Τριγμούς στην προμήθεια LNG στην Ευρώπη φέρνει η έκρηξη και το λουκέτο σε εργοστάσιο του Τέξας

Η Freeport LNG, φορέας εκμετάλλευσης ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια εξαγωγής των ΗΠΑ που παράγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), θα κλείσει για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες μετά από έκρηξη στις εγκαταστάσεις του στον κόλπο του Τέξας, αυξάνοντας τον κίνδυνο ελλείψεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Όπως τονίζει ο Guardian, το εργοστάσιο, το οποίο παρέχει περίπου το 20% της επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ, ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας αργά την Τετάρτη μετά από εκτίμηση ζημιών στην τεράστια εγκατάσταση.

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι αναστατοι από τις επιπτώσεις που θα έχει η έκρηξη στο περιβάλλον και την υγεία τους. Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο npr, η πυρκαγιά στο σύστημα παροχής υγροποίησης του τερματικού σταθμού LNG οδήγησε σε υπερβολικές εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, οξειδίων του αζώτου, σωματιδίων, διοξειδίου του θείου και πτητικών οργανικών ενώσεων, σύμφωνα με έκθεση περιστατικού που κατατέθηκε στην Επιτροπή Περιβαλλοντικής Ποιότητας του Τέξας την Πέμπτη. Δείτε περισσότερα εδω

Την Πέμπτη, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν έως και κατά το ένα πέμπτο, καθώς οι έμποροι φοβούνταν ότι οι χαμένες αποστολές των ΗΠΑ θα πίεζαν μια αγορά που ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα με τις μειωμένες ρωσικές προμήθειες.

Το εργοστάσιο Freeport μπορεί να επεξεργάζεται έως και 2,1 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα (bcfd) και σε πλήρη δυναμικότητα μπορεί να εξάγει 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως (MTPA) υγρού αερίου. Οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ έφτασαν το ρεκόρ των 9,7 bcfd πέρυσι, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA). Τον Μάρτιο, 21 φορτία φορτώθηκαν στις εγκαταστάσεις του Freeport, μεταφέροντας περίπου 64 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου σε προορισμούς στην Ευρώπη, τη Νότια Κορέα και την Κίνα, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Αυτό είναι από 15 φορτία τον Φεβρουάριο και 19 τον Ιανουάριο.

Οι αναλυτές είπαν ότι περίπου το 70% των μηνιαίων προμηθειών του Freeport τους τελευταίους μήνες κατευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία.
Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία και η Ολλανδία ήταν οι μεγαλύτεροι ευρωπαίοι εισαγωγείς από το Freeport LNG φέτος.
Μια διακοπή τριών εβδομάδων στο Freeport θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 940.000 τόνων LNG, ή περίπου 13 φορτίων, με βάση ένα μέσο μέγεθος φορτίου περίπου 70.000 τόνων, σύμφωνα με τον Alex Froley, αναλυτή LNG στο ICIS.
ieidiseis.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο