room-to-grow-bnner

Συγκίνηση και περηφάνια για τα 100 χρόνια ελεύθερης Αλεξανδρούπολης (+φωτορεπορτάζ)

Μοναχικός και λιτός εορτασμός, χωρίς παρέλαση και κόσμο, με την παρουσία, ωστόσο, δύο Υπουργών της κυβέρνησης. Τα μηνύματα, οι ευχές, και το «δώρο»

Της Κικής Ηπειρώτου

Πιο μοναχικός και πιο λιτός από κάθε άλλη φορά ήταν φέτος ο εορτασμός ενός αιώνα (Πέμπτη τότε, Πέμπτη και τώρα) από την ενσωμάτωση της Αλεξανδρούπολης στον εθνικό κορμό, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Παρά το γεγονός ότι την κυβέρνηση εκπροσώπησαν δύο Υπουργοί, η απουσία πολιτών από τις εκδηλώσεις ήταν αισθητή, όσο φυσικά και επιβεβλημένη, ενώ δεν υλοποιήθηκαν ούτε τα σχέδια της δημοτικής αρχής για πραγματοποίηση της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης επί της παραλιακής οδού.

Παρ’ όλα αυτά, στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, από το πρωί με την ανάρτηση της μεγαλύτερης σημαίας της Ελλάδας στο λιμάνι, ακολούθως στη δοξολογία που έγινε στο προαύλιο της Μητρόπολης και τέλος στην κατάθεση στεφάνων στην πλατεία του Φάρου, το κλίμα ήταν συγκρατημένα εορταστικό, τα χαμόγελα και η αισιοδοξία περίσσευαν, ενώ δεν έλειψαν οι στιγμές συγκίνησης.

Όπως άλλωστε είπε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμος, από τα σκαλοπάτια του Αγίου Νικολάου, όλα αυτά τα μέτρα και τους περιορισμούς, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, ο κόσμος τα τηρεί με χαρά, αφού έχει κατανοήσει τη σημασία τους και την απόλυτη και πρωταρχική αξία που έχει ο άνθρωπος και η υγεία του στη ζωή μας.

 

 

Στον πανηγυρικό του λόγο, ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Ζαμπούκης, τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Το ότι βρισκόμαστε εδώ σήμερα, το οφείλουμε στους ήρωες που δεν είχαν επιλογή μεταξύ θανάτου και σκλαβιάς αλλά και σε όλους τους άλλους, γνωστούς, λιγότερο γνωστούς και στις χιλιάδες αγνώστων. Σε αυτούς που τα σώματά τους ήταν εμψυχωμένα με ένα όραμα και οι ψυχές τους ένα με την τόλμη, γιατί πίστευαν, και όχι απλά επιθυμούσαν την ελευθερία αυτή που αποτελεί το θεμέλιο της υπόστασής μας ως μέλη δημοκρατικής κοινωνίας και μέτοχοι μακραίωνης ιστορίας.

Σήμερα που η ψυχή μας αναπτερώνεται από τους εορτασμούς για εκατοντάχρονα της απελευθέρωσης και της ενσωμάτωσης, είμαστε εδώ για να τιμήσουμε την 14η Μαΐου, όχι σαν μια απλή επέτειο, αλλά σαν μια εθνική υποθήκη.  Οφείλουμε να αντλήσουμε τα κατάλληλα διδάγματα και να ενεργοποιήσουμε την ιστορική μας μνήμη. Να θυμηθούμε, να συγκινηθούμε, και να μετατρέψουμε τη μνήμη σε βίωμα και αγώνα, αν θέλουμε αυτός ο τόπος να μην παραμένει ένας ξενώνας  και εμείς ξένοι χρήστες».

Ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου κατά τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην κρίση στα σύνορα του Έβρου, πριν λίγες εβδομάδες και στον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο την αντιμετώπισαν τόσο ο στρατός και η Αστυνομία, όσο και οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι φορείς του τόπου. Ο κ. Καράογλου είπε απευθυνόμενος στους απανταχού Θρακιώτες πως «είναι οι θεματοφύλακες της θρακικής ιδέας», κάνοντας λόγο για αυταπάρνηση με την οποία επιτελούν το καθήκον της προστασίας αυτού του τόπου και της ανάδειξής του σε ραχοκοκκαλιά όλης της χώρας.

Ακολούθησε η καθιερωμένη τελετή κατάθεσης στεφάνων, στο μνημείο του Χατζηαντώνη και της Δόμνα Βιζβίζη, στην πλατεία του Φάρου, πρώτα από τον άρτι αφιχθέντα από την Κομοτηνή και τους εκεί αντίστοιχους εορτασμούς Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, και στη συνέχεια από τον κ. Καράογλου, τον κ. Ζαμπούκη, τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς, την ηγεσία του στρατού, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής.

Το «δώρο» του Θεοδωρικάκου

Μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, και αφού ο Υπουργός Εσωτερικών αποτύπωσε στο κινητό του τηλέφωνο τη μεγαλύτερη σημαία της Ελλάδος που κυμάτιζε παραδίπλα, οι φορείς κατευθύνθηκαν στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης, για την προγραμματισμένη σύσκεψη με τους Υπουργούς. Παρόντες ήταν αρκετοί Δήμαρχοι της ΑΜΘ και εκπρόσωποι της Περιφέρειας.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος,  κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, τόσο στην κρίση στα σύνορα του Έβρου, όσο και τώρα με την πανδημία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συμβάλλει τα μέγιστα. Σημείωσε πως κορυφαίος στόχος της κυβέρνησης είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η στήριξη της τοπικής οικονομίας σε κάθε περιοχή της χώρας, αναγνωρίζοντας τα πολύ μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν ήδη και που θα προκύψουν από εδώ και στο εξής.

Έτσι, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, η κυβέρνηση, θέλοντας να ενισχύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το αμέσως επόμενο διάστημα θα διαθέσει έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων της ΑΜΘ με το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αποτελέσει την πρώτη δόση από μία συνολική χρηματοδότηση, το ύψος της οποίας δεν ανακοινώθηκε, τουλάχιστον όχι όσο επιτράπηκε να είναι παρόντες οι δημοσιογράφοι. Εφόσον χρειαστούν για κάποιους Δήμους επιπλέον κονδύλια, αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, είπε ο Υπουργός. Τόνισε τέλος πως η Περιφέρεια ΑΜΘ αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση και για τα έργα υποδομής, πολλά από τα οποία θα υλοποιηθούν μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο