Συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές που ζητούν παραίτηση Μπορίσοφ έξω από τη Βουλή

  • Χιλιάδες Βούλγαροι έφτασαν σήμερα μπροστά από τη Βουλή στη Σόφια, σε μια από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα διαμαρτυρίες με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας.

Συμπλοκές ξέσπασαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία, η οποία προχώρησε στη χρήση σπρέι πιπεριού και συλλήψεις. Πολίτες πέταξαν αυγά, μήλα και σκουπίδια εναντίον του αυστηρά φρουρούμενου κοινοβουλίου.

Διαδηλωτές αποκάλεσαν «Μεγάλη Εθνική Εξέγερση», την κινητοποίηση που έγινε κατά την πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου μετά τη θερινή ανάπαυλα, ως απάντηση στο σχέδιο της κυβέρνησης για νέο Σύνταγμα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας στην πρωτεύουσα, Γκεόργκι Χατζίεφ, υποστήριξε πως περίπου 20 αστυνομικοί επηρεάστηκαν από άγνωστη ουσία που χρησιμοποίησαν εναντίον τους διαδηλωτές, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον Μπόικο Μπορίσοφ, ότι απέτυχε να καταπολεμήσει τη διαφθορά που διαβρώνει το κράτος δικαίου προς όφελος ισχυρών μεγιστάνων στη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για σχεδόν δύο μήνες, ο τρεις φορές πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπες με καθημερινές διαμαρτυρίες, με τη συμμετοχή κυρίως νέων ανθρώπων, που καταγγέλλουν πως μια ολιγαρχική μαφία έχει πάρει τον έλεγχο της χώρας ασκώντας επιρροή στο δικαστικό σώμα, στα μέσα ενημέρωσης και στον μηχανισμό κρατικής ασφάλειας.

Παίζει καθυστερήσεις

Ο Μπορίσοφ αντέδρασε προτείνοντας «επανεκκίνηση» μέσω αναθεώρησης του Συντάγματος και υποστηρίζοντας ότι θα παραιτηθεί, αν το κοινοβούλιο εγκρίνει την έκκλησή του για την εκλογή μιας μεγάλης εθνοσυνέλευσης που θα αναλάβει να ψηφίσει νέο σύνταγμα.

Διαδηλωτές και αντιπολιτευόμενα κόμματα, έχουν απορρίψει την πρόταση ως τέχνασμα που έχει στόχο την παραμονή του Μπορίσοφ στην εξουσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σήμερα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ρούμεν Ράντεφ ζήτησε και εντός της Βουλής την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης και απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές να απορρίψουν τα σχέδια για ένα νέο σύνταγμα.

«Δεν ήταν η έλλειψη νέου συντάγματος αυτό που έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους, αλλά η έλλειψη ηθικής στην ηγεσία, η διάβρωση της κρατικής οντότητας και η διαφθορά», δήλωσε. «Μπορεί η μαφία να μεταρρυθμίσει το δικαστικό σώμα; Η απάντηση είναι όχι!»

Άλλωστε, μοιάζει σχεδόν αδύνατο να γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές, καθώς ο Μπορίσοφ δεν διαθέτει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που χρειάζεται για τη διαδικασία. Ο ίδιος ισχυρίστηκε χθες πως θα μπορούσε να εξασφαλίσει τις 120 από τις 240 ψήφους της Βουλής.

Efsyn.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του