Στράκος:  «Δεν νοείται για εμάς ανάπτυξη δίχως διατήρηση της οικολογικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας»

Συνέντευξη με τον Εβρίτη Γιάννη Στράκο, μέλος της πολιτικής επιτροπής, εκπρόσωπο της Πράσινης Αριστεράς στην περιοχή μας, μας μιλά για τους στόχου, τις θέσεις και το στίγμα του φορέα

 

Του Γιώργου Πανταζίδη

Με τρόπο δυναμικό και συχνές παρεμβάσεις έχει κάνει στην περιοχή μας την εμφάνισή της ο πολιτικός φορέας της Πράσινης Αριστεράς, ενταγμένος στο χώρο της Ανανεωτικής Οικολογικής Αριστεράς. Φιλοδοξεί να κάνει πράξη την παρουσία της στο πολιτικό σκηνικό και με πρωτοβουλίες επιδιώκει να δημιουργηθεί ένας Αριστερός, Σοσιαλιστικός, Δημοκρατικός και Πράσινος πόλος, με σκοπό την κοινή κάθοδο στις εκλογές.

Η ΓΝΩΜΗ συνομίλησε με τον Εβρίτη Γιάννη Στράκο, μέλος της πολιτικής επιτροπής, εκπρόσωπο της Πράσινης Αριστεράς στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να γνωρίσουμε περισσότερο  θέσεις, τις απόψεις και τις επιδιώξεις της.

 

Ποια είναι η «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Θράκης», τι πρεσβεύει;

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Θράκης αποτελεί Περιφερειακή Οργάνωση της Πράσινης Αριστεράς η οποία δραστηριοποιείτε πανελλαδικά. Αγωνιζόμαστε για την άμεση αλλαγή του σημερινού πολιτικού σκηνικού, το οποίο θεωρούμε ότι είναι η αιτία που συνεχώς μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων οδηγείται στα όρια της φτώχειας (περίπου το 1/3 του πληθυσμού). Προτείνουμε και αγωνιζόμαστε ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κράτος που θα προστατεύει τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες της Ελληνικής κοινωνίας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά δωρεάν σύστημα υγείας και παιδείας. Διεκδικούμε τον εμπλουτισμό των εργασιακών δικαιωμάτων και φυσικά την κατάργηση του αντι-εργασιακού νόμου της κυβέρνησης. Ενσωματώνουμε στο σύνολο των προτάσεών μας πράσινες λύσεις και πρακτικές.

 

Πού κινείται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και πού στοχεύει;

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ανήκει στο χώρο της Ανανεωτικής Οικολογικής Αριστεράς. Πιστεύει στην ισότιμη ανάπτυξη των Περιφερειών της χώρας με ταυτόχρονη διατήρηση του φυσικού πλούτου τους. Δεν νοείται για εμάς ανάπτυξη δίχως διατήρηση της οικολογικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας. Επιβάλλεται να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό νόμο που θα κάνει ελκυστικές επενδύσεις στην Περιφέρεια και όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως γίνεται σήμερα. Επενδύσεις που δεν θα ανατρέπουν την περιβαλλοντική ισορροπία των περιοχών μας. Προσδοκούμε να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό κλίμα για την παλιννόστηση των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούντο στα Βαλκάνια, κυρίως προς την Περιφέρεια, (ίσως και μέσω φοροαπαλλαγών για ένα χρονικό διάστημα). Στοχεύουμε στην δημιουργία έως και 400.000 θέσεων εργασίας, μέσω των προτάσεών μας.

Για να μην υπάρχει άλλη απώλεια θέσεων εργασίας προτείνουμε την δημιουργία Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων που θα έχει την ευθύνη για την εξυγίανση των επιχειρήσεων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Υποστηρίζουμε τις Ανανεωτικές Πηγές Ενέργειας, όχι όμως την σημερινή πρακτική δημιουργίας μονάδων ΑΠΕ ανεξέλεγκτα και δίχως σχεδιασμό, με τις περισσότερες φορές να οδηγούν σε βάρος του περιβάλλοντος. Τασσόμαστε υπέρ της απλής αναλογικής για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

 

Η οργάνωση έκανε την εμφάνισή της στα δρώμενα της Θράκης εδώ και λίγους μήνες αλλά με συχνές παρεμβάσεις. Υπάρχουν επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία του Έβρου και της Θράκης;

Συνοπτικά οι θέσεις μας για την  Θράκη είναι οι εξής:

Για τον πρωτογενή τομέα

 1. Αναδασμός, εκεί που είναι αναγκαίος .
 2. Αρδευτικά έργα.
 3. Χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών.
 4. Νέες καλλιέργειες οι οποίες έχουν ζήτηση και είναι ανταγωνιστικές.
 5. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να συμβάλλει και αυτό στην βελτίωση του πρωτογενούς τομέα.
 6. Κίνητρα για την αύξηση της κτηνοτροφίας.
 7. Κατάργηση των Δημοτικών τελών των ανύπαρκτων βοσκοτόπων.
 8. Δημιουργία συνεταιρισμού για την εκμετάλλευση του Ζεόλιθου στον Βόρειο Έβρο.
 9. Δημιουργία μονάδων από συνεταιρισμούς για την τυποποίηση των αγροτικών και  κτηνοτροφικών  προϊόντων.

Για τον Δευτερογενή τομέα

 1. Την δημιουργία ειδικού αναπτυξιακού νόμου για την Θράκη, αξιοποιώντας τα Ευρωπαϊκά προγράμματα ανάπτυξης.
 2. Δημιουργία ελεγκτικού μηχανισμού των έργων που επιδοτούνται.
 3. Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στην Θράκη.
 4. Αναβάθμιση των υποδομών και επικοινωνιών της Θράκης με στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής.
 5. Δημιουργία μονάδας ανακύκλωσης.
 6. Την αξιοποίηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην έρευνα για την δημιουργία νέων προϊόντων.
 7. Μετατροπή των εργοστασίων Ζάχαρης Θράκης, για την παραγωγή βιοαιθανόλης.
 8. Επαναλειτουργία του εργοστασίου ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, σε Συνεταιριστική βάση.

Για τον Τριτογενή τομέα

 1. Δημιουργία μικρών μονάδων τουρισμού.
 2. Αξιοποίηση των ιαματικών πηγών.
 3. Αξιοποίηση των ιστορικών μνημείων της Θράκης.
 4. Αξιοποίηση του αγροτουρισμού και οικοτουρισμού.
 5. Αξιοποίηση του Λιμανιού και αερολιμένος της Αλεξανδρούπολης.

Άλλα μέτρα για την αναβάθμιση της Περιοχής

Για το ΕΣΥ Θράκης

 1. Διατήρηση του ΕΣΥ ως δημόσιο και δωρεάν.
 2. Διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών σε αυτό.
 3. Στελέχωση των Κέντρων Υγείας με Ιατρούς που μπορούν να προσφέρουν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις .
 4. Κάθε Κέντρο Υγείας θα πρέπει να έχει 1 όχημα του ΕΚΑΒ, σε πλήρη ετοιμότητα, 24ωρο.
 5. Τα αστικά κέντρα επιβάλλεται να εξοπλιστούν με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό και να δημιουργηθούν επιπλέον Τοπικές Μονάδες Υγείας με όλες τις ειδικότητες, ώστε να αποφορτιστούν τα Νοσοκομεία. Εφόσον οι Ιατροί κρίνουν αναγκαίο για να παραπέμψουν ασθενείς σε Ιατρούς με ειδικότητα, η εξέταση αυτή θα πρέπει να γίνεται δωρεάν και η πληρωμή από τον ασφαλιστικό φορέα.
 6. Επιπλέον προσλήψεις τόσο σε Ιατρικό προσωπικό όσο και σε νοσηλευτές στα νοσοκομεία.

Για την Μειονότητα

 1. Όλοι οι Έλληνες πολίτες οφείλουν να είναι ίσοι απέναντι σε κοινό Δίκαιο.
 2. Βακούφια: η επιτροπή διαχείρισης να εκλέγεται από τους μουσουλμάνους συντοπίτες μας .
 3. Η τοποθέτηση των Μουφτήδων θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με τις πρακτικές στις ισλαμικές χώρες.
 4. Παιδεία των μουσουλμάνων: υποχρεωτική διδασκαλία με αύξηση του ωραρίου Ελληνικής γλώσσας (ταυτόχρονα με τις ομιλούμενες -Τουρκικά, Πομακικά, Ρομά).
 5. Μέτρα για την διατήρηση της πολυπολιτισμικότητας. Οι ελληνοτουρκικές διαφορές, κρίνουμε ότι δεν πρέπει να βρουν πεδίο ανάπτυξης, στην περιοχή της Θράκης.
 6. Η Θράκη έχει την δυνατότητα να γίνει παράδειγμα Ανεξιθρησκείας, Ισοπολιτείας και Ισονομίας. Προτείνουμε την δημιουργία έδρας Ισλαμικής Θεολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα την αύξηση του ποσοστού εισαγωγής των μουσουλμάνων (της Θράκης) στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.
 7. Κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της Θράκης, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει το σύνολο των πολιτών της. Σε διαφορετική περίπτωση είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Πολιτισμός

Στόχος είναι η αξιοποίηση του Λαϊκού πολιτισμού.

 1. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μπορεί να συμβάλλει στην καταγραφή και εμβάθυνση του Λαϊκού Πολιτισμού της  Ιστορικής Θράκης.
 2. Η οικονομική ενίσχυση των Πολιτιστικών Φορέων της Θράκης .
 3. Την δημιουργία έδρας Θρακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Υποδομές

Η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Έβρο, από Ορμένιο έως το Δέλτα.

Βελτίωση  του  Περιφερειακού  και επαρχιακού  οδικού δικτύου.

Βελτίωση του σιδηρόδρομου της Θράκης και την ηλεκτροκίνηση  των τραίνων.

 

Ποια αξιολογείται (συνοπτικά) ως τα μεγαλύτερα προβλήματα του τόπου μας;

Τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι:

– το δημογραφικό,

– δυστυχώς και οι τρείς τομείς τις οικονομίας, που υπολείπονται αισθητά σε σχέση τόσο με τους μέσους όρους της χώρας, όσο και με άλλες περιοχές,

– η μετανάστευση,

– το ΕΣΥ,

– η ένταξη των μουσουλμάνων και παλιννοστούντων από την πρώην Σοβιετική Ένωση  στην  τοπική κοινωνία της Θράκης,

– το κλείσιμο υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ και Τραπεζών

– η προστασία του περιβάλλοντος.

 

Πως θα χαρακτηρίζατε τους χειρισμούς της κυβέρνησης την τελευταία διετία (με την ανάληψη της διακυβέρνησης) στα σημαντικά προβλήματα της περιοχής του ΄Έβρου και της Θράκης ;

Η λειτουργία της διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης δεν έγινε με το σωστό τρόπο, καθώς δεν έκανε αποτίμηση του πρώτου πορίσματος που ψηφίστηκε ομόφωνα στην βουλή και το οποίο δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Εμείς δεν περιμένουμε αποτελέσματα από την δεύτερη Επιτροπή για την ανάπτυξη στην Θράκη, εφόσον  γίνεται ερήμην των Θρακιωτών.

Η προώθηση έργων στην Θράκη, που δεν λαμβάνει υπόψη την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών καθώς και το κόστος στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων (Χρυσό Πανοράματος, ΑΠΕ σε Ροδόπη και Έβρο) μας βρίσκουν αντίθετους.

Επίσης, η εφαρμογή του νέου νόμου για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια που είχε ως αποτέλεσμα την δραματική μείωση φοιτητών στο Δ.Π.Θ., δημιουργούν ερωτήματα για το εάν η κυβέρνηση προωθεί μία ταξική πολιτική στον τομέα της παιδείας, έχοντας ως στόχο να ενισχύσει την εισαγωγή φοιτητών σε ιδιωτικές σχολές.

Η ψήφιση του νόμου εκλογής της  Τοπικής  Αυτοδιοίκησης μας βρίσκει αντίθετους, αφού εκλέγονται τόσο οι Περιφερειάρχες όσο και οι Δήμαρχοι με μειοψηφία και η πλειοψηφία δεν αντιπροσωπεύεται αναλογικά.

Η απόφαση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει αμερικάνικες Βάσεις στην Θράκη, δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας και αποσταθεροποίησης της περιοχής, δεδομένου ότι δεν δίνονται εγγυήσεις για την ασφάλεια των συνόρων μας αλλά έχουν ως στόχο αποκλειστικά την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχει εκφράσει την αντίθεση της και συμμετέχει στην δημιουργία Κινήματος Ειρήνης στην Θράκη.

 

Σε ενδεχόμενο εκλογών, η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ τι θα πράξει;

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ σε ενδεχόμενο εκλογών θα συμμετάσχει με πανελλαδικά ψηφοδέλτια. Ταυτόχρονα όμως, έχουμε πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες ώστε να δημιουργηθεί ένας Αριστερός, Σοσιαλιστικός, Δημοκρατικός και Πράσινος πόλος, με σκοπό την κοινή κάθοδο στις εκλογές. Ευελπιστούμε πως σύντομα θα καταλήξουμε σε ανακοινώσεις για την συνεργασία αυτή και έτσι θα δημιουργηθεί μία σημαντική και αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την κοινωνία, η οποία αυτή την στιγμή ασφυκτιά από τον δικομματισμό και τον λαϊκισμό, που τα παρόντα κόμματα την εκθέτουν.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο