Τι μπορούμε να περιμένουμε από τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας

Μικρό καλάθι κρατούν οι αναλυτές

Είναι όλα έτοιμα για μια συνάντηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στα ουκρανο-λευκορωσικά σύνορα κοντά στον ποταμό Πριπιατ. Πρόκειται για διπλωματική ανατροπή ή για μια πολιτική παράσταση ενώ η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία; Ας είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό: Η συνάντηση δεν αποτελεί μια σύνοδο μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αντίθετα, είναι μια συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών και από τις δύο πλευρές. Το γραφείο του Ζελένσκι ανέφερε ότι του τηλεφώνησε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο και του πρόσφερε εγγυήσεις ασφαλείας, λέγοντας ότι είπε ότι «λαμβάνω την ευθύνη να διασφαλίσω ότι όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που βρίσκονται σταθμευμένα στη Λευκορωσία, θα παραμείνουν το έδαφος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ουκρανικής αντιπροσωπίας, κατά τη συνάντηση και την επιστροφή τους».

Μπορεί όμως κανείς να δεχθεί οποιαδήποτε εγγύηση από τον Λουκασένκο; Πρόκειται για τον ίδιο ηγέτη του οποίου οι αρχές κατέβασαν πτήση της Ryanair πάνω από τον λευκορωσικό εναέριο χώρο πέρυσι, με την επίκληση «συναγερμού ασφαλείας» και συνέλαβαν ένα νέο Λευκορώσο αντιφρονούντα, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Η προγραμματισμένη συνάντηση της Δευτέρας, έρχεται μετά από σειρά δηλώσεων του Κρεμλίνου, που ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι η Ουκρανική πλευρά αρνήθηκε την ρωσική πρόταση για συνάντηση στη Λευκορωσία με αντιπρόταση για συνάντηση στη Βαρσοβία και μετά έκοψε κάθε επικοινωνία. Το γραφείο του Ζελένσκι απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς ότι δηλαδή αρνείται να διαπραγματευτεί.

Τι μπορεί να βγει από τη συνάντηση: Ο ίδιος ο Ζελένσκι την Κυριακή έθεσε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών από τη συνάντηση και μπορούμε να εικάσουμε ότι η συνάντηση στα σύνορα θα αποφέρει ελάχιστα. Προσφέρει ωστόσο στον Πούτιν κάποιο πιθανό περιθώριο για έξοδο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εάν τα στρατεύματά του συνεχίζουν να είναι αντιμέτωπα με οπισθοχωρήσεις στο πεδίο της μάχης με τις ουκρανικές δυνάμεις.

“Δεν θα προκύψει κάτι σημαντικό”

Για την προοπτική των διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας μίλησε στην ΕΡΤ ο ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Ιωακειμίδης. Εκτίμησε ότι δεν αναμένεται να προκύψει κάτι σημαντικό, όμως σημείωσε πως «είναι σημαντικό ότι ανοίγει ένα παράθυρο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάπαυση του πυρός και στην διακοπή των πολεμικών επιχειρήσεων». Όπως εξήγησε, συνήθως αυτού του είδους οι διαπραγματεύσεις ακολουθούν μία διαδικασία τριών σταδίων.

«Σε πρώτη φάση – και αυτή νομίζω ότι θα είναι η πρώτη ενέργεια – είναι να συμφωνηθούν ορισμένες διαδικαστικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στις δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι, προκειμένου, ως δεύτερη φάση, να συμφωνήσουν μία κατάπαυση του πυρός και διακοπή των πολεμικών επιχειρήσεων» ανέφερε ο κ. Ιωακειμίδης.

«Εάν επιτευχθεί αυτό», σημείωσε, «δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι και πόσο διατεθειμένος είναι ο πρόεδρος Πούτιν να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά εάν εννοηθεί ότι πράγματι θέλει διαπραγμάτευση, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να τερματίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις με μία εκεχειρία».

Σε αυτή την περίπτωση, θα ακολουθήσει η τρίτη φάση, που «θα είναι το ουσιαστικό μέρος», το τι θα ζητήσει η Ρωσία από την Ουκρανία προκειμένου να υπάρξει μία οριστική διευθέτηση. Ο κ. Ιωακειμίδης είπε ότι η Μόσχα οπωσδήποτε θα ζητήσει να δεσμευτεί η Ουκρανία ότι δεν θα επιδιώξει ένταξη στο ΝΑΤΟ και σε ό,τι αφορά τις δύο αυτοανακηρυχθείσες περιοχές, θα ζητήσει να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, «κάτι που προφανώς δεν θα το δεχθεί η Ουκρανία» και σε αυτή την περίπωση, μία ευρεία αυτονομία με την παραμονή τους στην κυριαρχία της Ουκρανίας. Πρόσθεσε, πάντως, ότι «όλα αυτά είναι σενάρια από τα οποία απέχουμε πάρα πολύ».

skai.gr – ertnews.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο