Τα κουνούπια οργιάζουν και η ανάληψη ευθυνών αγνοείται στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Πολύ δύσκολο το φετινό καλοκαίρι για τους Εβρίτες λόγω του εφιάλτη των κουνουπιών, ενώ την ίδια στιγμή μαίνεται η αντιπαράθεση για τον διαμοιρασμό των ευθυνών

Τι αναφερει η Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης

 Από την Δ/ση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, γίνεται γνωστό ότι:  Οι δράσεις καταπολέμησης κουνουπιών για το φετινό έτος μετάδοσης 2020 ξεκίνησαν τον Απρίλιο 2020 λαμβάνοντας υπόψη τα Ιστορικά εντομολογικά, επιδημιολογικά  και κλιματολογικά δεδομένα της Περιφέρειας.

Η εμπειρία μας στην πρόληψη και αντιμετώπιση των νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές τα τελευταία χρόνια καταδεικνύει ότι ο πρόβλημα της καταπολέμησης των κουνουπιών είναι σύνθετο και για την αποτελεσματική του αντιμετώπιση, απαιτείται διατομεακή συνεργασία.

Καταπολέμηση δεν είναι μόνο ο ψεκασμοί, που διενεργούνται εντατικά με επίγεια και εναέρια μέσα,  αλλά και η λήψη όλων εκείνων των μέτρων και ενεργειών που θα βοηθήσουν στην μείωση των πληθυσμών των κουνουπιών.

Για αυτό το λόγο και παράλληλα με την εξέλιξη του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών από την Περιφέρεια, είναι αναγκαίο να τηρηθούν από τους δημότες τα ατομικά μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια και από τους δήμους τα μέτρα πρόληψης και προστασίας σε επίπεδο Δήμου ή δημοτικής ενότητας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, όταν σε μία Περιοχή υλοποιούνται προγράμματα καταπολέμησης είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια γιατί τα προγράμματα αυτά δεν εκμηδενίζουν τον κίνδυνο για αυτό η ατομική προστασία είναι απαραίτητη.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι :

 1. Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.
 2. Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα.
 3. Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων
 4. Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα
 5. Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα
 6. Αντικουνουπικά πλέγματα στις πόρτες και τα παράθυρα
 7. Χρήση κουνουπιέρας , κυρίως στα βρέφη.
 8. Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από τις αυλές των σπιτιών
 9. Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών.
 10. Καλό κούρεμα γρασιδιού στον κήπο
 11. Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος

Ταυτόχρονα η Περιφέρεια Βρίσκεται σε συνεργασία με τους Δήμους για την επίλυση θεμάτων αρμοδιότητας τους για την λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Τα Μέτρα Προστασίας σε επίπεδο Δήμου ή Δημοτικής ενότητας είναι:

 1. Καθαρισμός αγωγών όμβριων υδάτων από οτιδήποτε εμποδίζει την ελεύθερη ροή του νερού
 2. Καθαρισμός αγριόχορτων και βλάστησης από επιφανειακά νερά
 3. Αποκατάσταση εστιών αναπαραγωγής σε αστικό και περιαστικό σύστημα (παροχέτευση στάσιμων υδάτων ή και εξάλειψη υδατοσυλλογών πχ. με μπάζωμα.)
 4. Όχι στην αλόγιστη χρήση νερού, κυρίως όταν δεν υπάρχουν κατάλληλοι αποχετευτικοί αγωγοί
 5. Επιδιόρθωση Βλαβών στα συστήματα αποχέτευσης
 6. Τακτικό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (καταφύγια ενήλικων κουνουπιών), ιδιαίτερα σε Σχολεία, Νοσοκομεία, Βρεφονηπιακούς σταθμούς Ευαγή Ιδρύματα κ.α
 7. Κατάργηση λαθροαποχετεύσεων
 8. Αν στο Δήμο υπάρχει πισίνα ή σιντριβάνι, θέτουμε συχνά σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού.

                                                   

Περιφερειακή Σύνθεση: Δριμύ κατηγορώ κατά της διοίκησης της ΠΑΜ-Θ    

Έντονη κριτική προς την διοικητική αρχή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ ασκεί η περιφερειακή παράταξη Περιφερειακή Σύνθεση  για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, και όχι μόνο.

Σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι με βάση τις κινήσεις και τους χειρισμούς που (δεν) έγιναν, οι πολίτες της ΠΑΜ-Θ συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από την «αδράνεια» της Περιφέρειας, επισημαίνοντας τις πολλαπλές επιπτώσεις της μη έγκαιρης αντιμετώπισης του προβλήματος των κουνουπιών, τόσο σε επίπεδο ζητημάτων υγείας όσο και στην ήδη πληγείσα από τον κορωνοϊό τουριστική δραστηριότητα της περιοχής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το πρόβλημα με τα κουνούπια, έπληξε έντονα όλη (σχεδόν) την Περιφέρειά μας. Εξ αρχής, μόλις διαπιστώσαμε την καθυστέρηση στο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, την επισημάναμε δημοσίως προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Δυστυχώς, για άλλη μία φορά δεν εισακουστήκαμε από τη διοίκηση της Περιφέρειας. Οι διοικούντες για άλλη μία φορά δεν κινητοποιήθηκαν!
Σήμερα ταλαιπωρείται ο πολίτης από την αδράνειά τους!

Δικαιολογίες πολλές και πάλι. Σε Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας περιλαμβάνονται  δηλώσεις Αντιπεριφερειαρχών, που σχεδόν πανηγυρικά ανακοίνωσαν ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ έλαβε άδεια αεροψεκασμών, ενώ με διακριτικό τρόπο προσπάθησαν να επιρρίψουν ευθύνες για την καθυστέρηση στο υπουργείο!
Αυτό που δε θέλουν να αντιληφθεί ο πολίτης είναι η δική τους αδράνεια!
Για άλλη μία φορά φταίνε…κάποιοι άλλοι!

Να υπενθυμίσουμε, λοιπόν, τα φωτογραφικά στιγμιότυπα Αντιπεριφερειαρχών με ελικόπτερα και αεροψεκασμούς κατά το μήνα Μάιο αλλά και τις πρόσφατες ανόητες παρουσιάσεις ψεκαστικών μηχανημάτων.

Προδήλως, η καθυστέρηση του Περιφερειάρχη, των Αντιπεριφερειαρχών και της διοίκησης αλλά και η ολιγωρία τους στο να αντιληφθούν την πραγματικότητα και τις αναγκαιότητες συνεπάγονται επιπτώσεις τόσο σε ζητήματα υγείας (π.χ. ο Ιός του Δυτικού Νείλου) των πολιτών και των (περιορισμένων φέτος) επισκεπτών μας, όσο και σε ζητήματα ποιότητας ζωής, όπως και στην φήμη της περιοχή μας καθώς και στην οικονομική και στην επιχειρηματική δραστηριότητα στις περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.

Παρεμπιπτόντως να αναφέρουμε ότι όσον αφορά την πανδημία και τις δράσεις που υποσχέθηκαν ότι θα αναλάμβαναν κι εκεί χάος, αναβολές και αναποτελεσματικότητα …Στο μεταξύ π.χ. η Περιφέρεια Ηπείρου προβάλλει στα τηλεοπτικά μέσα την στοχευμένη διαφημιστική της προβολή για να μετριάσει τις συνέπειες της πανδημίας ενώ στην ΑΜΘ η διοίκηση ακόμη ομφαλοσκοπεί!

Τελικά δε φταίνε οι άλλοι, δε φταίνε ούτε τα υπουργεία, φταίνε αυτοί που διαχειρίζονται τις τύχες της περιφέρειας! Οι οποίοι όχι κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους αλλά νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν και την κοινωνία, η οποία βιώνει όλα αυτά τα προβλήματα».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο