Άγριο το πέρασμα της «Μέδουσας» από τη Σαμοθράκη

Αγριεμένο ήταν το πέρασμα της «Μέδουσας» από τη Σαμοθράκη. Το κύμα κακοκαιρίας που πέρασε από τα νησί το απόγευμα έως και το βράδυ της Δευτέρας, άφησε πίσω τις πληγές που θέλουν χρόνο και χρήμα να επουλωθούν. Στο νομό σημειώθηκαν καταιγίδες με δυνατούς ανέμους χωρίς όμως να υπάρξουν περαιτέρω δύσκολες καταστάσεις.

Ωστόσο στη Σαμοθράκη τα προβλήματα ήταν περισσότερα από τα καιρικά φαινόμενα που ξέσπασαν έντονα για λίγες ώρες. Θυελλώδεις άνεμοι, πολύ δυνατή βροχή, σφοδρή χαλαζόπτωση (σε σχήμα καρυδιού, λένε οι άνθρωποι που το έζησαν) προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία, αφού η παρουσία και μόνο στους δρόμους ήταν επικίνδυνη, ζημιές σε οδικό δίκτυο και γεφύρια, μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών παρασύρθηκαν, ενώ αρκετές ήταν και οι ζημιές σε καλλιέργειες.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε το βόρειο τμήμα της Σαμοθράκης και ιδιαίτερα η ακτίνα από την Παλαιάπολη μέχρι και τα κάμπινγκ των Θερμών, ενώ αρκετές παρεμβάσεις χρειάστηκαν σε Ανω και Κάτω Καρυώτες. Από την αρχή του ξεσπάσματος της οργής της φύσης, τόσο οι δυνάμεις (προσωπικό και μηχανήματα) του Δήμου, της περιφερειακής ενότητας Έβρου αλλά και της πυροσβεστικής ήταν στους δρόμους και χρειάστηκε η επέμβασή τους.

Φερτά υλικά κατέβηκαν και έκλεισαν σημείο του δρόμου προς Θερμά (φωτο Σάββας Νομικός)

Μέχρι χθες δεν μπορούσε να γίνει ακριβής εκτίμηση των ζημιών. Με την πρώτη ευκαιρία θα μεταβούν στο νησί μηχανικοί από την Τεχνική υπηρεσία της Π.Ε. Έβρου, ενώ από ανθρώπους του δήμου έχει γίνει μια πρώτη τεχνική έκθεση.

«Ήταν μια απότομη καλοκαιρινή βροχή με συνέπειες. Κάναμε ότι μπορούσαμε για την προστασία ανθρώπινων ζωών. Ότι παρέμβασή γίνει τώρα ,πιστεύω ότι θα είναι σωτήρια και θα αποφευχθούν στο μέλλον πολύ χειρότερες καταστάσεις,» σχολίασε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο δήμαρχος Σαμοθράκης Αθανάσιος Βίτσας.

Μιλώντας στη ΓΝΩΜΗ, ο αντιδήμαρχος Σαμοθράκης Νίκος Γαλατούμος είπε: «Σήμερα (χθες) μετρούσαμε τις πληγές που άφησε πίσω της ξαφνική εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία ήταν έντονα. Υπάρχουν ζημιές σε σημεία ορισμένων τμημάτων του οδικού άξονα,. έφαγε πρανή, η βροχόπτωση κατέβασε μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών, αν και βγάλαμε γρήγορα έξω μηχανήματα και αποκαταστήσαμε την κυκλοφορία άμεσα. Θα πρέπει να πούμε ότι εκτός των άλλων είχαμε και χαλαζόπτωση που προκάλεσε ζημιές, απεγκλωβίσαμε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων σε σημείο το οικισμού Καρυώτες που το μεταφέραμε με ασφάλεια στην Καμαριώτισσα, ενώ ελέγξαμε και το κάμπινγκ όπου οι κατασκηνωτές προσπαθούσαν όπως όπως να προφυλαχθούν. Τις επόμενες ώρες θα έρθει κλιμάκιο από την περιφέρεια για να προβούμε σε λεπτομερή καταγραφή των ζημιών».

Στην Παλαιάπολη φωτος (Γιάννης Γλήνιας)

 

ΕΡΤ Κομοτηνής: H “Μέδουσα” δεν ταλαιπώρησε πολύ τη Ροδόπη

H «Μέδουσα» σάρωσε τη χώρα, ωστόσο, δεν ταλαιπώρησε ιδιαίτερα την Ροδόπη και την Ξάνθη. Έλειψαν οι πλημμύρες, επικράτησαν οι ισχυρής έντασης άνεμοι, που, ωστόσο, υποχώρησαν, αφήνοντας πίσω τα «σημάδια» τους. Πιο συγκεκριμένα, πτώσεις κλαδιών, ξερίζωμα δένδρων, καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες και σε κτηνοτροφικές υποδομές προκάλεσαν χθες οι ισχυρής έντασης άνεμοι που έπνεαν για πολλές ώρες στην περιοχή της Ροδόπης. Προβλήματα προκλήθηκαν και στην Ξάνθη από τους ανέμους, μεγάλης έντασης κυρίως πτώσεις δέντρων και αποκολλήσεις κλαδιών. Για αρκετές ώρες χωρίς ρεύμα έμεινε χθες μεγάλο μέρος της Ροδόπης λόγω ζημιάς που προκάλεσε τρωκτικό στο δίκτυο της ΔΕΗ. Συνεργεία της ΔΕΗ αποκατέστησαν τη βλάβη. Αίσια κατάληξη είχε περιπέτεια 53χρονου

Ένας 53χρονος υπήκοος Βουλγαρίας παρασύρθηκε με Κayak ανοιχτά των Αβδήρων. Σώθηκε μετά από κινητοποίηση φίλου του, που προσέγγισε τον 53χρονο και τον επιβίβασε στο πλεούμενο του.

Ξαφνικός χειμώνας λόγω «Μέδουσας»

Ενας νεκρός αγρότης στην Αμφιλοχία, πολύ σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες στη Χαλκιδική και μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες ήταν ο απολογισμός της «Μέδουσας», που έπληξε τη χώρα για δύο μέρες.

Το σκηνικό σε πολλές περιοχές θύμισε χειμώνα στα μέσα Ιουλίου, αφού σημειώθηκε ακόμα και χιονόπτωση στον Ολυμπο, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να εξασθενούν και τη θερμοκρασία να επιστρέφει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Στον Μέγα Κάμπο της Αμφιλοχίας, 48χρονος αγρότης-κτηνοτρόφος, που ήταν αγνοούμενος από το βράδυ της Κυριακής, βρέθηκε χθες τα ξημερώματα νεκρός. Ο θάνατος του άτυχου άνδρα οφείλεται μάλλον σε πτώση κεραυνού, ωστόσο αναμένονται τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Σοβαρά προβλήματα και ζημιές σε καλλιέργειες από τις σφοδρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις προκλήθηκαν στο Αγρίνιο, τη Λάρισα, το Μέτσοβο, την Πάτρα και την Πτολεμαΐδα. Μάλιστα, η πλήρης καταγραφή των ζημιών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.Η κακοκαιρία χτύπησε και στη Λάρισα όπου πλημμύρισαν δρόμοι και έγιναν αρκετές κλήσεις στην Πυροσβεστική για άντληση υδάτων. Λόγω των δυνατών ανέμων, σε ορισμένες περιοχές της χώρας κάβοι από πλοία αποκόπηκαν και σημειώθηκαν περιορισμένες υλικές ζημιές και προσαράξεις.

Ωρες αγωνίας ζουν φίλοι και συγγενείς Ρουμάνου ορειβάτη από το Σάββατο, όταν χάθηκε στον Ολυμπο προσπαθώντας να ανέβει στον Μύτικα, την ψηλότερη κορυφή. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ενημερώθηκε για το περιστατικό και αμέσως επικοινώνησε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποίησε την ομάδα επιφυλακής τεσσάρων διασωστών, μελών της ΕΟΔ, που βρίσκονταν στο Οροπέδιο των Μουσών. Η «Μέδουσα» βούλιαξε και τη Χαλκιδική. Σε ποτάμια μετατράπηκαν πολλοί δρόμοι στο δεύτερο πόδι από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις βροχοπτώσεις, με αυτοκίνητα να παρασύρονται, σπίτια και καταστήματα να πλημμυρίζουν, αλλά και ένα κάμπινγκ να εκκενώνεται, καθώς κινδύνευσαν περίπου 40 κατασκηνωτές. Περίπου 40 κατασκηνωτές κινδύνεψαν, σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής, Μανώλη Τσολάκη, και χρειάστηκε μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης για να απεγκλωβιστούν. Οι τοπικές αρχές σκόπευαν χθες να ζητήσουν την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του