Ενισχύουν το αίτημα των ομογενών τα μέλη της ΟΕΚ που τονίζουν πως “η ζήτηση για ταξίδια προς την Αλεξανδρούπολη αυξάνεται διαρκώς. Η αγορά υπάρχει και η ανάγκη είναι ξεκάθαρη”
Το αίτημα των ομογενών μας στη Γερμανία για την επίτευξη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Στουτγάρδης και Αλεξανδρούπολης ενισχύει η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας με ανακοίνωσή της.
Όπως είναι γνωστό, τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια από Εβρίτες και Θρακιώτες κατοίκους κυρίως της περιοχής της Βάδης – Βυρτεμβέργης, αναφορικά με την ύπαρξη ενός δρομολογίου που θα συνδέει το αεροδρόμιο της Στουτγάρδης με αυτό της πρωτεύουσας του Έβρου. Το αίτημα είναι διαχρονικό, είναι όμως η πρώτη φορά, μετά από αρκετά χρόνια, που λαμβάνει οργανωμένη και δυναμική μορφή.
Σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί πριν περίπου 1,5 μήνα στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» μεταξύ κατοίκων της Γερμανίας και τοπικών αρχών, υπήρξε δέσμευση από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη, για εκπόνηση οικονομικής μελέτης, η οποία θα παρουσιαστεί σε αεροπορικές εταιρείες, προκειμένου να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα μίας τέτοιας αεροπορικής σύνδεσης.
H ανακοίνωση της ΟΕΚ
Η νεότερη εξέλιξη στην υπόθεση αφορά στην ανακοίνωση – αίτημα της ΟΕΚ αναφορικά με την ύπαρξη του συγκεκριμένου δρομολογίου, το οποίο, όπως τονίζεται, αποτελεί
μία ρεαλιστική ανάγκη με σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις.
Αναλυτικά:
«Η ανάγκη για μια απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ της Στουτγάρδης και της Αλεξανδρούπολης δεν αποτελεί πλέον απλώς ένα αίτημα της ελληνικής ομογένειας, αλλά μια ώριμη και απολύτως ρεαλιστική ανάγκη με σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις.
Χιλιάδες Εβρίτες και Θρακιώτες που ζουν και εργάζονται στη νότια Γερμανία, διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα τους στον Έβρο. Παρ’ όλα αυτά, η πρόσβαση στην περιοχή εξακολουθεί να είναι δύσκολη, πολύπλοκη και κοστοβόρα. Οι ταξιδιώτες αναγκάζονται να μετακινούνται μέσω της Θεσσαλονίκης ή περιορισμένα τους θερινούς μήνες μέσω της Καβάλας, επιβαρυνόμενοι με πολύωρες μετακινήσεις, επιπλέον έξοδα και σημαντική ταλαιπωρία. Η κατάσταση αυτή δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας σύγχρονης, συνδεδεμένης Ευρώπης. Η δημιουργία απευθείας αεροπορικής γραμμής μεταξύ Στουτγάρδης και Αλεξανδρούπολης θα αποτελούσε μια ουσιαστική επένδυση στις σχέσεις μεταξύ της νότιας Γερμανίας και της περιοχής της Θράκης. Θα ενίσχυε σημαντικά τον τουρισμό, θα διευκόλυνε τις μετακινήσεις των ομογενών, θα προωθούσε επιχειρηματικές συνεργασίες και δραστηριότητες και θα άνοιγε νέους ορίζοντες για την περιφερειακή ανάπτυξη στην Θράκη.
Η Στουτγάρδη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά και βιομηχανικά κέντρα της Ευρώπης. Η απευθείας σύνδεσή της με την Αλεξανδρούπολη, μια πόλη που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη γεωστρατηγική και οικονομική σημασία, θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες συνεργασίας, επενδύσεων και τουριστικής ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα, η ζήτηση για ταξίδια προς την Αλεξανδρούπολη αυξάνεται διαρκώς. Χιλιάδες ταξιδιώτες από τη νότια Γερμανία, ομογενείς, επισκέπτες, επαγγελματίες και τουρίστες αναζητούν μια άμεση και αξιόπιστη σύνδεση. Η αγορά υπάρχει και η ανάγκη είναι ξεκάθαρη.
Για τον λόγο αυτό, καλούμε:
τις αεροπορικές εταιρείες να εξετάσουν άμεσα τη δημιουργία της συγκεκριμένης γραμμής,
τις περιφερειακές αρχές και τους φορείς μεταφορών στη Γερμανία και την Ελλάδα να στηρίξουν ενεργά την πρωτοβουλία,
τους πολιτικούς και θεσμικούς εκπροσώπους να συμβάλουν στην προώθηση μιας λύσης που θα εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες.
Η σύνδεση Στουτγάρδη – Αλεξανδρούπολη δεν είναι απλώς ένα ακόμη αεροπορικό δρομολόγιο. Είναι μια γέφυρα που ενώνει ανθρώπους, οικογένειες, οικονομίες και πολιτισμούς».


