Συνεχίζονται οι αναταράξεις από το λουκέτο στην Olympus Bank

Επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου προς τον Πρωθυπουργό – Ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ Έβρου ζητά να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας για το προσωπικό της

Συνεχίζονται οι αναταράξεις μετά την απόφαση για το λουκέτο στην Olympus Bank, στα 4 υποκαταστήματα της οποίας εργάζονται συνολικά 50 άτομα. Η τράπεζα, που δημιουργήθηκε το 2018, μετά τη συγχώνευση των Συνεταιριστικών Τραπεζών Έβρου και Δράμας, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Διευθύντριας Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ Heather Gibson για επαρκή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η ανάκληση της άδειάς της και η μεταβίβαση όλων των καταθέσεων στην Εθνική Τράπεζα.

Στον Έβρο, στα υποκαταστήματα Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, εργάζονται περίπου 30 εργαζόμενοι και όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του capital.gr, προβλέπεται να απολυθούν λαμβάνοντας την προβλεπόμενη αποζημίωση. Πρόκειται για μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, εφόσον επιβεβαιωθεί, την στιγμή μάλιστα που υπό το καθεστώς απόλυσης βρίσκονται ακόμη 139 εργαζόμενοι από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Επιστολή Τοψίδη

Μετά την κοινοβουλευτική αναφορά του βουλευτή Έβρου Αναστάσιου Δημοσχάκη, στο θέμα παρεμβαίνει και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, του φορέα που «γέννησε» την Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου το 1996, μετά από πρωτοβουλία του τότε προέδρου Νίκου Δαστερίδη. Σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία κοινοποιείται στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου (νυν ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης) ιδρύθηκε το έτος 1996 με πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Νικολάου Δαστερίδη και με μαζικές εγγραφές από όλο το Νομό Έβρου.

Την 4/2/2023, όλως αιφνιδίως, ενημερωθήκαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι «Η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» δεν διαθέτει τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 575/2013, ούτε κατόρθωσε να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια μετά και την άπρακτη παρέλευση και της προθεσμίας που της είχε δοθεί για το σκοπό αυτό. Κατόπιν αυτού, η άδεια της «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» ανακλήθηκε κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στον Κανονισμό (ΕΕ) 1024/2013 δυνάμει της Απόφασης 456/1/04/02/2023 της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος (ΦΕΚ Β/528/04/02/2023 ».

Κατόπιν αυτών, ήδη, σήμερα, η τράπεζα έχει διακόψει τη λειτουργία της στα δυο καταστήματα που διαθέτει στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, με αποτέλεσμα και την διακοπή των εργασιακών σχέσεων των 40 εργαζομένων της.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι η διακοπή λειτουργίας της «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» υπαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία και τυγχάνει απολύτως νόμιμη. Ωστόσο, η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει αναταραχή στην προσωπική, οικονομική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή 40 εργαζομένων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η υπηρεσιακή τους αρτιότητα και αφοσίωση.

Θεωρούμε, αδήριτη ανάγκη, όπως μεριμνήσετε για την επαγγελματική αποκατάσταση του μικρού αριθμού των εργαζομένων της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης. Δεδομένου ότι οι χιλιάδες καταθέσεις της εν λόγω τράπεζας μεταβιβάστηκαν στο πιστωτικό ίδρυμα «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ παρακαλούμε, όπως άμεσα, προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες για να μεταφερθεί και ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων, προκειμένου για την διασφάλιση του εργασιακού τους μέλλοντος.

Επειδή, ειδικά για τον Έβρο, κάθε θέση εργασίας είναι εξαιρετικά σημαντική για περισσότερους από έναν λόγους.

Επειδή, η Κυβέρνησή σας στηρίζει τον Έβρο παντί τρόπο, θεωρούμε δεδομένο ότι με προσωπική σας παρέμβαση θα υπάρξει άμεση μέριμνα για τους 40 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους».

ΣΥΡΙΖΑ Έβρου: «Να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας»

«Εάν θέλει ο κ. Μητσοτάκης που κατεβαίνει ως υποψήφιος Βουλευτής στο Νομό Έβρου στις επερχόμενες εκλογές να υποστηρίξει την υποψηφιότητά  του, να μην ξεχάσει να επικαλείται τους απολυμένους της τράπεζας Όλυμπος συν τις πρόσφατες απολύσεις 139 εργαζομένων από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της Νομαρχιακή Επιτροπή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως σημειώνει, «η αιφνιδιαστική απόφαση ανάκλησης της άδειας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου (νυν Συνεταιριστική Τράπεζα Όλυμπος Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης) στις 4 Φεβρουαρίου, άνοιξε την πόρτα της ανεργίας στους εργαζόμενους και στις εργαζόμενες των καταστημάτων της Τράπεζας σε Έβρο (Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα) και Δράμα .

Το κλείσιμο της τράπεζας προέκυψε από το γεγονός ότι δεν διαθέτει τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια, ούτε και κατάφερε να αντλήσει τα απαιτούμενα, μετά και την παρέλευση της προθεσμίας που είχε στη διάθεσή της, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ειδικού Εκκαθαριστή της συνεταιριστικής Τράπεζας «ΟΛΥΜΠΟΣ ΣΥΝ. Π.Ε.», η «Όλυμπος Bank», τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση, ενώ η Εθνική Τράπεζα ανακηρύχθηκε ανάδοχος για το σύνολο των καταθέσεων της Olympus Bank.

Και ενώ έχουν διασφαλιστεί τα κεφάλαια της τράπεζας Όλυμπος, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τους 43 εργαζόμενους (25 εργαζόμενοι στον Έβρο και 18 στη Δράμα) της Συνεταιριστικής Τράπεζας, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία, σε συνθήκες μάλιστα ακραίας ακρίβειας σε τρόφιμα, ρεύμα και καύσιμα που επικρατούν εξαιτίας της ανάλγητης πολιτικής της κυβέρνησης.

Για τον Έβρο και τη Δράμα η διασφάλιση κάθε θέσης εργασίας είναι σημαντική καθώς η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται μεταξύ των Περιφερειών της χώρας που καταγράφουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, ενώ «φιγουράρει» στις πρώτες θέσεις στην ανεργία των νέων στην Ευρώπη. Οι πολίτες της Αν. Μακεδονίας και Θράκης είναι ποσοστιαία οι περισσότεροι στην Ελλάδα που ζουν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις εγκληματικές πολιτικές που ακολουθεί αντί να διασφαλίζει την ανάπτυξη και διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των περιφερειών της χώρας που είναι αντιμέτωπες με τη φτωχοποίηση, το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει την ανασφάλεια και την ανεργία, να αφήνει ανεξέλεγκτη την εργασιακή ζούγκλα και την εργοδοτική ασυδοσία και να καταστέλλει κάθε συνδικαλιστή ελευθερία εν μέσω ανεξέλεγκτης ακρίβειας, ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού που ανατροφοδοτούνται από τις κυβερνητικές πολιτικές!

Εάν θέλει ο κ. Μητσοτάκης που κατεβαίνει ως υποψήφιος Βουλευτής στο Νομό Έβρου στις επερχόμενες εκλογές να υποστηρίξει την υποψηφιότητά  του, να μην ξεχάσει να επικαλείται τους απολυμένους της τράπεζας Όλυμπος συν τις πρόσφατες απολύσεις 139 εργαζομένων από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, εκ των οποίων προκύπτει άμεσα πόσο ασυνεπής είναι σε σχέση με τις βαρύγδουπες εξαγγελίες για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης και τη μείωση της ανεργίας στην περιοχή που έκανε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του.

Επειδή όμως το ψέμα έχει ημερομηνία λήξης την απάντηση θα τη λάβει οριστικά και αμετάκλητα στις επικείμενες εκλογές.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους της Τράπεζας Όλυμπος.  Καμία θέση εργασίας δεν πρέπει να χαθεί!»

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο