίζει.

Ποια είναι η ED& F MAN

Όσον φορά την εταιρία με την επωνυμία ED& F MAN, επισημαίνεται ότι είναι μια κορυφαία εταιρία που ασχολείται με το παγκόσμιο εμπόριο όλων των ειδών ζάχαρης, καθώς επίσης είναι και ιδιοκτήτρια σημαντικών περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την παραγωγή και διύλιση ζάχαρης σε όλο τον κόσμο. Εντός της Ευρώπης, η MAN λειτουργεί ως βασικός μέτοχος της CHL, τα δύο πλοία BIBO (δηλαδή αποκλειστικά σκάφη, που μεταφέρουν αποκλειστικά ραφιναρισμένη ζάχαρη εντός της λεκάνης της Μεσογείου, αλλά και σε άλλα ύδατα αν απαιτείται), ενώ έχει πλειοψηφική συμμετοχή σε ένα ολοκαίνουργιο διυλιστήριο για την παραγωγή οργανικών και ειδικών προϊόντων στην Τσεχική Δημοκρατία υπό τον τίτλο «MAN Ingredients». Ταυτόχρονα η ΜΑΝ διατηρεί μια μικρή συμμετοχή σε ένα διυλιστήριο στην Πορτογαλία. Η παραπάνω παγκόσμια παρουσία, η οποία υποστηρίζεται από ένα ευρύ ερευνητικό τμήμα, δίνει στην MAN εικόνα τόσο για την παγκόσμια όσο και για την περιφερειακή εξέλιξη της αγοράς.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του