Βαλκάνια: Άγρια δημητριακά έτρωγαν οι άνθρωποι πριν από 10.000 χρόνια

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής την Emanuela Cristiani του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης η επιστημονική ομάδα της αναζήτησε μικροσκοπικά σημάδια κατανάλωσης φυτών στα δόντια 60 ατόμων που είχαν προηγουμένως εντοπιστεί  σε πέντε ανασκαφές στη Σερβία και τη Ρουμανία.

Η ηλικία αυτών των περιοχών ποικίλλει από μερικές χιλιάδες χρόνια πριν από την εισαγωγή της γεωργίας έως μερικές εκατοντάδες χρόνια μετά την έναρξη της οργανωμένης καλλιέργειας.

Τα ευρήματα φανερώνουν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε αυτά τα μέρη για περισσότερες από δέκα χιλιετίες τώρα κατανάλωναν άγρια ​​δημητριακά σε διάφορες μορφές, ενώ μόλις 2-3 χιλιετίες είχε ξεκινήσει η γεωργία μεγάλης κλίμακας, σύμφωνα με μια μελέτη. Οι άνθρωποι που ζούσαν  στις εκτάσεις  όπου σήμερα είναι  η Ρουμανία και η Σερβία συγκέντρωναν και  κατανάλωναν άγρια ​​σιτηρά για χιλιετίες προτού οι άνθρωποι από τη Νοτιοδυτική Ασία εισαγάγουν τη γεωργία στην περιοχή. Οι κυνηγοί – τροφοσυλλέκτες που ζούσαν πριν από 11.500 χρόνια στην περιοχή του Δούναβη δεν είχαν δικές τους καλλιέργειες, αλλά τα δημητριακά ήταν σημαντικά για αυτούς πολύ πριν ξεκινήσουν συστηματικά την καλλιέργεια γης.

Επιμέλεια – Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου/ ertnews.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του