Βουλγαρία: Και 7ος αντιδραστήρας θα κατασκευαστεί στο Κοζλοντούι

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έδωσε πράσινο φως στη διαδικασία κατασκευής 7ου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό «Κοζλοντούι». Από την άλλη, δεν είναι πολύ σαφής η κατάσταση, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο της Βουλγαρίας, σχετικά με τον δεύτερο σχεδιαζόμενο βουλγαρικό πυρηνικό σταθμό στο Μπέλενε, για τον οποίο ήδη αγοράστηκαν και προμηθεύθηκαν δύο καινούργιοι ρωσικοί αντιδραστήρες ισχύος 1000 μεγαβάτ ο καθένας και στην κατασκευή του οποίου ήδη επενδύθηκαν από το κράτος πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Στις αρχές του καλοκαιριού τρεις από τις εταιρείες της σύντομης λίστας συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής στρατηγικού επενδυτή για τον πυρηνικό Σταθμό «Μπέλενε» – Rosatom, General Electric και Framatome, ενοποιήθηκαν, αλλά δεν υπάρχουν πιο συγκεκριμένες ενέργειες προς το παρόν. 

Από την άλλη, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, η χώρα πρέπει να τερματίσει τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών, που λειτουργούν με άνθρακα και που εξασφαλίζουν 50% περίπου της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Αυτό προφανώς θα προκαλέσει προβλήματα με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις επιχειρήσεις και τον πληθυσμό και το κράτος πρέπει να σκεφθεί πώς θα καλυφθεί η ανεπάρκεια αυτή.

Ο Σλάβτσο Νέικοφ, πρόεδρος του Ινστιτούτο Ενεργειακής Διεύθυνσης, εξηγεί:

«Στην ουσία το θέμα για νέους αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό «Κοζλοντούι» δεν είναι καθόλου νέο. Ήδη το 2012 διατυπώθηκε σε πράξεις της Βουλής, υπάρχει μια απόφαση του 2012 και μια – του 2012, αλλά σήμερα η απόφαση αυτή φαίνεται λίγο αφηρημένη.»

Παρά την επιφυλακτική στάση στον κόσμο απέναντι στην πυρηνική ενέργεια, προς το παρόν στη Βουλγαρία κυριαρχούν οι οπαδοί της, και σήμερα η ενέργεια αυτή εξασφαλίζει 33% του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα. Ανάμεσα στους οπαδούς της είναι και ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος υποστηρίζει πολύ την ιδέα για ενεργειακή διαφοροποίηση και μείωση της εξάρτησης της χώρας στον ενεργειακό τομέα από τη Ρωσία. Με τη σειρά τους, οι εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου Οικονομίας της Αγοράς τονίζουν σε ανάλυσή τους ότι «οι νέες τεχνολογίες συμπεριλαμβάνουν και πυρηνικούς σταθμούς – πρόκειται για τους μικρούς αντιδραστήρες, που είναι ικανοί να αλλάζουν την παραγωγή τους γρήγορα και μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της βουλγαρικής κατανάλωσης.

«Για πρώτη φορά δεν καθυστερούμε, αλλά ενεργούμε δραστήρια. Αλλά θα ήθελα να επαναλάβω – είναι μια πολύ μακρά διαδικασία. Το σημαντικό είναι ότι έχει γίνει  η αρχή», είπε ο ενεργειακός εμπειρογνώμονας καθ. Ατανάς Τάσεφ για την απόφαση της κυβέρνησης να κατασκευάσει 7η μονάδα του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο