Συνέντευξη με τον Νίκο Γεωργιάδη: «Περιμένω ότι από το 2021 θα δούμε την ζωή με άλλο μάτι»

Αναμνήσεις μιας πολύ δύσκολης χρονιάς και προσδοκίες για το νέο έτος από τον Πρόεδρο του Σωματείου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Και Συναφών Επαγγελμάτων (καφέ – εστίασης)

Του Γιώργου Πανταζίδη

 – Πώς είναι αυτό το διάστημα της απραξίας για τους επιχειρηματίες της εστίασης της Αλεξανδρούπολης

Το 2020 φεύγει με την εστίαση να μετρά  127 κλειστά και 88 μέρες με περιορισμούς λειτουργίας και χωρητικότητας, άρα ο χρόνος απραξίας είναι αρκετός, γεγονός καθόλου συνηθισμένο για όλους  εμάς. Σίγουρα τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα καθώς έχουμε μάθει όλοι να ζούμε στα καταστήματά μας και να περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας με κόσμο και όμορφη διάθεση.  Από την άλλη η κατάσταση αυτή μας έφερε κοντά στις οικογένειες μας και ιδικά τις μέρες των γιορτών, όπου υπάρχουν συνάδελφοι που είχαν να κάνουν 20 και 25 χρόνια με τους δικούς τους ανθρώπους. Ελπίζω να μην διαρκέσει πολύ αυτή η κατάσταση καθώς δεν μας εκφράζει αυτή η απραξία και δεν κάνει καλό στην ψυχολογία μας.

– Εδώ και καιρό πιέζετε τους φορείς της πολιτείας για στήριξη στον κλάδο σας. Έχετε βρει ανταπόκριση;

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει έναν δίαυλο επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της πολιτείας καθώς και ΄΄στέγη΄΄ για την εστίαση, αφού μετά από τόσα χρόνια ανήκουμε επίσημα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στο τμήμα εμπορίου και καταναλωτή. Ήταν ένα πάγιο αίτημα μας καθώς μέχρι τώρα έπρεπε να μιλάμε με πάρα πολλά υπουργεία και χρειαζόταν χρόνος για να μπορέσουμε να λύσουμε προβλήματα του κλάδου μας.  Πανελλαδικά έχουμε στοχεύσει στην επόμενη μέρα της εστίασης και στην λύση προβλημάτων προηγούμενων ετών που κρατούσαν τον κλάδο πίσω, όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό. Βέβαια αυτό σημαίνει ότι προτείνουμε και ψάχνουμε λύσεις για το τώρα ώστε να μπορέσουμε όλοι να ανοίξουμε ξανά χωρίς προβλήματα. Ελπίζουμε ότι η επικοινωνία αυτή θα διαρκέσει και μετά το πέρας της πανδημίας ώστε να μπορούμε να πούμε ότι αλλάζουμε σελίδα στον κλάδο μας.

 – Με τι συναισθήματα διανύετε την περίοδο των εορτών;

Αισιοδοξία! Την χρειαζόμαστε εμείς, οι πελάτες μας, αλλά και όλοι οι πολίτες της περιοχής μας. Έχουμε μάθει λόγω της φύσης του επαγγέλματος μας να σκεφτόμαστε πρώτα το πώς θα κάνουμε τον κόσμο να διασκεδάζει και μετά να χαιρόμαστε και εμείς. Γι αυτό και υπάρχει αυτή η αισιοδοξία σε όλους μας.  Μπορείτε πολύ εύκολα να το διαπιστώσετε  από τα στολισμένα μαγαζιά της πόλης μας κι ας είναι κλειστά. Νομίζω θα συνεχίσουμε έτσι και θα δείτε ωραία πράγματα απ όλους εμάς.

– Σε λίγα 24ωρα αποχαιρετούμε το μαύρο και άσχημο 2020. Ποιος είναι ο απολογισμός της χρονιάς της πανδημίας;

Είναι μία χρονιά που θα προσπαθήσουμε να την ξεχάσουμε γρήγορα όχι μόνο εμείς αλλά και όλος ο κόσμος. Αν και το 2020 μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς για εμάς καθώς φαινόταν ότι θα είναι μία πολύ καλή χρονιά μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς αυτή η εικόνα άλλαξε γρήγορα καθώς πριν την πανδημία την περιοχή μας επηρέασε πολύ η κατάσταση που επικρατούσε με τη γείτονα χώρα. Μη ξεχνάμε ότι είμαστε σε μία περιοχή που δουλεύουμε με τις γειτονικές μας χώρες και επηρεαστήκαμε άμεσα. Μέσα σε όλο αυτό ήρθε και η πανδημία που κανείς δεν περίμενε να εξελιχθεί έτσι, με αποτέλεσμα να μας επηρεάσει και οικονομικά αλλά και ψυχολογικά. Άρα μόνο αρνητικός είναι ο απολογισμός μας χωρίς όμως να πάψει να υπάρχει ελπίδα και αισιοδοξία.

– Πως περιμένετε την επόμενη μέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων (λοκντάουν); 

Καταρχήν η άρση του lockdown πρέπει να έρθει για την εστίαση και με την άρση του οποιουδήποτε περιοριστικού μέτρου! Η εστίαση δεν μπορεί να δουλεύει με τόσους περιορισμούς και αυτό φάνηκε από το καλοκαίρι που μόνο υποχρεώσεις δημιουργήσαμε. Άρα περιμένουμε να ανοίξουμε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και να ζήσουμε στιγμές χαράς και διασκέδασης όπως έχουμε συνηθίσει και αρμόζει στο λαό μας.

– Είστε άνθρωπος δραστήριος και αισιόδοξος. Τι περιμένετε – προσδοκάτε για το 2021 ;

Περιμένω ότι η κατάσταση που ζούμε θα μας φέρει  πιο κοντά σαν ανθρώπους.  Θα μας βελτιώσει ατομικά και θα μας κάνει να δούμε την ζωή με ένα άλλο μάτι. Δεν είναι λίγο αυτό που ζούμε και πρέπει να καταλάβουμε όλοι την αξία της ζωής! Να εκτιμήσουμε τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας, τις οικογένειες μας. Εύχομαι όλοι να καταλάβουμε την αξία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και το ρόλο που παίζουν στη ζωή μας και την καθημερινότητα μας! Ας μη ξεχνάμε ότι όλες τις σημαντικές στιγμές της ζωής μας, είτε καλές είτε κακές, τις περάσαμε μέσα σε ένα τέτοιο κατάστημα.

 – Τι μήνυμα θέλετε να δώσετε στον κόσμο που σας στηρίζει αυτά τα χρόνια

Μία τέτοια  ερώτηση μόνο συγκίνηση φέρνει, όχι μόνο σε εμένα αλλά σε κάθε επαγγελματία του κλάδου. Για όλους εμάς, όλος ο κόσμος παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή μας. Έχουμε ανθρώπους που μεγαλώνουν μέσα στα μαγαζιά μας, που κάνουν οικογένειες, που κάνουν παρέες. Μας γνωρίζουν τους γνωρίζουμε και κατά κάποιο τρόπο γίνονται μέλη της μεγάλης μας αυτής οικογένειας. Το ευχαριστώ νομίζω είναι λίγο… Εγώ θα τους έλεγα ¨καλώς να ανταμώσουμε ξανά όλοι μαζί και υγιείς¨.

Μέσα σε όλο αυτό  όμως θα μου επιτρέψετε να πω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στο προσωπικό μας, στους ανθρώπους που όπως λέω είναι η βιτρίνα μας είναι τα χέρια μας και τα αυτιά μας. Είναι μία πολύ δύσκολη περίοδο και γι αυτούς.

Καλή χρονιά σε όλους με υγεία σε όλους, όλα τα άλλα θα έρθουν και θα είναι μοναδικά.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο