Βελτιωμένη η κατάσταση στον Έβρο για το μεταναστευτικό-προσφυγικό

Πιο ήρεμα και ελεγχόμενα τα πράγματα μετά τις κοινές περιπολίες στρατού και συνοριοφυλακής

Της Κικής Ηπειρώτου

Αισθητή βελτίωση στη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα στον Έβρο, κάτι που αποδίδεται, κυρίως, στις κοινές περιπολίες συνοριοφυλακής, αστυνομίας και στρατού.

Παρά το γεγονός ότι οι ροές συνεχίζονται αδιάκοπα, κι ας είμαστε στην καρδιά του χειμώνα, η κατάσταση είναι περισσότερο ελεγχόμενη από πριν και το κλίμα που επικρατεί κυρίως στους οικισμούς κεντρικού και βόρειου Έβρου πιο ήρεμο.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει σταθερή βελτίωση στη διαχείριση του ζητήματος, ακόμη και στον ορεινό όγκο του Δήμου Σουφλίου, όπου το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, λόγω της νέας διαδρομής που ακολουθούν πρόσφυγες και μετανάστες, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν δρόμους και περιοχές με μεγάλη κίνηση.

«Ο χειμώνας ακόμη δεν είναι ιδιαίτερα βαρύς, κι έτσι οι ροές δεν έχουν σταματήσει. Ωστόσο, τα πράγματα είναι αισθητώς βελτιωμένα. Βεβαίως, τα μέτρα και οι περιπολίες συνεχίζονται. Όπως έχουμε ξαναπεί, είναι δύσκολο να υπάρξει στεγανοποίηση των συνόρων. Θα πρέπει οι συνθήκες να γίνουν ακόμη καλύτερες για εμάς, αλλά και για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που επιτηρούν μαζί μας. Τα νέα μέτρα ελπίζω ότι θα συμβάλουν στο να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση».

Άλλωστε, μετά και την υπογραφή της προκήρυξης από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, για τις 400 προσλήψεις συνοριοφυλάκων, είναι θέμα λίγων ημερών για ξεκινήσουν οι αιτήσεις των υποψηφίων και μέχρι την άνοιξη να αναλάβουν υπηρεσία. Μάλιστα, μετά από αγώνα τόσο της Ένωσης Συνοριοφυλάκων, όσο και των βουλευτών, των δημάρχων, του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, διορθώθηκε το θέμα με τα μόρια της εντοπιότητας, τα οποία, από 5, που είχαν υποσχεθεί αρχικά, κινδύνευσαν να γίνουν μόλις 1 για τους υποψήφιους του Έβρου.

«Καταφέραμε όλοι μαζί, έστω την ύστατη στιγμή, να διασφαλίσουμε ότι τα μόρια για τους νέους του Έβρου θα είναι 5. Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ντόπια παιδιά, γιατί η ανεργία είναι μεγάλη και είναι σημαντικό οι άνθρωποι αυτοί να μείνουν εδώ, να δημιουργήσουν οικογένειες και να βοηθήσουν τον Έβρο οικονομικά και πληθυσμιακά».

Το γεγονός ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί και στον ορεινό όγκο του Δήμου Σουφλίου επιβεβαιώνει και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρης Δαρούσης.

«Υπάρχει περιορισμός στο φαινόμενο… Βλέπουμε ότι υπάρχει κινητικότητα από την αστυνομία και τον στρατό με οργανωμένη παρέμβαση. Θεωρούμε ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Αυτό, όμως, θα πρέπει να συνεχιστεί, να μην εφησυχάσουμε. Η πρόσληψη και των νέων συνοριοφυλάκων, σίγουρα θα βοηθήσει στη φύλαξη. Θα πρέπει κι εμείς συνεχώς να παρακολουθούμε και να αναδεικνύουμε αυτό το μείζον θέμα, ώστε να μην σταματήσει το κράτος να ασχολείται με αυτό. Για εμάς, είναι σημαντικό οι κάτοικοι των μικρών οικισμών να νιώθουν ασφαλείς».

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο