“Βροχή” από δακρυγόνα εκτοξεύονται από την τουρκική πλευρά

Νέος γύρος έντασης σήμερα το πρωί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις δέχονται επίθεση με χημικά. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι η ρίψη γίνεται από μακριά, πιθανότατα από εκτοξευτήρες και μάλλον από Τούρκους αστυνομικούς, αφού στο πεδίο δεν φαίνεται να υπάρχουν μετανάστες.

Εντωμεταξύ, η χθεσινή νύχτα ήταν σχετικά ήρεμη, τόσο στην περιοχή του Δέλτα, όσο και των ελληνοτουρκικών συνόρων.  Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν επιχειρήσει να περάσουν στην Ελλάδα διαμέσου της ελληνοτουρκικής μεθορίου -άλλα έχουν μπολοκαριστεί από τις ελληνικές αρχές – από το περασμένο Σάββατο έχουν ανέλθει σε 34.778. Από αυτούς οι 244 έχουν συλληφθεί.

Όπως έγινε γνωστό, οι εθνικότητες των ανθρώπων που συνελήφθησαν στον Έβρο διαμορφώνονται ως εξής:

  • Αφγανιστάν, 64%
  • Πακιστάν, 19%
  • Τουρκία, 5%
  • Συρία, 4%
  • Σομαλία, 2,6%
  • Ιράκ, Ιράν, Μαρόκο, Αιθιοπία, Μπαγκλαντές, Αίγυπτος: 5,4
Έκτακτη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 500 εκ ευρώ στην Τουρκία

Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές διπλωματών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να παράσχει χρηματική βοήθεια ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ια τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ θα αποτελέσει συμπλήρωμα στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία έχουν ήδη διατεθεί έπειτα από τη συμφωνία Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2016, για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για τους 3,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στη γείτονα χώρα.  Παράλληλα, η Επιτροπή, υπό την προεδρία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προτείνει επίσης να διευκολυνθεί η έκδοση βίζας για Τούρκους υπηκόους.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την αποδέσμευση επείγουσας βοήθειας ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ «για τους πιο ευάλωτους στη Συρία» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Άγκυρα. Η χρηματοδότηση αυτή δεν περιλαμβάνεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ ενισχύσεων για τους πρόσφυγες.

Από τα 6 δισεκατομμύρια. ευρώ, τα 4,7 είναι ήδη δεσμευμένα και από αυτά έχουν ήδη εκταμιευθεί 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο