Τιμή στην μνήμη του καθηγητή Θέσπιδος Δημητρίου

 Το όνομα του επιστήμονα δόθηκε στο Ανατομείο της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ στην Αλεξανδρούπολη. Ο Θέσπις Δημητρίου αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στο πανεπιστήμιο και τους φοιτητές του.

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Μία συγκινητική τελετή έλαβε χώρα πριν λίγες μέρες στην πανεπιστημιούπολη της Αλεξανδρούπολης. Tο Εργαστήριο Ανατομίας του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο του καθηγητή Θέσπιδος Δημητρίου, έδωσε το όνομά του στο Ανατομείο της σχολής, ως ελάχιστο φόρο τιμής στην προσφορά ενός ανθρώπου κι ενός επιστήμονα που συνέβαλε τα μέγιστα στη ‘γέννηση’ και την πορεία της ιατρικής σχολής του ΔΠΘ.

Ο Θέσπις Δημητρίου, που έφυγε από τη ζωή πριν περίπου 2 χρόνια, διετέλεσε διευθυντής του Εργαστηρίου Ανατομίας του ΔΠΘ επί 35 έτη. Ήταν ο άνθρωπος που ίδρυσε, οργάνωσε και  έστησε το Εργαστήριο από το μηδέν. Στην τελετή ονοματοδοσίας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής παρέστησαν ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, προσωπικότητες της πολιτικής ζωής του τόπου, που γνώριζαν τον καθηγητή και μίλησαν με συγκίνηση για το έργο του.

Παρούσα και η Μαρία Δημητρίου, διδάκτωρ της ιατρικής του ΔΠΘ και κόρη του Θέσπιδος Δημητρίου, η οποία εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή της για την τιμή αυτή στον πατέρα και καθηγητή της. «Αφιέρωσε τη ζωή του σ’ αυτό το Πανεπιστήμιο, σ’ αυτό το Νοσοκομείο και το Ανατομείο, σε τέτοιο βαθμό που αποτέλεσε σταθμό για τη δική του ζωή αλλά και τη δική μας. Ευχαριστώ πολύ το Πανεπιστήμιο για την τιμή που μας κάνει».

Η Αλίκη Φίσκα, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ανατομίας, αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο του καθηγητή Δημητρίου, τόσο στην ίδρυση του Εργαστηρίου όσο και στη λειτουργία της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ.  «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη σήμερα, που μας δίνετε η ευκαιρία να τιμήσουμε αυτόν τον άνθρωπο. Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη γιατί ήρθαν κοντά μας άνθρωποι από όλα τα χρόνια της ακαδημαϊκής του πορείας και όχι μόνο, για να τον τιμήσουν για την εξαιρετική προσωπικότητα που υπήρξε… Ο καθηγητής Δημητρίου ήταν ο πρωτεργάτης για την ανάκληση των τριών πρώτων ετών της ιατρικής σχολής στην Θράκη. Το 1988 που εκλέχθηκε καθηγητής της ανατομίας, τα τρία πρώτα έτη της ιατρικής σχολής βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη και εκπαιδεύονταν μαζί με τους φοιτητές του Αριστοτελείου. Εκείνος, με τα ελάχιστα μέσα της εποχής, και κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες, κατάφερε να οργανώσει ένα εργαστήριο ανατομίας, και μέσα από αυτή την προσπάθεια, αλλά και άλλες πολλές δράσεις με παράγοντες του τόπου, να ανακαλέσει εδώ τα τρία πρώτα έτη σπουδών και άρα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σπουδών της ιατρικής σχολής σε έξι χρόνια φοιτητικής ζωής στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό ίσως ήταν το μεγαλύτερό του επίτευγμα για το οποί ήταν και περισσότερο περήφανος παρά το ότι είχε πολύ σημαντική πορεία στη ζωή του», ανέφερε η κα Φίσκα.

Με θερμά λόγια μίλησε για τον καθηγητή και ο πρυτανεύων του ΔΠΘ Σταύρος Τουλουπίδης, ενώ ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Μιχάλης Πιτιακούδης τονισε μεταξύ άλλων πως ο καθηγητής Δημητρίου ήταν ένα από τα σημαντικότερα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου, διαχρονικά.

Συγκινητική ήταν η τελετή προς τιμήν του ανθρώπου και  επιστήμονα που συνέβαλε τα μέγιστα στη ‘γέννηση’ και την πορεία της ιατρικής σχολής του ΔΠΘ.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του