“Υπάρχει πρόνοια «επί τω έργω» για τα Α.μεΑ ή είναι απλά μια «εκδήλωση συμπάθειας» στα Social Media;”

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου

Την ώρα που το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος προσκαλεί τους Μηχανικούς να υποβάλλουν αίτηση ώστε να συμπεριληφθούν στο Μητρώο Ελεγκτών Προσβασιμότητας έως τις 3 Φεβρουαρίου 2023, την ίδια ώρα συνεχίζονται να κατασκευάζονται έργα υποδομής στην Ελλάδα, χωρίς καμιά πρόνοια για τα άτομα με αναπηρία! Ένα τέτοιο έργο είναι και το έργο του Δήμου μας που αφορά στην «Ανάπλαση ιστορικού κέντρου Αλεξανδρούπολης».

Είναι πραγματικά απορίας άξιον, πώς το έργο αυτό χρηματοδοτείται, πώς εγκρίνονται οι μελέτες του, πώς λαμβάνονται οι πολιτικές και οι τεχνικές αποφάσεις για την υλοποίηση του, χωρίς να υπάρχει καμία πρόνοια για τα άτομα με προβλήματα όρασης… Με έκπληξη διαβάζει και βλέπει τις παρακάτω φωτογραφίες στην ανάρτηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο Facebook καθώς μιλάει για την ολοκλήρωση του έργου στο τμήμα της οδού Νικηφόρου Φωκά (πεζόδρομος Ταχυδρομείου). Το μόνο που μπορεί κάποιος να διακρίνει ευχερώς στις παρακάτω φωτογραφίες, είναι η ύπαρξη ειδικών κίτρινων ανάγλυφων πλακών πεζοδρομίου ως διακοσμητικά στοιχεία!!! Ο πραγματικός λόγος των ειδικών κίτρινων ανάγλυφων πλακών πεζοδρομίου είναι η παροχή οδηγιών κατεύθυνσης προς τους συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης. Ωστόσο, στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως διακρίνεται και από τις φωτογραφίες, αυτές έχουν διακοσμητικό ρόλο, αφού έχουν τοποθετηθεί με γνώμονα  «αισθητικά» κριτήρια και όχι σε κατάλληλη όδευση, ώστε να επιτευχθεί ο πραγματικός σκοπούς τους, που δεν είναι άλλος παρά η παροχή συνδρομής προς τους συνανθρώπους μας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Σαν να «περίσσεψαν» από κάποιο «άλλο έργο»… (όπου εκεί απαιτούνταν από τη Μελέτη Προσβασιμότητας) και να τις βάλαν εδώ… σε «ρόλο» διακοσμητικού μοτίβου!

Οδός Νικηφόρου Φωκά. Φωτογραφία από την σελίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο Facebook.

Μία τόσο φαινομενικά απλή κατασκευή, το να βάλεις αυτές τις ειδικές πλάκες, σε συγκεκριμένη όδευση ώστε να εξυπηρετεί του συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης ώστε το έργο αυτό να του επιτρέπει να κινούνται ελευθέρα, αποδεικνύεται ότι δεν είναι.

Είναι η άγνοιά μας; Είναι η έλλειψη συντονισμού των αρμόδιων; Είναι έλλειψη πολιτικής βούλησης ή αδιαφορία;

Δεν ξέρω αν είναι κάτι από τα παραπάνω, αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα όταν χτυπήσει την δική μας πόρτα και γίνει δικό μας…

Ελπίζω η προσπάθεια που κάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με την κατάρτιση του Μητρώου Ελεγκτών Προσβασιμότητας να αποδώσει καρπούς και να μην δούμε ξανά στο μέλλον νέα έργα για τα οποία να μην υπάρχει καμία πρόβλεψη για αυτούς τους συμπολίτες μας.

Κωνσταντίνος Π. Παπαδόπουλος

Πολιτικός Μηχανικός

τ. Πρόεδρος Ν.Ε. Έβρου ΤΕΕ-Θράκης 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο