room-to-grow-bnner

Συνάντηση Μέτιου με το προεδρείο της ΠΕΔ ΑΜΘ για Νυμφαία και τουρισμό 

Αντικείμενο της συνάντησης του Περιφερειάρχη με τους δύο Δημάρχους ήταν οι επιπτώσεις στον τουρισμό και στην οικονομία της Περιφέρειας

 Συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) ΑΜΘ, Δημάρχους Ορεστιάδας και Κομοτηνής κκ. Βασίλη Μαυρίδη και Γιάννη Γκαράνη, είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στο γραφείο του στην Κομοτηνή.

Αντικείμενο της συνάντησης του Περιφερειάρχη με τους δύο Δημάρχους ήταν οι επιπτώσεις στον τουρισμό και στην οικονομία της Περιφέρειας από το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας και το πρόσφατο ψήφισμα των Δημάρχων της Περιφέρειας για το θέμα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μέτιος τόνισε:

«Μετά τη συνάντηση που είχα με τον κ. Μαυρίδη και τον κ. Γκαράνη, θα ήθελα να τονίσω τα εξής: Πρώτον, από την πλευρά της Περιφέρειας παρακολουθούμε καθημερινά και με ιδιαίτερη προσοχή την κατάσταση. Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες που απαιτούν λεπτούς και υπεύθυνους χειρισμούς, καθώς από τη μια πρέπει να διαφυλαχθεί το βασικότερο αγαθό, η δημόσια υγεία, κάτι που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, και από την άλλη πρέπει να στηρίξουμε τον κλάδο του τουρισμού που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Άκουσα με προσοχή τις ανησυχίες των Δημάρχων τις οποίες και συμμερίζομαι, όπως ακούμε και συμμεριζόμαστε τους προβληματισμούς των φορέων και των πολιτών.

Στην επικοινωνία που έχω με τον κ. Χαρδαλιά και τους άλλους Υπουργούς της κυβέρνησης μεταφέρω καθημερινά την εικόνα στην Περιφέρειά μας.

Δυστυχώς, με τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα, το άνοιγμα της Νυμφαίας δεν αντιμετωπίζεται θετικά.

Δεύτερον, θέλω να ξεκαθαρίσω πως δε δέχομαι αυτό που λέγεται από ορισμένους, ότι δηλαδή η κυβέρνηση, δήθεν για λόγους οικονομικών συμφερόντων, έκλεισε κάποιες εισόδους της χώρας και άφησε κάποιες άλλες ανοικτές και ότι προσπαθεί να καταστρέψει τον τουρισμό στην περιοχή μας.

Δηλώσεις εντυπωσιασμού και υπερβολής δεν προσφέρουν καμία απολύτως υπηρεσία στον τόπο μας.

Και σε αυτό το σημείο θέλω να θέσω ένα ζήτημα που ήδη μας κτυπά την πόρτα: τι θα συμβεί αν σε έναν τουριστικό προορισμό της Περιφέρειάς μας εμφανιστούν ξαφνικά 20, 30, 40 εισαγόμενα κρούσματα; Αν δηλαδή χρειαστεί να μπει σε καραντίνα μέσα στο καλοκαίρι ένα νησί ή μια πόλη;

Το πλήγμα θα είναι τεράστιο. Η εικόνα που έχουμε στο εξωτερικό ως ασφαλής χώρα θα δεχόταν ισχυρό πλήγμα.

Τρίτον, σε αυτά που αποφασίζουμε εμείς ως Περιφέρεια, ήδη ανακοίνωσα ότι επεξεργαζόμαστε ένα μεγάλο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων ύψους 25 με 30 εκατομμυρίων ευρώ, με ειδική πρόβλεψη για περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό.»

 Β. Μαυρίδης: «Γίνεται διάκριση σε βάρος της Περιφέρειάς μας»

Θέση στις επάλξεις του αγώνα για την ανατροπή της δυσμενούς εξέλιξης, παίρνουν και οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέσω της ΠΕΔ και υπό το πρίσμα ότι «υπάρχει στέρηση εσόδων στους δήμους έμμεσα αφού πλήττονται οι επαγγελματίες που πληρώνουν τέλη στους δήμους», όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Βασίλης Μαυρίδης μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm.

Πέρα από αυτό όμως, στη μεγάλη εικόνα, οι 22 δήμαρχοι της ΑΜΘ έχουν την εκτίμηση την οποία κόμισε δημοσίως ο Βασίλης Μαυρίδης ότι «υπάρχει διάκριση σε βάρος της Περιφέρειας μας» όπως λέει και συνεχίζει: «δεν θέλω να πιστεύω ότι γίνεται εσκεμμένα, αλλά τα γεγονότα δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει».

Οι 22 δήμαρχοι έκαναν μία σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης αποφασίζοντας να μην μπουν «στον πόλεμο των ανακοινώσεων», που μπορεί εν τέλει να είναι και ατελέσφορος, αλλά να επιδιώξουν επικοινωνία με τους δύο υπουργούς (Κικίλια και Καραμανλή) ώστε «να αναθεωρήσουν άμεσα τις αποφάσεις τους, που συνιστούν αδικία για την περιοχή μας», όπως λέει ο κος Μαυρίδης.

Ταυτόχρονα, τους απασχόλησε και το ζήτημα των κλιμακίων των ΕΟΔΥ, που δεν ήρθαν ποτέ στα τελωνεία της περιοχής.

«Δεν μπορώ να δεχτώ το αφήγημα ότι η ΕΕ μας υποχρεώνει να έχουμε μόνο μία είσοδο-έξοδο στη χώρα (αυτή του Προμαχώνα). Εφόσον επιτρέπεται σε Βαλκάνιους να έρχονται στην Ελλάδα, θα έπρεπε να έρχονται από όλες τις εισόδους.  Φυσικά με όλα τα μέτρα που προβλέπονται. Στους Κήπους δεν επιτρέπουμε -και σωστά- να έρχονται Τούρκοι, όμως μπαίνουν και βγαίνουν Έλληνες στην Τουρκία, χωρίς κανέναν έλεγχο.

Επίσης δεν υλοποιήθηκε η υπόσχεση για κλιμάκια του ΕΟΔΥ από 1ης Ιουλίου» λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ορεστιάδας.

Το ψήφισμα της ΠΕΔ ΑΜΘ

Οι Δήμαρχοι της περιφέρειας ΑΜΘ αποφασίσαμε ομόφωνα και ζητούμε από την Κυβέρνηση μας, τα εξής:

  • Διατήρηση κλεισίματος Τελωνείου Καστανέων στην παρούσα χρονική στιγμή.
  • Απαγόρευση εξόδου Ελλήνων πολιτών (εκτός από ιδιαίτερες περιπτώσεις) από το Τελωνείο Κήπων.
  • Άμεσο άνοιγμα του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας και σταδιακό άνοιγμα των υπολοίπων συνοριακών σταθμών με Βουλγαρία.
  • Άμεση τοποθέτηση Κλιμακίων του ΕΟΔΥ στους συνοριακούς σταθμούς της Περιφέρειάς μας ή εναλλακτικά Κλιμάκια του Ελληνικού Στρατού πλήρως εξοπλισμένα ιατρικά.
  • Οικονομική ενίσχυση των πληγεισών επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μας.
  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους 22 Δήμους της Περιφέρειάς ΑΜ-Θ, λόγω στέρησης εσόδων (τέλος παρεπιδημούντων, δημοτικά τέλη από Καφέ-Εστίαση κ.λπ.).
  • Ελεύθερη διέλευση εργατών γης, με υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο