Στον ξακουστό αμπελώνα της Νάουσας τα πανέρια έχουν μπει ήδη στα χωράφια. Τα ψαλίδια στους μίσχους των σταφυλιών κάνουν τον χαρακτηριστικό ήχο και στη συνέχεια τα στέμφυλα μπαίνουν στα καλάθια με τελικό προορισμό τον μούστο και την οινοποίηση.
Καλά καταλάβατε, δεν έχουμε Σεπτέμβρη τρυγητή, όπως συνηθίζεται να λέγεται από την ελληνική παράδοση, αλλά είμαστε ακόμα στα μέσα Αυγούστου.
Οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, η ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες μέσα στο καλοκαίρι οδήγησαν τους παραγωγούς να επισπεύσουν τον τρύγο, που ξεκίνησε για πρώτη φορά στα χρονικά πριν τον Δεκαπενταύγουστο.
«Στη Νάουσα ήδη προχωράμε στη συλλογή των ποικιλιών Merlot, Syrah και Cabernet», αναφέρει στη Voria.gr ο οινοποιός και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Στέλλιος Μπουτάρης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περιορισμένες ποσότητες νερού που έπεσαν μετά από βροχές στους αμπελώνες τόσο τον χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι, οδηγούν τους καλλιεργητές στο να αλλάζουν ορόσημα στην αμπελοοινική χρονιά
Οι πρώτες ενδείξεις από τη συγκομιδή, έδειξαν ότι η ποσότητα είναι σημαντικά μειωμένη, ωστόσο το θετικό είναι πως η ποιότητα φαίνεται πολύ υψηλού επιπέδου, γεγονός που είχε επισημάνει μιλώντας στη Voria.gr ο καθηγητής Αμπελουργίας του ΑΠΘ Στέφανος Κουνδουράς.
Μάλιστα, η εμβληματική ποικιλία της Νάουσας και του Αμυνταίου, το ξινόμαυρο, πρόκειται να τρυγηθεί στις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, πράγμα πρωτοφανές εάν αναλογιστεί κάποιος ότι η συγκομιδή του ξεκινούσε υπό κανονικές συνθήκες κάθε Οκτώβρη.
Μάλιστα οι περιορισμένες ποσότητες θα χτυπήσουν το ισοζύγιο, αφού καραδοκούν οι αυξήσεις στις τιμές, με τον κ. Μπουτάρη να επισημαίνει ότι «πέρυσι προχωρήσαμε σε αυξήσεις που άγγιξαν το 30%, δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να γίνει και φέτος κάτι τέτοιο».
Πηγή: voria.gr