Τασούλα Σπυρίδου: «Τι λες; Σε προσέχεις; Τι κάνεις για σένα; Αναλογίσου το»

Συνέντευξη με την Πρόεδρο του συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων του Νομού Έβρου «Συνεχίζω» 

Μιλά για το ρόλο, το έργο και τις φετινές δράσεις του συλλόγου καλώντας τις γυναίκες να γίνουν οι ίδιες «Ασπίδα Ζωής» για τον εαυτό τους

Της Ολγας Τατσιδου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού, στις 25 Οκτωβρίου, η Πρόεδρος του συλλόγου «Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Έβρου» μίλησε στη «Γνώμη» για το μεγάλο  έργο που επιτελούν οι σύλλογοι στη χώρα, καθώς αναγκάζονται σε ένα βαθμό να υποκαταστήσουν τον ρόλο που θα έπρεπε να είχε αναλάβει, εδώ και χρόνια, η ίδια η πολιτεία, λόγω εμφανούς έλλειψης υποστηρικτικών δομών από πλευράς της.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μιλήστε μας για τις δράσεις σας με αφορμή τον μήνα Οκτώβρη, ως μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Σε ανάρτησή σας στο διαδίκτυο, στη σελίδα σας, είδαμε συνεργασία με το σύλλογο «Κυριών και Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης». Πείτε μας πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία.

Κάθε χρόνο ο σύλλογος «Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Έβρου, ΣυνεχίΖΩ» οργανώνουν μια καμπάνια για την ενημέρωση και την εγρήγορση για τον καρκίνο του μαστού. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών δεν μπορούμε να κάνουμε τις μαζικές εκδηλώσεις που κάναμε πριν. Φέτος, λοιπόν, λόγω των συνθηκών αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας που επιβάλλονται και με την ευκαιρία των 100 χρόνων συμπλήρωσης του συλλόγου «Κυριών και Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης» το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου μας πρότεινε ένα τριήμερο προσφοράς δωρεάν γυναικολογικών εξετάσεων αξιοποιώντας την κινητή μονάδα έγκυρης διάγνωσης που διαθέτουμε.

Απευθυνθήκαμε σε 3 καταξιωμένους επιστήμονες μαιευτήρες- γυναικολόγους της πόλης μας τον κ. Παναγιώτη Νικολάου (Διευθυντή της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Ε.Σ.Υ.), την κ. Νικολέτα Κουτλάκη- Κούρτη (Καθηγήτρια Μαιευτικής Γυναικολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης) και τον κ. Δημήτρη Καραμανίδη (Διευθυντή Κρατικής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Ε.Σ.Υ.), οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα του «ΣυνεχίΖΩ» με μεγάλη προθυμία. Μέσα στο εντευκτήριο του συλλόγου των «Κυριών και Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης» προσφέραμε γυναικολογικές εξετάσεις (υπέρηχο γυναικολογικό, τεστ Παπανικολάου και ψηλάφηση μαστού) δωρεάν σε όλες τις κυρίες μετά από καθορισμένο ραντεβού τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας σε άριστη συνεργασία με τον συγκεκριμένο σύλλογο.

Το Σάββατο το πρωί ενημερώσαμε τον κόσμο και τους παραγωγούς, που ήταν στη λαϊκή αγορά μοιράζοντας ροζ κορδελάκια κι έντυπο ενημερωτικό υλικό. Στις 11:00- 13:30 ,την ίδια ημέρα, υπήρξε ενημέρωση μπροστά στο Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης με ροζ κορδελάκια, ως «Υπενθύμιση Ζωής», καθώς κι ενημερωτικά φυλλάδια. Ενώ, το βράδυ του Σαββάτου ο σύλλογος «Κυριών και Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης» φώτισε το κτίριό του με χρώμα ροζ.

Δώστε μας το φετινό μήνυμα που στέλνει ο σύλλογος «Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Έβρου ΣυνεχίΖΩ» προς όλες τις γυναίκες.

Το φετινό μήνυμα είναι: «Τι λες; Σε προσέχεις; Αναλογίσου το. Τι κάνεις για τον εαυτό σου. Σκέψου λίγο πιο βαθιά. Αποκεντρώσου απ’ όλα τα υπόλοιπα. Γίνε εσύ η Ασπίδα της Ζωής σου. Κάνε τώρα τη μαστογραφία σου».

Το περασμένο Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, ο αθλητικός σύλλογος «Δρομέας Θράκης» πραγματοποίησε τον πρώτο Νυχτερινό Αγώνα Θράκης κι έτρεξε στέλνοντας μήνυμα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού. Πείτε μας δυο λόγια για τη συγκεκριμένη συνεργασία.

Είναι μεγάλη τιμή για τον σύλλογός μας που ένας αθλητικός σύλλογος πρότεινε αυτήν τη συνεργασία για τη μεταφορά του μηνύματος πρόληψης ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Η συνεργασία, ωστόσο, με τον «Δρομέα Θράκης» είναι αποτέλεσμα και του παράλληλου μηνύματος που θέλει να περάσει ο σύλλογός μας ότι :«Η σωματική άσκηση και το κάθε είδος της μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου».

Ποιος ο ρόλος και το έργο που επιτελεί ο σύλλογος «ΣυνεχίΖΩ» στις μέρες μας, σε ότι αφορά το πώς προσεγγίζει έναν ασθενή με καρκίνο.

Με ειδικούς επιστήμονες ο σύλλογός μας είναι σε θέση να προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη, είτε πρόκειται για τον ασθενή, είτε για τον φροντιστή, που αφορά το περιβάλλον του ασθενή. Η προσωπική κουβέντα με τον καθένα είναι, άλλωστε, το πρώτο βήμα. Να νιώσει ότι μπαίνει σ’ ένα περιβάλλον με πλήρη εχεμύθεια και σεβασμό της αξιοπρέπειας του κάθε ανθρώπου. Είμαστε κοντά σ’ αυτόν που θα χρειαστεί. Τον βοηθάμε, ώστε να μπορέσει μέσα από τις δικές του δυνάμεις να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον καρκίνο στις πραγματικές του διαστάσεις. Να δει την πραγματικότητα κατάματα για να ξέρει με τι έχει να παλέψει. Κάθε περίπτωση, ωστόσο, θέλει το δικό της χειρισμό.

Τι είναι αυτό που προσφέρει ειδικά ένας σύλλογος, όπως ο δικός σας. Ποια η χρησιμότητά του στη διαχείριση του ανθρώπινου πόνου.

Η έλλειψη των Υποστηρικτικών Δομών της Πολιτείας γίνεται τόσο εμφανής στις μέρες μας κι έτσι οι σύλλογοι αναγκάζονται να υποκαταστήσουν σε ένα βαθμό την Πολιτεία. Κι αυτό είναι άδικο και για τους ασθενείς αλλά και για τους συλλόγους. Σε ότι αφορά τον καρκίνο ένα τεράστιο κομμάτι του είναι η «Παρηγορητική Φροντίδα» και η «Διαχείριση του Πόνου», προκειμένου να εξασφαλιστεί η αξιοπρέπεια του ασθενή. Είναι πάρα πολλές οι παθήσεις που χρειάζονται αυτού του είδους την «Παρηγορητική Φροντίδα». Πρόκειται για την φροντίδα του ασθενούς που καταλήγει. Αυτή την φροντίδα που σου δίνει τη δυνατότητα να καταλήξεις αξιοπρεπώς «εν ειρήνη». Να έχεις τη φροντίδα που χρειάζεσαι σ’ ένα περιβάλλον ήρεμο, να μην πονάς και να φύγεις με αξιοπρέπεια.

Ποια η προσδοκία σας μετά το τέλος της πανδημίας. Τι έχετε περισσότερο ανάγκη ως σύλλογος.

Με το τέλος της πανδημίας ελπίζουμε να βρεθούμε σε μεγαλύτερο χώρο για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις ομάδες μας και τις δραστηριότητές μας για ψυχολογική υποστήριξη, ομάδες αυτοβοήθειας, δημιουργικής απασχόλησης, ένα μικρό φυσιοθεραπευτήριο, καθώς κι ένα μικρό ιατρείο. Η μεγάλη μας ανάγκη είναι να βρεθεί ένας χώρος που να μπορεί να στεγάσει τις μεγάλες δυνατότητες που έχει ο σύλλογος για ενημέρωση, έγκυρη διάγνωση και υποστήριξη.

Μιλήστε μας για την επόμενη προγραμματισμένη δράση σας τον επόμενο μήνα.

Μέσα στον Νοέμβριο ο σύλλογος ετοιμάζει μια παρουσίαση ενός βιβλίου που αφορά το μεγάλο κομμάτι των λεγόμενων «Φροντιστών». Επειδή έχουμε αντιληφθεί το ρόλο των «Φροντιστών» και θέλουμε να αναδείξουμε το παράλληλο σύμπαν του καρκίνου. Οι «Φροντιστές» είναι οι αθέατοι άνθρωποι που ζουν και κινούνται παράλληλα με τον ασθενή. Ότι είμαστε εμείς, άλλο τόσο είναι και οι «Φροντιστές». Η ύπαρξή τους συνυπάρχει με αυτή των ασθενών αποτελώντας ένα ρόλο αθέατο το ίδιο σημαντικό.

Πού σας βρίσκει κανείς για να απευθυνθεί; Σε ποιο σημείο της πόλης; Ποιο το τηλέφωνο και η ηλεκτρονική μορφή που μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας.

Το γραφείο είναι πάνω από τα Κ.Ε.Π., παλιά Δημαρχεία στον ημιώροφο, στη Διεύθυνση «Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου 17». Με τηλεφωνικό ραντεβού, λόγω των συνθηκών, στον αριθμό 6953001854. Και μέσα από τη σελίδα μας στο Facebook, «ΣυνεχίΖΩ, Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Έβρου» στέλνει μήνυμα κι επικοινωνεί μαζί μας.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο