room-to-grow-bnner

«Ο Σύριζα ενισχυμένος από την Προοδευτική Συμμαχία θα καταφέρει και πάλι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των περισσότερων συμπολιτών μας»

του Γιώργου Πανταζίδη

Το μεγάλο διακύβευμα όμως της μεταμνημονιακής εποχής για τον Έβρο μας, είναι η οικονομική του ανάπτυξη μέσω της εκμετάλλευσης της γεωστρατηγικής του θέσης ώστε να καταστεί ένας σημαντικός αναπτυξιακός και ενεργειακός κόμβος με παράλληλη προστασία των φυσικών του πόρων προκειμένου να καταξιωθεί ταυτόχρονα και ως ένας ποιοτικός, εναλλακτικός τουριστικός προορισμός. Τα παραπάνω υποστηρίζει ο κος Βασίλης Τσολακίδης.

Ενας ΕΒρίτης, που κρίνεται κατά γενική ομολογία ως απόλυτα πετυχημένος πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τα προηγούμενα χρόνια και θέτει εαυτόν στην κρίση των συμπολιτών του στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου ως υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με τον ‘ίδιο να εκτιμά ότι δεν μπορεί να το προεξοφλήσει κανείς και εξέφρασε την αισιοδοξία του για η νίκη του χώρου που υπηρετεί.  Η ΓΝΩΜΗ Συνομίλησε μαζί του για τις σκέψεις και τους στόχους του

Εχετε συγκεντρώσει πληθώρα θετικών σχολίων σαν πρόεδρος του ΚΑΠΕ τα προηγούμενα χρόνια. Ποιος είναι ο απολογισμός σας και τι σας μένει από αυτήν την ενασχόληση;

Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει την προεδρία του ΚΑΠΕ, ξεκίνησε μια συστηματική προσπάθεια για την εισαγωγή πράσινων και καθαρών τεχνολογιών σε μια σειρά από τομείς της δημόσιας ζωής και της οικονομίας.  Η   χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί αυτή τη στιγμή παγκοσμίως μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις για τη δημιουργία καινοτόμου και βιώσιμης επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης όχι μόνο για το παρόν αλλά και με μέριμνα και σεβασμό στις ανάγκες των μελλοντικών γενεών.

Αναφέρω ενδεικτικά αυτά κάποια σημαντικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν κατά την προεδρία μου στο ΚΑΠΕ,  στα οποία μάλιστα είχα ενεργή συμμετοχή και ουσιαστικό ρόλο και ως επιστήμονας όπως ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες (ν. 4513/2018), για τη Γεωθερμία (ν. 4602/2019),  ενεργειακός συμψηφισμός (virtualnetmetering), το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτηρίων, το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας με τη χρήση των λαμπτήρων led και πολλά άλλα.

Είναι μια πρόκληση για εσάς η υποψηφιότητα σας ως υποψήφιος βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ;

Κάθε υποψηφιότητα είναι αναπόφευκτα και μια πρόκληση. Από τη στιγμή που κάποιος αποφασίζει να θέσει τον εαυτό στην κρίση των συμπολιτών του πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να θέσει υπόψη των ψηφοφόρων όλα όσα έχει καταφέρει μέχρι εκείνη τη στιγμή στη ζωή του αλλά και εκείνα που προτίθεται να κάνει αν εκλεγεί. Πρόκειται μια πολλή απαιτητική αλλά και δημιουργική διαδικασία διότι μου δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με τις συντοπίτισσες και τους συντοπίτες μου, να με γνωρίσουν και να τους γνωρίσω καλύτερα ώστε να διαμορφώσουμε μαζί μια αναπτυξιακή πρόταση για το νομό μας. Είναι μεγάλη η τιμή αλλά και η συγκίνηση να επιστρέφω στον τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα και έκανα τις πρώτες πετυχημένες μου επιχειρηματικές προσπάθειες και να ζητώ την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου και με την ευκαιρία δεσμεύομαι ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να τιμήσω αυτή τους την εμπιστοσύνη.

Την προηγούμενη τετραετία άρχισαν να υλοποιούνται μερικά πολύ σημαντικά έργα στήριξης και υποδομής στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Ποιο είναι το αποτύπωμα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το νομό;  

Την προηγούμενη τετραετία άρχισαν να υλοποιούνται μερικά πολύ σημαντικά έργα στήριξης και υποδομής στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αναφέρω ενδεικτικά το πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας των οικοσυστημάτων, τη δημοπράτηση του έργου επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου TAP, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB και την αναβάθμιση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Στρυμώνα -Τοξότες – Αλεξανδρούπολη. Στον νομό Έβρου πιο συγκεκριμένα ξεκίνησε η αναβάθμιση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης και ολοκληρώθηκε ο κάθετος άξονας Αρδανίου– Ορμενίου και πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από άλλα έργα όπως η κατασκευή νέας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη, ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, η κατασκευή λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου Σαμοθράκης, η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στα αστικά κέντρα, τα έργα αποκατάστασης, βελτίωσης και διαχείρισης των δικτύων ύδρευσης σε όλο το νομό, η κατασκευή αρδευτικών δικτύων για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και αντιπλημμυρικών έργων κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

Το μεγάλο διακύβευμα όμως της μεταμνημονιακής εποχής για τον Έβρο μας, είναι η οικονομική του ανάπτυξη μέσω της εκμετάλλευσης της γεωστρατηγικής του θέσης ώστε να καταστεί ένας σημαντικός αναπτυξιακός και ενεργειακός κόμβος με παράλληλη προστασία των φυσικών του πόρων προκειμένου να καταξιωθεί ταυτόχρονα και ως ένας ποιοτικός, εναλλακτικός τουριστικός προορισμός.

Πολύς λόγος έχει γίνει για το ζήτημα της ανάπτυξης και των νέων θέσεων εργασίας; Τι έχει αλλάξει και πώς μπορούν να βελτιωθούν περισσότερο τα πράγματα για την περιοχή μας;

Τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση του Σύριζα ξεκίνησε μια προσπάθεια για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού κράτους με τη θέσπιση ενός σύγχρονου νομικού πλαισίου μέσα από το οποίο η προσπάθεια για επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη επιτυγχάνονται με κανόνες διαφάνειας και βιωσιμότητας. Όπως όλοι μας γνωρίζουμε η γραφειοκρατία και η διαφθορά επιβάρυναν διαχρονικά την ελληνική δημόσια διοίκηση ευνοώντας την παρασιτική οικονομία σε βάρος της υγιούς επιχειρηματικότητας. Η διεθνής εμπειρία λέει ότι όπου υπάρχει αποτελεσματικό κράτος υπάρχει ανταγωνιστική και υγιής επιχειρηματικότητα γι’ αυτό κι εμείς θέσαμε τις βάσεις για μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση εισάγοντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τη διευκόλυνση και την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης ώστε να δημιουργούνται συνεχώς νέες θέσεις εργασίας ώστε να μένουν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο μας.Για παράδειγμα η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ξεκίνησε να παράγει απτά αποτελέσματα στην περιοχή του Έβρου γεγονός μάλιστα που μας αναγνωρίζεται από όλους τους δημάρχους και τους παραγωγικούς φορείς του νομού μας. Αυτή η δουλειά όμως δεν πρέπει να μείνει στη μέση, γιατί με τους σωστούς χειρισμούς και περαιτέρω υποστηρικτικό νομικό πλαίσιο, μπορούμε μέσα στην επόμενη τετραετία να δημιουργήσουμε πολλές θέσεις εργασίας και συνθήκες ανάπτυξης στην περιοχή μας. Αυτό είναι και το νόημα της δικής μου υποψηφιότητας.

Έγινε μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια ώστε οι θυσίες του ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο

Εάν είχατε τη δυνατότητα να αλλάξετε κάτι από την κυβερνητική πολιτική ποιο/α θα ήταν αυτά;

Η πολιτική μιας κυβέρνησης είναι μια διαδικασία σύνθετη και πολύπλοκη, σχεδιάζεται κεντρικά και υλοποιείται ανά τομέα από τα διάφορα υπουργεία. Την προηγούμενη τετραετία έγινε μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια ώστε οι θυσίες του ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο και να ισχυροποιήσει η χώρα μας τη στρατηγική της θέση στο νέο διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται. Σίγουρα όλοι θα επιθυμούσαμε ακόμα περισσότερα πράγματα όμως μέσα στο πλαίσιο που προανέφερα θεωρώ ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε και εφόσον ο ελληνικός λαός ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στον Σύριζα Προοδευτική Συμμαχίαθα έχουμε την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε το σημαντικό έργο που ξεκινήσαμε.

Το σύνθημα της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ είναι «Τώρα αποφασίζουμε για τις ζωές μας». Τι διακυβεύεται στις εκλογές της 7ης Ιουλίου; 

Θα επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι την περασμένη τετραετία ξεκίνησε να υλοποιείται ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα παρά το γεγονός ότι παλεύαμε ταυτόχρονα την έξοδο από τα μνημόνια αλλά και τη στήριξη των συμπολιτών μας που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Σήμερα, έχοντας καταφέρει την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουμε ξανά τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας, με ένα βιώσιμο αναπτυξιακό σχέδιο προς όφελος όλων μας. Αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να ανακοπεί τώρα που ξεκινάει να αποδίδει καρπούς. Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου ο ελληνικός λαός, τόσο δια της ψήφου του αλλά κυρίως διά της αποχής θέλησε να μας στείλει ένα μήνυμα ώστε να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια μας σε αυτό το νέο μεταμνημονιακό περιβάλλον που ξεκινήσαμε να διαμορφώνουμε. Τώρα όμως στις εκλογές της 7ης Ιουλίου αποφασίζουμε για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια και συνεπώς με αυτή την έννοια θα έλεγα ότι πράγματι ο καθένας και η καθεμία από εμάς με την ψήφο του θα αποφασίζει για το πώς θα διαμορφωθεί η ζωή του στο άμεσο μέλλον.

Το αποτέλεσμα των επικείμενων εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου δεν μπορεί να το προεξοφλήσει κανείς

Το ερώτημα πολλών πολιτών, μετά την βαριά ήττα στις ευρωεκλογές είναι .. «Γυρίζει; Είναι εφικτή η ανατροπή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ;

Η άποψη μου εδώ είναι απλή και ξεκάθαρη. Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι διαφορετική, με άλλο διακύβευμα και άλλα επίδικα. Περιέγραψα πιο πάνω ποιο είναι το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται, και ποια είναι η δική μας αναπτυξιακή πρόταση. Από την άλλη πλευρά έχουμε μια Νέα Δημοκρατία που επαναπαύτηκε στις δάφνες του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και δεν προτείνει τίποτα το συγκεκριμένο, παρά μόνο νεοφιλελεύθερες γενικόλογες αναφορές όπως τη μείωση φόρων στους έχοντες και κατέχοντες και την ιδιωτικοποίηση των πάντων χωρίς καμία ανάλυση για το ποιος ωφελείται και ποιος ζημιώνεται από όλα αυτά.

Συνεπώς θεωρώ ότι ο ελληνικός λαός θα συγκρίνει τα προγράμματα και την προοπτική για τη διακυβέρνηση του τόπου που προσφέρει το κάθε κόμμα και θα αποφασίσει. Γι΄αυτό θεωρώ ότι το αποτέλεσμα των επικείμενων εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου δεν μπορεί να το προεξοφλήσει κανείς και είμαι αισιόδοξος ότι ο Σύριζα ενισχυμένος από την Προοδευτική Συμμαχία θα καταφέρει και πάλι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των περισσότερων συμπολιτών μας.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο