Συνεχίζονται οι συλλήψεις και τα έργα ενίσχυσης του φράχτη στον Έβρο

Συνεχίζονται τα έργα ενίσχυσης του φράχτη στις Καστανιές, όπως συνεχίζονται και οι αποτροπές στις δεκάδες απόπειρες εισόδου μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, δίχως ωστόσο να σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα εντάσεις ανάλογες με αυτές των προηγούμενων ημερών.

Το 12ωρο μεταξύ 6 το πρωί και 6 το απόγευμα της Τρίτης, στην περιοχή του Έβρου, συνελήφθη ένα άτομο και η παράνομη είσοδος στην ελληνική επικράτεια αποτράπηκε σε 473 περιπτώσεις.

Για την περίοδο από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου έως τις 6 το απόγευμα της Τρίτης 10 Μαρτίου ο απολογισμός είναι 346 συλλήψεις, ενώ εμποδίστηκε η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 43.397 περιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι παρατηρείται μία πίεση προς τα νότια και κατά μήκος του ποταμού ενώ τη Δευτέρα έγιναν απόπειρες να εισέλθουν μετανάστες με βάρκες στην ελληνική επικράτεια  από τις εκβολές του Δέλτα και μέσω θαλάσσης. Το Λιμενικό ήταν εξίσου προετοιμασμένο όμως και προχώρησε στην σύλληψη 31 ατόμων.

Παράλληλα, σύμφωνα με το news247.gr, πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Αστυνομίας, αλλά και του Στρατού διαψεύδουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περιστατικό στον Έβρο με ελληνικό μικτό περίπολο αστυνομικών και στρατιωτών, που φέρεται να δέχτηκε πυρά στο έδαφος από την πλευρά της Τουρκίας, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια ανακοίνωση προς επίσημη διάψευση.

 

Κάλεσμα Γιάννης Αγγελοπούλου προς Μέρκελ για να επισκεφθεί τον Έβρο

Η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκάλακη, κάλεσε την Τρίτη (10/03) την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, να επισκεφθεί τον Έβρο και να διαπιστώσει εκ του σύνεγγυς τις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

 Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου είπε:

«Με μικρές επαναστάσεις της καθημερινότητας μπορούμε να ξαναγράψουμε μια λαμπρή ιστορία και να ανοίξουμε ένα παράθυρο για ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας. Τα 200 χρόνια της σύγχρονης Ελλάδας σημαίνουν 200 χρόνια Αυτοδιοίκησης και όσα μάθαμε μπορούν να μας δείξουν τον δρόμο του μέλλοντος για τη νέα Ελλάδα που ονειρευόμαστε. Είναι σημαντική η συνεργασία με την επιτροπή “Ελλάδα 2021”. Η Ελλάδα μας περιμένει. Έχουμε σπουδαία πράγματα να κάνουμε μαζί».

Από την πλευρά της, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη απάντησε:

«Υπάρχει συναντίληψη για το νόημα του “Ελλάδα 2021”, δεν ξεκινάμε από πάνω προς τα κάτω, ξεκινάμε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί όλα ξεκινάνε από εκεί. Εκεί αλλάζουν οι νοοτροπίες, εκεί γίνονται οι έξυπνες πόλεις και εκεί αντιμετωπίζονται σημαντικά προβλήματα, όπως η διαχείριση των φυσικών πόρων, η υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων, η χρήση των νέων τεχνολογιών προς όφελος των πολιτών».

Στη συνέχεια, η ίδια κάλεσε τη Μέρκελ να επισκεφθεί την Ορεστιάδα, τις Καστανιές, το Διδυμότειχο, προκειμένου να σχηματίσει εικόνα για τις προσπάθειες που καταβάλλει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που φέρνει η προσφυγική κρίση και πρόσθεσε:

«Πληρώνουμε το χρέος μας προς την Ευρώπη και, αντίστοιχα, πρέπει η Ευρώπη να ρίξει την προσοχή της στην Ελλάδα».

Επίσης, η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» χαρακτήρισε ως «ευκαιρία» την επόμενη χρονιά ούτως ώστε να «να πάρουμε αποφάσεις για το 2025, το 2030, το 2050» και τόνισε πως απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς.

Τόσο ο Παπαστεργίου όσο η Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, τέλος, συμφώνησαν στο ότι «το μεταξύ μας σύμφωνο είναι η φροντίδα μας για τη χώρα μας, τους ανθρώπους μας, για το αύριο».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο