Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής την Emanuela Cristiani του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης η επιστημονική ομάδα της αναζήτησε μικροσκοπικά σημάδια κατανάλωσης φυτών στα δόντια 60 ατόμων που είχαν προηγουμένως εντοπιστεί σε πέντε ανασκαφές στη Σερβία και τη Ρουμανία.
Η ηλικία αυτών των περιοχών ποικίλλει από μερικές χιλιάδες χρόνια πριν από την εισαγωγή της γεωργίας έως μερικές εκατοντάδες χρόνια μετά την έναρξη της οργανωμένης καλλιέργειας.
Τα ευρήματα φανερώνουν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε αυτά τα μέρη για περισσότερες από δέκα χιλιετίες τώρα κατανάλωναν άγρια δημητριακά σε διάφορες μορφές, ενώ μόλις 2-3 χιλιετίες είχε ξεκινήσει η γεωργία μεγάλης κλίμακας, σύμφωνα με μια μελέτη. Οι άνθρωποι που ζούσαν στις εκτάσεις όπου σήμερα είναι η Ρουμανία και η Σερβία συγκέντρωναν και κατανάλωναν άγρια σιτηρά για χιλιετίες προτού οι άνθρωποι από τη Νοτιοδυτική Ασία εισαγάγουν τη γεωργία στην περιοχή. Οι κυνηγοί – τροφοσυλλέκτες που ζούσαν πριν από 11.500 χρόνια στην περιοχή του Δούναβη δεν είχαν δικές τους καλλιέργειες, αλλά τα δημητριακά ήταν σημαντικά για αυτούς πολύ πριν ξεκινήσουν συστηματικά την καλλιέργεια γης.
Επιμέλεια – Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου/ ertnews.gr