Πάσχα στην Αλεξανδρούπολη θα κάνουν φέτος πολλοί Βούλγαροι

Περιορισμένη η κίνηση από Τουρκία, καθώς η υποτίμηση της λίρας κρατά μακριά τους επισκέπτες. Λίγο καλύτερη από πέρυσι η κίνηση στα τουριστικά γραφεία, με τους Εβρίτες να προτιμούν Κέρκυρα και Χαλκιδική

Της Κικής Ηπειρώτου

Με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς κυλά η Μεγάλη Εβδομάδας στα ξενοδοχεία της Αλεξανδρούπολης, όπου οι πληρότητες είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή και αρκετά θετική περίοδο. Παρά το γεγονός ότι το τουριστικό ρεύμα από Τουρκία είναι υποτονικό τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω των πιέσεων που δέχεται η τουρκική λίρα, οι Βούλγαροι φαίνεται πως θα σώσουν, αυτή τη φορά, την ‘παρτίδα’, επιλέγοντας τον Έβρο για τις διακοπές του Πάσχα.

Όπως λένε οι ξενοδόχοι της περιοχής, η Αλεξανδρούπολη υποδέχεται αυτές τις μέρες μεγάλο αριθμό επισκεπτών από τη Βουλγαρία, οι οποίοι, επίσης ορθόδοξοι χριστιανοί, έχουν επιλέξει να περάσουν τις μέρες του Πάσχα στον Έβρο. Άλλωστε, είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια, η βουλγαρική οικονομία βρίσκεται σε μία φάση διαρκούς άνθησης, με τους μισθούς να ανεβαίνουν αργά, αλλά σταθερά. Αυτό μαρτυρούν και τα στοιχεία από τις αρμόδιες βουλγαρικές αρχές, τα οποία δείχνουν μία σημαντική αύξηση στον αριθμό των Βουλγάρων που κάνουν διακοπές σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Στον αντίποδα, η παρουσία των Τούρκων στην περιοχή μας, τους τελευταίους μήνες, έχει ατονήσει. Όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, αποδίδουν την κατάσταση αυτή πρωτίστως στη ραγδαία υποτίμηση της λίρας που περιορίζει σημαντική την αγοραστική δύναμη των πολιτών, ενώ οι περισσότεροι εκτιμούν πως τα γεγονότα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς δεν έχουν αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για  τους Τούρκους, αφού η ένταση αφορά το πολιτικό προσωπικό των δύο χωρών, κι όχι τους απλούς πολίτες που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Άλλωστε, οι επιπτώσεις στην τοπική αγορά από την οικονομική κατάσταση της γείτονος αποτυπώθηκαν στην ετήσια έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, για το 2017, όπου η μείωση της κατανάλωσης από τους τούρκους επισκέπτες ήταν αισθητή, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Πού θα ταξιδέψουν οι Εβρίτες;

Ελαφρώς καλύτερη από πέρυσι είναι η κίνηση στα τουριστικά γραφεία του Έβρου, παρά το γεγονός ότι το Πάσχα φέτος είναι πολύ νωρίς και τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών δεν προδιαθέτουν για ανοιξιάτικες διακοπές.

Ο κόσμος, αν και μουδιασμένος τα τελευταία χρόνια, από τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, συνεχίζει να αγαπά τα ταξίδια και να προσπαθεί να αποταμιεύσει κάποια χρήματα και να βρει τις καλύτερες προσφορές προκείμενου να ξεφύγει από την καθημερινότητα. Έτσι, φέτος το Πάσχα, εκμεταλλευόμενοι τα τουριστικά πακέτα των τοπικών γραφείων, αρκετοί συμπολίτες μας θα επισκεφθούν την κλασική Κέρκυρα, αλλά και τη Χαλκιδική, δίχως να λείπουν και οι εξορμήσεις στο εξωτερικό, με πολύ καλές προσφορές για Πορτογαλία, Γερμανία και Ιταλία. Πάντως, αυτό που ξεκαθαρίζουν οι τουριστικοί πράκτορες είναι πως τις τελευταίες εβδομάδες, δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον από τον κόσμο για εκδρομές στην Τουρκία…

Κέρκυρα επιλέγουν αρκετοί Εβρίτες για τις διακοπές του Πάσχα

Η κίνηση σε Καβάλα και Θάσο

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι ξενοδόχοι της Καβάλας από την τουριστική κίνηση που αναμένεται για το τριήμερο του Πάσχα, καθώς όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης, “τα μηνύματα που έχουμε είναι αισιόδοξα”. Ωστόσο, ο κ. Μιτζάλης δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις σε ό,τι αφορά τους αριθμούς, λέγοντας πως «θα είμαστε ικανοποιημένοι αν έχουμε τις περσινές πληρότητες» καθώς «φέτος το Πάσχα είναι αρκετά νωρίς, ο καιρός παραμένει αστάθμητος παράγοντας, το Πάσχα των Ορθόδοξων ήταν πολύ κοντά με το Πάσχα των Καθολικών και βέβαια υπάρχουν πάντα και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας σημειώνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών προέρχεται από τις χώρες της νότιας Βαλκανικής και ειδικότερα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ οι Έλληνες έρχονται κυρίως μεμονωμένα και όχι σε οργανωμένα γκρουπ. «Υπάρχουν βέβαια και επισκέπτες από την Τουρκία, κυρίως την Κωνσταντινούπολη αλλά δεν είναι τόσοι πολλοί, όσο σε άλλες χρονικές περιόδους» επισημαίνει.

ναφορικά με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για την επικείμενη καλοκαιρινή σεζόν, ο κ. Μιτζάλης εμφανίζεται πολύ αισιόδοξος, καθώς εκτιμά πως θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την περιοχή: «Αυτά τα μηνύματα λαμβάνουμε από τις προκρατήσεις που έχουν γίνει από όλες τις μεγάλες τουριστικές αγορές, όχι μόνο για την Καβάλα αλλά και τη Θάσο. Φέτος, θα υπάρχουν και περισσότερες πτήσεις τσάρτερ από και προς το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος της Καβάλας, οπότε προετοιμαζόμαστε για μια καλή τουριστική σεζόν».

Μικρή αναμένεται να είναι η τουριστική κίνηση την πασχαλινή περίοδο στο νησί του Θάσου, καθώς λόγω της φετινής χρονικής συγκυρίας, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες ακόμα παραμένουν κλειστές.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης, όσες επιχειρήσεις είχαν κρατήσεις για φιλοξενία γκρουπ θα λειτουργήσουν κανονικά, αλλά είναι λιγότερες οι τουριστικές μονάδες που θα λειτουργήσουν φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές. «Το Πάσχα είναι νωρίς. Οι τουρίστες που θα επισκεφθούν το νησί μας θα είναι κυρίως Βούλγαροι, ενώ όσοι Έλληνες το επιλέξουν θα έρθουν μεμονωμένα και θα το αποφασίσουν σχεδόν την τελευταία στιγμή» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασχούδη, με βάση τις μέχρι στιγμής προκρατήσεις, το φετινό καλοκαίρι προοιωνίζεται ιδιαίτερα καλό για τη Θάσο. «Μάλιστα, η φετινή σεζόν ξεκινάει και λίγο νωρίτερα από πέρυσι, καθώς οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ με τελικό προορισμό το νησί θα αφιχθούν στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου με τους Γερμανούς να κάνουν ποδαρικό, ενώ ακολουθούν οι Βρετανοί, οι Σκανδιναβοί, οι Ρουμάνοι και οι Πολωνοί. Σταθεροί είναι οι επισκέπτες από τη γειτονική Βουλγαρία, όπως επίσης και οι Έλληνες επισκέπτες από ολόκληρη τη χώρα. Οι πληρότητες αναμένεται και φέτος να είναι ιδιαίτερα αυξημένες και νομίζω ότι θα πιάσουμε τα περσινά ποσοστά, φθάνοντας στο 90%-95%».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο