Βαλαβανίδου: Το διακύβευμα των εκλογών και η πολιτική των αξιών

Γραφει η Σμαρώ Βαλαβανίδου          

Στις 21 Μάϊου δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι θα έχουμε τη σύγκρουση δύο κόσμων και δύο διαφορετικών αξιακών συστημάτων. Οι δύο αυτοί κόσμοι θα συγκρουστούν για τα κρίσιμα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα. Η σύγκρουση αύτη εκφράζει τις διαφορετικές προτεραιότητες που θέτουν.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της διακυβέρνησης της έχει σημειώσει αρνητικά ρεκόρ στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, της ανεξέλεγκτης αύξησης της τιμής των τροφίμων, της πανάκριβης βενζίνης, της αισχροκέρδειας στην αγορά, των μέτρων τύπου market pass και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλα σκάνδαλα (Πάτσης, Χειμάρας κ.α.). Η χώρα συγκλονίστηκε από το σκάνδαλο των υποκλοπών καθώς η χρήση του κακόβουλου λογισμικού Predator έθεσε την Ελλάδα στο επίκεντρο των ερευνών της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) και της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου. Η έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέδειξε χαρακτηριστικά νεοφιλελευθερισμού, αυταρχισμού και ακροδεξιάς ρητορικής. Δεν μπόρεσε να κρύψει ποια συμφέροντα υπηρετεί και δεν μπόρεσε να κρύψει ποια μέσα χρησιμοποιεί για να διασφαλίζει την εξουσία.

Ο κ. Μητσοτάκης μετά από την τραγωδία στα Τέμπη αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της “επανίδρυσης του κράτους”, και αναρωτιόμαστε, όλα αυτά τα χρόνια κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης που η Νέα Δημοκρατία έχει κυβερνήσει, δεν ήταν αρκετά για να επανιδρυθεί το κράτος;

Η κοινωνία ασφυκτιά, νιώθει απόγνωση και οργή. Κατά τους τελευταίους μήνες, η οργή αυτή εκφράστηκε με διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες που συγκλόνισαν ολόκληρη τη χώρα, ανασύροντας μνήμες από την περίοδο των μνημονίων. Η χώρα μας βρίσκεται αναμφίβολα σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό και εκρηκτικό σκηνικό που βιώνουμε, δεν θα μπορούσε κανείς να μην αναφερθεί στο ζήτημα της αποχής, η οποία κυριαρχεί στις τελευταίες τουλάχιστον εκλογικές αναμετρήσεις με “αυτοδυναμία”. Η εκλογική αποχή έχει διπλασιαστεί μέσα στις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες, από το 20,46% το 1974 σε 43,43% το 2015. Τα υψηλά ποσοστά αποχής καταδεικνύουν ένα βαθύ πολιτικό πρόβλημα, τη γενικότερη απαξίωση του σημερινού πολιτικού συστήματος και των πολιτικών κομμάτων.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης σημαίνει την αποκατάσταση της δικαιοσύνης παντού, σε κάθε της μορφή: στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία, στην δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αυτό το διάστημα παρουσιάζει το πρόγραμμα του για την επόμενη μέρα των εκλογών και τους βασικούς άξονες του. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημαίνει αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, ένα ισχυρό κοινωνικό και αποτελεσματικό κράτος.

Οι ανισότητες δεν στηρίζονται στην ανθρώπινη φύση, όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οφείλει ως κόμμα της Αριστεράς να αποκαταστήσει τις οικονομικές και κοινωνικές αδικίες και ανισότητες που έχουν πληγώσει βαθιά την ελληνική κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οφείλει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και η ουσιώδης διαφορά μας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, η πολιτική των ιδεών και των αξιών. Το αξιακό σύστημα της Αριστεράς έχει στο επίκεντρο του τον Άνθρωπο, βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην αλληλεγγύη και στην ισότητα.

 

Βαλαβανίδου Σμαρώ, Υποψήφια Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ν. Έβρου, υποψήφια διδάκτορας Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ΕΚΠΑ, χειρίστρια υποθέσεων ασύλου Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του