Από την Αλεξανδρούπολη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς τα νησιά και τους μετανάστες, ενώ στηλίτευσε την τακτική της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο
Ωστόσο, ο Μπορίσοφ, όχι απλά δεν καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα, αλλά αναφέρθηκε και στην καλή συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό
Της Κικής Ηπειρώτου
Την ισχυροποίηση της ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, των μεταφορών, του τουρισμού, αλλά και του πολιτισμού, επιβεβαίωσαν από την Αλεξανδρούπολη οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών και οι υπουργοί που τους συνόδευαν.
Η πρωτεύουσα του Έβρου, σε πολλά σημεία της οποίας ήταν έντονη η αστυνομική παρουσία, φιλοξένησε την Τετάρτη 26/2 το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας–Βουλγαρίας, μετά το πέρας του οποίου υπεγράφησαν οι αντίστοιχες συμφωνίες, σε κάθε τομέα, μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων. Παρόντες ήταν από την ελληνική κυβέρνηση, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης, ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης κ.α. Από τοπικούς φορείς, πέρα από τους βουλευτές της ΝΔ, παρέστησαν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.
Σε δηλώσεις τους, μετά την ολοκλήρωση των οποίων δεν επιτράπηκε να γίνει καμία ερώτηση από τους δημοσιογράφους, οι δύο Πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν τόσο στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όσο και στις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον.
Ο κ. Μητσοτάκης άδραξε την ευκαιρία να στείλει μήνυμα τόσο προς τους νησιώτες που αυτές τις μέρες βρίσκονται σε αναβρασμό, λόγω των κλειστών δομών που με την παρέμβαση των ΜΑΤ κατασκευάζει η κυβέρνηση, όσο και προς τους μετανάστες που γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο.
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε και για την προκλητικότητα της Τουρκίας, ζητώντας από την ΕΕ και τα κράτη μέλη να στείλουν αυστηρότερα μηνύματα προς την Αγκυρα. Ωστόσο, ο κατά τα άλλα αγαπητός φίλος της Ελλάδας, όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης, Μπόικο Μπορίσοφ, στις δηλώσεις του, αρκέστηκε να αναφερθεί στην πολύ καλή συνεργασία που έχει η κυβέρνησή του με την Τουρκία και να δηλώσει πρόθυμος να βοηθήσει, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση μεταξύ των δύο χωρών.
Συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
«Ελλάδα και Βουλγαρία έχουμε αποφασίσει να βαδίζουμε μαζί, στον δρόμο της ειρήνης και της ανάπτυξης», είπε ξεκινώντας τη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης. «Ακριβώς αυτό δηλώνει και η κοινή διακήρυξη για την στρατηγική εταιρική μας σχέση, σε όλα τα επίπεδα, από την ενέργεια, τις μεταφορές και το εμπόριο, ως τον τουρισμό και τον πολιτισμό».
Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στην ισχυρή επιχειρηματική παρουσία της Ελλάδας στη Βουλγαρία, όπου είναι η 6η επενδυτική δύναμη, συγχαίροντας τον ομόλογό του για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε και οι οποίες έχουν οδηγήσει σε σημαντική ανάπτυξη την οικονομία της γειτονικής χώρας. Αντίστοιχα, κάλεσε και τις βουλγαρικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα μας.
Αναφερθείς στους οδικούς άξονες, τόνισε πως θα είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει άμεσα η σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Ντιμίτροβγκραντ, που θα ενώσει τον Βόρα με τον Νότο και τον Νότο με τον Βορά.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν και πάλι για τη συμφωνία της σιδηροδρομικής διασυνοριακής κυκλοφορίας, για την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό το έργο της σύνδεσης Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Μπουργκάς και Βάρνας με τον Δούναβη.
Για τη διάβαση της Νυμφαίας με Μακάζα, σημείωσε πως το θέμα της διέλευσης φορτηγών και λεωφορείων, πάγιο αίτημα όλης της Ροδόπης, και όχι μόνο, θα εξεταστεί από τους δύο αρμόδιους υπουργούς Ελλάδας και Βουλγαρίας, ώστε να δοθεί λύση.
Για την ενέργεια, τόνισε πως οι δύο χώρες προσβλέπουν στην ασφάλεια και στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών. Τόνισε πως για τον IGB, η ελληνική πλευρά θα τηρήσει τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, ενώ εξήρε τη σημασία του LNG Αλεξανδρούπολης, στον οποίο η Βουλγαρία συμμετέχει με 20%, τονίζοντας πως θα καταστήσει Ελλάδα και Βουλγαρία ως πύλες εισόδου φυσικού αερίου προς τις αγορές ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.
Σύμπτωση απόψεων (;)
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως Ελλάδα και Βουλγαρία έχουν σύμπτωση απόψεων σε δύο κρίσιμα επίκαιρα ζητήματα. Το ένα αφορά στην ανάγκη συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας των δυτικών Βαλκανίων, υπό τον όρο ότι οι υποψήφιες χώρες θα τηρήσουν στο ακέραιο, όπως είπε, τις δεσμεύσεις τους. Επισήμανε πως με τον ομόλογό του είχαν κοινή στάση και στην «ιδιαίτερα κουραστική», όπως τη χαρακτήρισε, πρόσφατη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο χρηματοδότησης της Ε.Ε.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως με τη Βουλγαρία συμπίπτουμε και στη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου στην ταραγμένη, όπως είπε, περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, ρίχνοντας τα βέλη του προς την Τουρκία.
«Δεν πρέπει να παρερμηνεύονται ούτε να υποτιμούνται οι δυνάμεις της ειρήνης και του δίκαιου, που δεν φωνασκούν, δεν προκαλούν ποτέ, αλλά ξέρουν να επαγρυπνούν. Κανένα άκυρο έγγραφο μεταξύ Τουρκίας κι ενός μέρους του πολιτικού προσωπικού της Λιβύης δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες. Υπονομεύει κάθε λύση στη Λιβύη, που ήδη υπάρχει σημαντική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Η περιοχή δεν χρειάζεται τρίτο αυτόκλητο προστάτη. Δεν έχει ανάγκη από εισαγόμενες κρίσεις… Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και οι παράνομες δραστηριότητες στις θάλασσες της Κύπρου οξύνουν αχρείαστα την κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο. Ο χάρτης της πραγματικότητας είναι ένας και ουδείς μπορεί να ξαναζωγραφίζει περιοχές στην υδρόγειο με ψεύτικες θαλάσσιες ζώνες, σβήνοντας ολόκληρα νησιά, που έχουν παρουσία και προφανώς έχουν κυριαρχικά δικαιώματα. Η Ε.Ε. και όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να αποστείλουν σαφέστερα και αυστηρότερα μηνύματα προς την Άγκυρα».
«Να σας βοηθήσουμε να τα βρείτε»
Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός από την πλευρά του, ευχαρίστησε για την εγκάρδια φιλοξενία και τη θερμή υποδοχή, κάνοντας λόγο για μία μακρά γενιά πολιτικών και από τις δύο χώρες, που από το 1981 ως σήμερα κατάφεραν να ενισχύσουν τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.
Αναφέρθηκε στον αγωγό IGB και την αξία του, αλλά και στον LNG της Αλεξανδρούπολης και τη σημασία που δίνει η κυβέρνησή του στην ανάπτυξη ενεργειακών διαδρόμων μεταξύ των δύο χωρών. Μίλησε ακόμη για την ανάπτυξη νέων οδικών δικτύων και συνοριακών διαβάσεων, αλλά και στην ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας.
Ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις προσπάθειες που γίνονται στο μεταναστευτικό, που έχουν ως αποτέλεσμα, όπως είπε, τις μηδενικές ροές μεταναστών προς τη χώρα του, αναγνωρίζοντας την πολύ καλή συνεργασία που έχει η Βουλγαρία με την Τουρκία πάνω στο θέμα αυτό.
Ωστόσο, πολύ μακριά ίσως από τις πιθανές προσδοκίες της ελληνικής πλευράς, για ένα μήνυμα αυστηρό προς την Τουρκία, ο κ. Μπορίσοφ προσφέρθηκε απλώς να μεσολαβήσει για να ξεπεραστεί η κρίση και να επανέλθει η σταθερότητα στην περιοχή.
«Πρέπει όσο το δυνατόν πιο σύντομα να λυθούν οι διαφορές, ολόψυχα θα σας στηρίξουμε, αλλά πρέπει αυτή η αντιπαράθεση να τελειώσει», είπε ο Βούλγαρος, σύμφωνα με την μεταφράστρια, συμπληρώνοντας πως «έτσι μας έκανε ο Θεός, αυτοί είναι οι γείτονές μας. Είμαι πρόθυμος και έτοιμος, με τη δική μου Υπουργό Εξωτερικών, να είμαστε ωφέλιμοι για τη γειτονική, αδελφική Ελλάδα».
Διπλό μήνυμα προς νησιώτες – μετανάστες
«Μην έρχεστε», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς όσους μετανάστες ξέρουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο, καθώς δεν θα καταφέρουν να φτάσουν στον ευρωπαϊκό προορισμό που θέλουν, αλλά στα νησιά μας κι από εκεί θα επιστραφούν πίσω.
Απηύθυνε έκκληση προς τους νησιώτες να πέσουν οι τόνοι, λέγοντας πως οι νέες δομές που κατασκευάζονται είναι πολύ μακριά από τον αστικό ιστό, θα είναι απόλυτα ελεγχόμενες και είναι απαραίτητες για να κλείσουν οι παλιές, προβληματικές δομές.
Σημείωσε πως η πολιτική της χώρας πάνω στο θέμα έχει αλλάξει, τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα φυλάσσονται καλύτερα και στον Έβρο, όπως επιβεβαιώνει η τοπική κοινωνία, όπως τόνισε. Ακόμη, σημείωσε πως έχει υπάρξει εξαντλητικός διάλογος με τα νησιά.
Τι υπεγράφη
Κατά τη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου υιοθετήθηκε Κοινή Διακήρυξη, με την οποία οι διμερείς σχέσεις διευρύνονται και ενδυναμώνονται στους τομείς της άμυνας, ασφάλειας, πολιτικής προστασίας, οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, υποδομών, διασυνοριακής συνεργασίας, πολιτισμού, εκπαίδευσης και αθλητισμού.
Συμφωνία Διασυνοριακής Κυκλοφορίας
Επίσης, υπεγράφη Συμφωνία Σιδηροδρομικής Διασυνοριακής Κυκλοφορίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, ενώ υιοθετήθηκαν i) Κοινή Δήλωση για τη συμπλήρωση 140 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και ii) Κοινή Δήλωση για την προώθηση της συνεργασίας στο πεδίο του τουρισμού.
Μνημόνιο Συνεργασίας Enterprise Greece – Invest Bulgaria Agency
Υπεγράφη ακόμα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της Βουλγαρίας, Invest Bulgaria Agency, που προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών για επενδυτές στις δύο χώρες, παροχή πληροφοριών για επενδυτικές ευκαιρίες και αμοιβαία ενημέρωση για έρευνα αγοράς και παροχή στατιστικών στοιχείων.